Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Berg má plnou hlavu písku


ikona
imf
peter berg
 

Je to už skoro tradice. Plus mínus týden před dvěma lety jsem psal, že se chystá nová adaptace Herbertovy Duny. Do roka a do dne se kolem ní točil Peter Berg a nejinak je tomu dnes. Jen se od posledního zářezu těch dvou v novinkové rubrice příliš nezměnilo. Berg by pořád chtěl, scénář pořád není, ale režisér Hancocka nebo Vítejte v džungli evidentně dělá všechno pro to, aby se nákladný projekt konečně odlepil od spekulační roviny k přípravné fázi. Letošní rozpuk sci-fi žánru (Star Trek, District 9, Terminator Salvation, Avatar) by mohl pomoci, ale vzpomínky na Lynchovu Dunu jsou ještě dost čerstvé. Herbertova knižní série se adaptuje ztěžka, je v ní až příliš bizarních věcí a zbytečně popisných detailů. Na ty má ovšem Berg evidentně lék.


Nastudoval prý Lynchovu Dunu i televizní minisérii, ale přiznává, že z knížky měl úplně jiný pocit, než autoři zmíněných děl. Podle něj může být adaptace svižnější, drzejší a košatější. A dokonce i, považte, zábavnější. Zní to optimisticky, ale podobnými přídavnými jmény by po zhlédnutí libovolného Lynche kolem sebe máchal každý. Ne že bychom v redakci po Hancockovi posadili Berga na hanbu, ale jistá obezřetnost, zvlášť v kombinaci s potenciálně rizikovým materiálem, tu přece jenom je. Výjimku by mohla tvořit jediná situace. Totiž že Berg kromě knížek přelouskal i videohry, které na základě knihy vznikly ve firmě Westwood. Duna 2 byla pramáti real-time strategií, Duna 2000 (viz obrázek) pak víceméně jejím remakem a když jakoukoliv z nich chvilku hrajete, dovedete si živě představit velkofilm, ve kterém v houštině laserových paprsků a obřích písečných tanků vystřelují k nebi červí chomouty a pěšáci umírají po tuctech, sjetí kořením, aby necítili bezprostřední šrámy z bitvy. Tak trochu Hvězdná pěchota na vážnější notu, bez zbytečného politikaření a natahování. Příliš věrná adaptace to možná nebude, ale nedá příliš práce zahlédnout způsob, jak zajistit, aby se Berg "nažral" a divák zůstal celý. Když už do toho ten kluk šlápne, ať to není průšvih. Jak byste si filmovou Dunu představovali vy, pokud tedy akceptujete, že kdy vznikne?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace