Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Skalpel: 2012


ikona
imf
2012mz skalpel
 

Přežili jsme jeho pokus o globální mimozemský útok (Den nezávislosti), s teplým oblečením přetrpěli jeho novou dobu ledovou (Den poté), ale teď to Roland Emmerich spočítá Zemi i s úroky. Armageddon roku 2012 nepřežije nic a nikdo. Tedy kromě Johna Cusacka, jeho rodiny, prezidenta USA a několika komických postaviček. A jednoho psa.

Naříkat nad tím, že 2012 (premiéra s náskokem už tento podzim, to abychom se stihli připravit na "live" verzi) bude jen tupou kolekcí destrukčních výjevů a klišé z přihrádky amerického patriotismu a rodinných hodnot, by bylo nošením sov do Atén. Atény stejně za chvíli nebudou. Emmerich je rozšlápne silou tisíce Sluncí. Zatřást, uškvařit, prohodit a zatopit. Apokalypsa bude tentokrát obzvlášť spolehlivá a ILM trpělivě sčítá, aby každý mrakodrap, stodola i zemljanka dostaly k vánocům svůj vlastní meteorit přímo doprostřed obýváku. Zapište si do kalendáře 21. prosince 2012. Dost možná přežijete tenhle film, ale pravděpodobně se nedožijete Ježíška. Těžko na planetě zbude komín, do kterého by se o tři dny později soukal. 

Všichni samozřejmě víme, že 2012 patří do sféry teorií, ale staří Mayové uměli spočítat zatmění Slunce s takovou přesností, že bychom konci jejich kalendáře (zhruba každých pět tisíc let) měli věnovat pozornost. Je sice pravděpodobné, že dojde jenom k resetu a vy si ráno znova půjdete koupit croissant a kafe, ale není od věci podotknout, že např. ke geografické změně pólů prý dochází též během pěti tisíc let (naposledy se to ovšem stalo před 780 miliony roků, podle jiných teorií zas třikrát za posledních 100 tisíc let). Není to jen o geomagnetických změnách, podle některých teorií se prostě póly FYZICKY vzájemně přestěhují, což roztrhá Zemi na kusy. Doslova. A NASA na roky 2010 - 2012 očekává takové sluneční bouřky, že by nám to mohlo usmažit svrchní vrstvu atmosféry. Kdo nebude natřený olivovým olejem, nebude křupavý. Na obrázku vidíte situaci ke které dojde 21. prosince. Zimní slunovrat, seřazení planet a dokončení cyklu mayského kalendáře. Mělo by dojít k dovršení stvoření a tím pádem asi i k anihilaci existujícího vesmíru, abychom mohli začít pěkně nanovo. Pokud nevěříte v přenos duší a máte nějaké resty, tak hurá do toho.

Nejdřív začnou vyšilovat ptáci, podobně jako v Jádru. Pokud se ve vašem okolí zrovna netočí remake Hitchcockova hororu, možná začíná jít do tuhého. Jejich rojení by mohlo souviset s geomagnetickými změnami, ale mnohem spíš prostě vědí, že ani oni nemají kam uletět. A brzy si nebudou mít ani kam sednout.

Roztomilý detail. Kvůli blížící se katastrofě je přerušena olympiáda v Londýně. To ovšem naznačuje, že film pokryje mnohem širší časové pásmo. Olympiáda se měla konat na přelomu července a srpna, takže se první příznaky blížícího se armageddonu objeví mnohem dřív než v prosinci. Vysvětlovalo by to i způsob, jakým se lidstvo na běsnění živlů připraví (viz níže).

Když si odpustíme zdlouhavé teorie, jednoduše dojde k odtržení tektonických desek a všechny existující stupnice půjdou za roh. Největší zemětřesení, tornáda a sopečné výbuchy. Nejdřív to srovná se zemí domy a dálnice ve scénách, které vypadají jako kdybyste do miniaturního modelu New Yorku bušili pěstmi. Triky vypadají, že by ještě snesly pár filtrů, ale premiéra je daleko a všichni víme, že vylepšování může být v tomhle případě značné. Měřítko ukázky ovšem bere dech už nyní.

Obří šutry obalené žhavou lávou, které míří na auto Johna Cusacka pochází z výbuchu supersopky v Yellowstone. Trocha historických faktů: Když vybuchla v roce 1980 hora Svaté Heleny, vypařila exploze několik okolních ledovců a srovnala se zemí (nadzvukovou rychlostí) třicet kilometrů do všech směrů. Hmota skály a žhavého magmatu měla i dva týdny po usazení teplotu přes 400 stupňů a následky pocítili i obyvatelé stovky kilometrů vzdálených míst. Škody se odhadují asi na tři miliardy amerických dolarů. Tak... a teď si to vynásobte 2500x. Upřímně řečeno, ty záběry z traileru ještě vypadají hodně krotce. Buď je Cusack daleko nebo si Yellowstone jenom tak odplivnul. 

Problémy mají i mimo území USA (nečekané), zemětřesení nenechá na pokoji žádnou ikonu (Rio de Janeiro). Trocha šutrů však bude ten nejmenší problém, který bude lidstvo mít.

Letadlo nadevše. Při zoufalém úprku však berou za své další památky. Nešikovný pilot uráží buď špičku Eiffelovky nebo Tokyo Tower. Vzhledem k tomu, že pravděpodobně nevíte, že Tokyo Tower existuje, dá se očekávat, že Francouzi budou naštvaní. Zase. Zničit jejich slavnou památku DVAKRÁT v jednom roce? Neslýchané. 

Mayský kalendář v roce 2012 dovrší cyklus stvoření. Michelangelova malba v Sixtinské kapli má název Adamovo stvoření. Emmerich nejdřív prasklinou přeruší pouto mezi Adamem a bohem, čímž demonstruje, že někdo tam nahoře na své dětičky zanevřel. Kaple se zřítí jen o pár vteřin později, bez ohledu na modlitby všech přítomných.

Čemu jste nerozuměli, když jsme říkali, že se tektonické desky budou trhat na kusy? Východní pobřeží USA to slušně odnese. Líbí se Newyorčanům, že jsou u vody? Možná by si to měli rozmyslet. Změna pólů mj. vystřelí hladiny oceánů do výšky (jako když roztočíte vodu ve skleničce), takže obří vlny smetou nejen všechna možná pobřeží, ale přelejí se i přes Mount Everest (viz teaser). Což je průšvih - slaná voda se smíchá se sladkou a kdokoliv bez speciálního přístroje na úpravu mořské vody bude brzy na suchu. Kupujte balenou vodu, nejlépe celé kamiony.

Do Las Vegas možná voda nedoteče, ale město hříchu svou přezdívku odnese sežehnutím na troud. Pouštní Mekku hazarderů rozsekají na cucky zemětřesení a tornáda. Takhle nějak vypadá peklo. Ještě že tam půjde hrát poker.

To není sníh, milé děti. Při explozi Svaté Heleny se do vzduchu vzneslo zhruba 540 milionů tun popílku, který v hustých vrstvách (někde až několik metrů) zasypal okolí. Opět musíme násobit v řádech tisíců, takže si raději pořiďte deštník. A rolbu. Pokud vás překvapuje, že Kapitol ještě stojí, počkejte si na konec článku. Bílý dům vám poskytne alespoň částečnou satisfakci... :)

Prezident USA (Danny "Obama" Glover) samozřejmě všechny ujistí o tom, že situace je pod kontrolou, a že jsme sice hrozně moc zlobili, ale lidstvo přežije, protože... protože na prezidentské proslovy je Emmerich expert. Nebudu mu lézt do zelí, jelikož bychom se připravili o to nejlepší. Hlavní je, že Amerika má v rukávu trumf. Jako obvykle.

 Obří lodě. Obří ponorky. Noemova Archa pro třetí tisíciletí je dokonale opevněná, vejdou se do ní tisíce lidí a živočichů. A dokonce i několik žiraf. Jestli jde jen o shánění druhů na palubu nebo se budou podávat žirafí řízečky ukázka nemluví, jasně ale naznačuje, že všichni se do první třídy nenatlačí. 

John Cusack je naštěstí dost důležitý na to, aby a) měl vlastní letadlo a mohl podlétávat bortící se mrakodrapy, b) věděl, kde taková ponorka kotví. Sázíme Civalův supermanský kostým na to, že vláda o blížící se katastrofě věděla dávno předem a ponorky už nějaký ten pátek čekaly na své posádky. Prezident bude samozřejmě nevinný, na podobné čachry se vždycky najde všehoschopný tým úředníků, případně bezpáteřní ministr obrany.

Což by ovšem mohlo znamenat, že prezident to na palubu nestihne a zhyne na palubě Air Force One. Nejslavnější letecký speciál v popředí, v pozadí jedna z ponorek. Dost možná jde jen o opuštěné letadlo, které se žene na potápivší se Archu. I v druhém případě to však může znamenat poškození trupu, nedobrovolné koupání a další komplikace. Bylo by ostatně naivní myslet si, že všechno půjde jako na drátkách.

A propo Bílý dům. Emmerich si jeho destrukci samozřejmě nemůže odpustit. Tentokrát i s malým vtípkem. Letadlová loď USS John F. Kennedy (CV67) se sveze s přílivovou vlnou rovnou na slavné sídlo amerických prezidentů. Jeden z nich se vrací do úřadu, ale Oválná pracovna mu zřejmě bude trochu těsná.

Loď je dlouhá 321 metrů, váží (nenaložená) 60 tisíc tun a momentálně kotví ve Filadelfii, takže není úplně nemožné, že by to k Bílému domu "dotáhla". Ze služby byla propuštěna v roce 2007, takže by na ní teoreticky neměly parkovat žádné stíhačky, ale to je samozřejmě detail. Svou vahou a rozměry by Bílý dům rozdrtila spolehlivě. Evidentně se v něm svítí, což nenaznačuje nic dobrého.

Co se skrývá v logu snímku? Je to citace z Bible (kniha Zjevení) 16:16: "And He Gathered Them Together Into a Place Called in the Hebrew Language Apocalypse". Zajímavá je i citace ze Zjevení 20:12: "I Saw the Dead. Both Important and Unimportant, Standing in the Front of the Throne, and Books Were Open. Another Book Was Open -  Book of Life. The Dead Were Judged According to Their Works, as Recorded in the Books."

Nechci od oka překládat Bibli, takže si to každý může nalistovat, ale nic hezkého to není. Emmerich si každopádně vybral látku, kterou může každý pitvat na webu měsíce před a měsíce po filmu. Až do prosince 2012 si zkrátka nebudete jistí ničím. Tedy pokud věříte horoskopům. Já mám dneska jistotu finančního obohacení, takže si jdu vsadit Sportku. Teď už jen abych to stihnul utratit...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace