Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Pochvaly a pohlavky - léto 2009


ikona
Cival
pochvaly a pohlavky
 

Pochvaly a pohlavky si získaly na frekvenci MovieZone FM docela slušnou popularitu, proto nastal čas oprášit jejich formát a vyrukovat s ním mezi písmenka. Systém zůstává stejný. Jednou za měsíc (či dva, či tři...) budeme rozdávat červené a černé puntíky, na vás bude s námi souhlasit nebo hlasitě protestovat. Kdo nám padl do oka tentokrát?

Cival

Pochvala: Tentokrát si dovolím takovou malou domů. Ocením ČESKÉ DISTRIBUTORY A ČESKÉ FILMAŘE VŮBEC za to, jak houfně nám nabízejí vlastní upoutávky. Ani o nich nestíháme psát, neustále dva až tři kousky čekají v zásobě. Můžete se ušklíbat... ale je to na bobříka odvahy strkat trailery pod nos redakci, která rozhodně nemá pověst patriotů a ochranitelů české produkce. Vypovídá to mj. o tom, že domácí filmaři konečně přikládají tomuhle způsobu propagace větší váhu, že s větší pečlivostí pracují s vizuální prezentací svého filmu a že internet a hlavně ony "foršpany" už tolik neberou jako nudnou povinnost, kterou si lze odbýt za pár hodin, sotva týden před premiérou v kinech. Snad se jim za to bude smět Mr. Hlad brzy odvděčit i vyšším přídělem hvězdiček - samozřejmě jen těch zasloužených. :-)

Pohlavek: Zůstanu víceméně u tématu: Trailery na Jánošíka jsme docela chválili. Na Slovensku umí. Vidět ten samý trailer v kině v češtině ale není žádné pošušňání. NOVÁCKÁ VARIACE NA DONA LAFONTAINEA působí na velkém plátně spíš směšně. Nastal pravý čas na to, vyhlásit konkurz na univerzálního trailerového namlouvače. I Česko by potřebovalo svůj "Boží hlas". A když už jsem u slavného zbojníka, přidávám lepanec i titulnímu songu Pavla Habery a videoklipu k němu. Bourák ze slovenské Superstar (ve školním věku jsem ho žral kvůli Teamu) sice jako porotce drsně tepe do skřehotajících teenagerů, ale sám produkuje ulepený rádoby romantický blivajz.


 

imf

Pochvala: ... trocha napětí... NEILLU BLOMKAMPOVI! Ne že by mi to Cival nedal "sežrat" už v prvním boxoffice reportu, ne že bych potřeboval polykat hořké pilulky, ale... ten kluk prostě umí. Už neplatí "Who the F*ck is Blomkamp?", platí jen "What the F*ck Was I Thinking?". Jedna z nejpříjemnějších proher, orámovaná skoro až pohádkovým příběhem o tom, že když vás podrazí hned dvě studia naráz (důvodů zrušení Halo bylo několik, ale Blomkampovo zelenáčství v tom nakonec hrálo pramalou roli), přijde hodný strýček Jackson a nabídne vám 30 milionů a stoprocentní tvůrčí svobodu. Líbí se mi to a líbí se mi, že to Neill nepodělal. Jakkoliv jsem za špatného proroka, důležité je, že letošní sci-fi resurekce zatím probíhá nad očekávání dobře. Snad jen ten Terminátor pár lidí pozlobil. District 9 kromě otázky "jak to všechno mohlo stát tak málo peněz" ovšem otevírá i další prostor k debatě. Proč musíme spoléhat na vynalézavost indie filmařů (District stál 30 milionů, Moon pouhých pět) nebo velkodušnost áčkařů (blockbustery začínají na 150 milionech)? Filmy za 80-100 milionů jsou ohroženým druhem. Přitom právě menší sci-fi by v téhle váhové kategorii mohly skvěle profitovat.  

Pohlavek: DISNEYMU za mizernou propagaci Náhradníků. Asi bych měl poděkovat, že v době informační masáže se jedno studio nesnaží vyspoilerovat vše, co se hýbe, ale zrovna v tomhle případě by trocha snahy neuškodila, zvlášť když Willisův sci-fi akčňák vypadá na mimořádně lákavé zboží. Jenže máme jeden teaser, tři týdny do premiéry a kde nic, tu nic. Hezkých plakátů se nenajíme, reportáže v časopisech jenom navnadí, a tak zbývá potupné čekání. Je to osudem filmu, který se nevešel do nabitého letního programu nebo Disney tak moc spoléhá na Willisovu auru? Výsledkem je, že osm z deseti mých kamarádů neví, že Willis něco takového točí. A přitom se vedle Avatara a Gamera jedná o další zpracování tématu "život na dálkové ovládání". A nesobecky se přiznám, že prostě chci vidět, jak si to fyzicky dokonalý RoboWillis rozdá se svojí starší, lidskou verzí. Terminátor nikdy nebyl tak osobní a Jonathan Mostow má šanci dokázat, že umí víc než navléct Arnolda do růžových brýlí. Chci to vidět. Teď. Hned! A chci, aby to chtěli vidět i ostatní. Je to podivná směs sobectví a velkorysosti.

k0C0UR

Pochvala: Avatar? AVATAR! Asi nejskloňovanější termín tohoto roku označuje počínající filmovou revoluci, která příští rok přepíše tabulky nejlépe vydělávajících filmů všech dob. Může se zdát jako klišé dávat pochvalu zrovna poslednímu Cameronově dítku vzhledem k tomu, jakou informační masáží z našich virtuálních per dnes a denně procházíte a kolik chvály už bylo na účet virtuálních modráků napěno. Vtip je v tom, že já jsem se té masáži doteď úspěšně vyhýbal a ještě čtrnáct dní nazpět nevěděl o Avatarovi zhola nic (chtěl jsem si zkrátka užít to překvapení). Po patnáctiminutové ochutnávce vím, že tenhle rok už nic jiného vidět nemusím. Velký palec nahoru a pochvala pro Camerona, jehož sliby už se snad po těch letech ani nedaly brát vážně, ale… no… prostě se to stalo. Je to hodně prima, nebijte mě, já za to nemůžu. Jsem v tom až po uši a spousta z vás zřejmě se mnou :-).

Pohlavek: Asi není tak úplně fér zasahovat do reklamní sféry, na druhou stranu, pokud se budeme rýpat v detailech, jde o audiovizuální médium filmu podobné. Navíc, tohle prostě nejde nezfackovat, s koncem prázdnin je toho totiž na obrazovce pořád víc a víc. Ale pěkně od začátku… Je tomu už více než rok, co Yutube začalo oblétat (nejznámější) video s tancujícím Mattem Hardingem. Video s nápadem, pointou a celkem čitelným poselstvím „spojit národy a bojovat za mír“. Kromě toho je to prostě vtipné video, které má šťávu. Co nemá šťávu, není vtipné a ani trochu cool, je nová REKLAMA NA AQUILU TEAM, která naprosto okatě čerpá z Mattova konceptu a dovádí ho předaleko za hranici křeče a trapasu. Křepčící lidé dělají, že pijí z láhve, kroutí se jako při těžkých střevních potížích, a je v tom asi tolik spontanity a překvapující odvázanosti, jako v show Suchánka a Genzera. Pohlavek na entou. (Poznámka po čarou: jak podotkl někdo na Youtube, v čase 0:20 na Vysočině opravdu souloží krávy. Alespoň nějaká originální obměna :-)

Mr. Hlad

Pochvala: Vyrazit dnes do kina na film, který je dabovaný, se ve většina případů rovná riskování s vlastním zdravím. Někdy se ale na člověka usměje štěstí a jeho uši dostanou něco, co nejen neublíží, ale i potěší. ČESKÁ VERZE PIXAROVSKÉHO VZHŮRU DO OBLAK se totiž vydařila na jedničku. Přiznávám se, že originál jsem neslyšel, ale po dvou návštěvách kina mám pocit, že major Zeman odvedl zatraceně dobrou práci a ani na chvilku jsem neměl pocit, že někdo něco odfláknul nebo že vybral prvního staršího herce a první děcko, které přišlo do studia. A sami si přiznejte, kdy jste z dabovaného filmu odcházeli s takovýmhle pocitem.

Pohlavek: Chválil jsem dabing, pohlavkovat budu za titulky. Je mi jasné, že překládat něco takového jako jsou filmy Kevina Smithe není úplně jednoduché, ale PRÝ PROFESIONÁLNÍ TITULKY U ZACK A MIRI TOČÍ PORNO si ten záhlavec jednoduše zaslouží. Nevím a raději nebudu zjišťovat, kdo je zodpovědný za to, co se dostalo do kina, ale jedna věc je jasná – překladatelka (pokud si dobře pamatuji, v závěrečných titulcích bylo ženské jméno) umí anglicky, ale buď nemá smysl pro humor nebo jí ten Smithův absolutně nesedí. Ne že by překlad byl mimo, ale v mnoha scénách originální vtip buď zcela ignoroval nebo z něj veškerou vtipnost jaksi vymazal. Byl to dost nepříjemný pocit sedět v kině, poslouchat originální hlášky, sledovat zmršené titulky a slyšet, jak se lidi nesmějí tam, kde by se měli smát. A vědět, že za to nemůžou filmaři.

 

st39.6

Pochvala: Dopravním podnikům. Co to? Většinou na ně nadáváme a po zářijových změnách to asi nebude o moc lepší, přesto jsem dokázal ocenit jejich KINOBUS. Myšlenka, se kterou samozřejmě už před DPP přišla spousta jiných, měla jisté kouzlo. Po Praze a jejím okolí jezdil autobus promítající bijáky, jehož program bylo možné sledovat na internetu a na představení pak chodit zdarma. Výběr filmů byl zúžený na českou kinematografii, ale proč si pěkný prázdninový večer nezpříjemnit letním kinem. Ještě k tomu zdarma, to je pak člověku vlastně jedno, co promítají. Doteď lituju toho, že jsem se na žádné z těch několika představení po celé Praze nedostavil, dopravní podniky si každopádně zasluhují pochvalu. Dohánět zadarmo mezery je k nezaplacení;).

Pohlavek: VŠEM, KTEŘÍ NADÁVAJÍ NA AVATAR. Ha! Samozřejmě to berte s nadhledem, jen mě trochu unavuje neustále dokola číst o tom, že se vlastrně žádná revoluce nekoná, že se vrací Jar Jar Binks, že to Cameron tentokrát přehnal, že opisuje ot toho či onoho. Upřímně je mi jakékoliv opisování ukradené, upřímně tu revoluci v digitálních efektech vidím a věřím, že v 3D to bude ještě větší pecka. Ostatně James touží hlavně po tom, aby opět nahnal lidi do kina. Už v 2D jsem z Avataru unešený a tak zatímco lituju toho, že jsem nestačil využít "dne Avataru", posílám všem bezvěrcům vzkaz: Avatar bude super a je mi jedno, jak moc se vám nelíbí.

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace