Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Potter vydělává dle předpokladů


ikona
Cival
harry potterharry potter and the order of the phoenixtržby
 

Dokonáno jest. Komerční výkony Harryho Pottera v zásadě ničím nepřekvapily, a tak můžeme jen rozvést a zopakovat to, co padlo v reportech o tržbách ze středečních půlnočních premiér a z prvního dne promítání v amerických kinech. Tady si šestý Potter připsal rekord za půlnočky, celodenní tržby za středu se pak zastavily na 58 milionech. Úvodní potterovská maxima (dosud největší, čtyřiačtyřicetimilionový start vykázala Fénixův řád) ovšem nevypovídají o tom, že by za mořem závratně rostl zájem o mladého kouzelníka. Naopak, úhrnné tržby se už roky příliš nemění a nezmění se ani teď.

Harry Potter sice odstartoval rychleji, ale extrémní výkonnost mu vydržela jen pár hodin. 79 milionů dolarů za víkend už je na poměry mladého kouzelníka zcela běžná suma (Fénixův řád si připsal 77 milionů, ostatní díly, jež ale startovaly v pátek, výrazně víc). Potter tak jen znovu podtrhuje trend minulých měsíců a let. Vydělává rychleji, po pěti dnech už zdolal stopadesátimilionovou hranici (přesně 159 mega), ovšem o to rychlejší sešup na něj pak čeká v týdnech následujících. A tak se výsledná suma bude nejspíš zase pohybovat v intervalu mezi 280 – 310 miliony dolarů. Do premiéry posledního dílu se tahle tradice těžko změní, tentokrát ani nepomůžou nadšení recenzenti, protože diváci zdaleka tak rozradostnění nejsou.

SROVNÁNÍ POTTEROVÝCH DENNÍCH TRŽEB
SROVNÁNÍ POTTEROVÝCH VÍKENDOVÝCH TRŽEB
 

Pro Pottera je ovšem – podobně jako pro jiné knižní adaptace s fantasy tématikou - americký trh až druhořadý. Mnohem zásadnější je zbytek světa, kde se Potter k dalším rekordům opravdu dobral. Středeční otvírák se totiž zastavil na 104 milionech celosvětově, díky 237 milionům za prvních pět dnů z neamerických kin má Potter už teď na kontě celkově 397 milionů. Pokud nepadne miliarda teď, tak příště už určitě ano.

Warneři si můžou mnout ruce. Díky Potterovi se jako druhé studio přehoupli přes hranici miliardy dolarů utržených z amerických kin během jednoho kalendářního roku. Paramounti byli malinko rychlejší, zejména díky Transformerům a Star Treku. Warnerům se ale tenhle kousek povedl už podesáté za posledních jedenáct let, z toho podeváté v řadě. Vedle Pottera je letos táhne hlavně Clint Eastwood se svým Gran Torinem, ne-úplně-neúspěšní Watchmeni, megahitová Pařba ve Pegas a i menší hity typu Znovu 17 nebo Pátek třináctého.

TRŽBY PODLE STUDIÍ

Zpět k žebříčku. Ostatní filmy v něm byly trochu do počtu, na Pottera samozřejmě nestačily vůbec dorážet. Nejvýš zůstala viset Doba ledová 3, během posledních dvou víkendů docela příjemný „držák“ s třetinovými propady a 17 miliony za uplynulý víkend. Celkově to prozatím dělá 152 z Ameriky a skoro 600 mega celosvětově – Scrata a spol. jsem tedy po prvním víkendu krutě podcenil, prazvířena si navíc bez problémů podává i mnohem nákladnější a hlasitější Masagaskary! Respekt!

I Transformeři válí. Celosvětově už na 746 milionech, skoro polovinu z toho jen z Ameriky, kde roboti pořád setrvávají alespoň na třetí pozici. Tentokrát se třinácti miliony.

Přes oba letní megahity přepadl ubohý Bruno. Přihřátá kreace Sachi Barona Cohena řádila jen první den v kinech, od té doby bleskurychle vyklízí pozice. Propad mezi víkendy o 72% je enormní (z 30 na 8 milionů) a ukazuje Universalu, že tady se něco nepovedlo. Jedna věc je holt vzbudit kontroverzi a svézt se na Boratovi, druhá přinést film, který v kinech chvíli vydrží. Bruno dosud urval bezmála padesát mega, celkově ale dosáhne sotva na polovinu ze 128 milionů, jež nasbíral v Americe Borat. Jednoznačné zklamání.

Universalům navíc asi nedělají příliš radosti ani Veřejní nepřátelé. Ti totiž propadli až na sedmé místo (7,5 M za víkend) a s průběžnými 79 miliony dolarů se řadí mezi další kasovně nepříliš úspěšné projekty režiséra Michaela Manna.

Vecpaly se před ně i levné komediální hitovky Pařba ve Vegas a Návrh, které tentokrát vykázaly osmimilionové tržby. První se tlačí už ke čtvrtmiliardě, druhá ke sto padesáti milionům. Ano, ta čísla jsou NEUVĚŘITELNÁ – při jejich výdrži to budeme muset ještě párkrát zopakovat, protože se oba tituly nějak nemají k odchodu z top desítky.

Tu pro dnešek uzavírá velebená pixarovka Vzhůru do oblak, melodrama My Sister´s Keeper a komediální fiasko I Love You Beth Cooper.

Kompletní výsledky tady.

Za týden se představí disneyovský úlet G-Force o jednotce digitálních morčat, hororové sucho zkusí zužitkovat horor Orphan s Karlem Rodenem ve vedlejší roli a fantastické tržby Návrhu možná napodobí romantika Chceš mě, chci tě s Katherine Heigl a Gerardem Butlerem. Docela jim i věřím.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace