Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Skalpel: Sherlock Holmes


ikona
imf
mz skalpel
 

Fandové klasické detektivní prózy a britských televizních inscenací už si možná přestali rvát vlasy, ale já jim to připomenu. Na světě už je nová ukázka z reimaginace Sherlocka Holmese a věru to není hezké čtení. Nebo spíš pokoukání. Pokud odhlédneme od americky střižené ukázky na něco, co by mělo při nejlepší vůli připomínat nejsvětější londýnské tradice, zjistíme, že autoři opravdu mají ty nejlepší úmysly. Asi takové jako když Guy Ritchie točil s Madonnou snímek Trosečníci. Ale dost kydání špíny na film, jenž by mohl být minimálně sympatickou akční detektivkou s dvojicí borců, co se náhodou jmenují Holmes a Watson. Jednou ostatně přebolí i čtvrtý Terminátor, takže proč bychom se měli bát tentokrát, když je nám slibován akčnější, cyničtější a mládeži přístupnější Holmes?

Tím spíš, že se Ritchie "jen" rozhodnul vyplnit v knihách slepá místa, o kterých Holmes se svým věrným kolegou vždy hovořil ve stylu "To tenkrát poblíž Westminsteru...". Snímek se bude odehrávat v roce 1891, kdy se slavná dvojice už nějaký ten pátek zná a Holmes má pověst vyhlášeného lamače záhad, ale hrozba profesora Moriartyho a souboje rovného s rovným je ještě Sherlockovi na míle vzdálená (Moriarty by se však měl objevit v případných dalších dílech, pokud bude tenhle velkofilmový restart úspěšný).


Děj celovečeráku se bude točit kolem tajemného Lorda Blackwooda (Mark Strong), kterého Sherlock v úvodu snímku pošle k čertu. Potíž je v tom, že se odtamtud vrátí a rozhodne se převzít vládu nad celou Anglií. K tomu bude potřeba pár obětí, královnou konče, nějakými těmi pannami (viz obrázek) počínaje. Vzhledem k tomu, kolik je v ukázce záběrů na to, jak někdo někomu zastavuje ruku s nožem, čtyři vraždy asi nestačí. Miláčku.


Sherlocka poprosí o pomoc hned několik lidí, protože je přece jenom nejlepším detektivem na světě a s Blackwoodem má nevyřízené účty. Zprvu samozřejmě netuší, že za vraždami stojí on, ale zprávy o satanistickém kultu se rozšíří rychle. Zápletka nevychází z žádné z již existujících holmesovských povídek, ale objeví se v ní řada známých postav, i když v poněkud jiném aranžmá, než si pamatujete z knižní podoby. U Holmese byste např. marně hledali charakteristickou hučku. Downey Jr. mu místo toho pořídil klobouk. Dýmka naštěstí zůstala, stejně tak zmínky o hraní na housle a nepořádku, který panuje u Sherlocka doma. Téma Holmesovy náchylnosti k drogám se v ukázce neřeší, ale kvůli Downeyho vlastní minulosti ho možná Ritchie zatlačil mírně do pozadí. Ostatně v nakopávacích dílech se vnitřní démoni nikdy moc neřeší (viz vypuštění Starkovy alkoholové posedlosti v Iron Manovi).


Pro vás je to koníček, pane Holmesi, ale já se tím živím! Vrchní holmesologové už vědí, že vedle Holmese (v jednom z jeho proslulých převleků? :) stojí inspektor Lestrade ze Scotland Yardu. V knihách roztomile zarputilý trouba, který sice poctivě vyšetřuje, ale nakonec se prodedukuje k úplnému nesmyslu, takže musí Holmes všechno vyžehlit. Ani tentokrát tomu asi nebude jinak. Všechny postavy budou citovat své předlohy, ale jejich charaktery projdou mírnými změnami. Bude však tahle polovičatost fungovat? Doufejme, že nejen na teenagery.


Při vyšetřování se bude Holmes muset trochu namočit, ale skok z pátého patra Houses of Parliament? V ukázce je to rozhodně první ze záběrů, který vás připraví na to, že se Holmes zamlada choval spíš jako bohémský praotec Jamese Bonda. To, jak Ritchie a Downey Jr. mluví o vlastní interpretaci Doyleových knih, je mírně zneklidňující. Detektiva utrženého ze řetězu bychom možná akceptovali u pětadvacetileté verze, která se někde nějak srazí s podobně nedospělým Watsonem, což by sedělo např. u adaptace prvního Doyleova příběhu, Studie v Šarlatové, kdy Holmesovi bylo, stejně jako tehdy Doyleovi, sedmadvacet. Děj filmu se ovšem odehrává o celých deset let později, takže Holmesovi je 37 (Downeymu dokonce 44) a slovy Dr. Watsona už by měl mít trochu rozum. Pak by to ale pravděpodobně nebyla taková legrace.


A tady je máte pohromadě. Jude Law prý hraje Watsona podle toho, co se o něm říkalo, ne podle toho, jak se v knihách choval. Podpantoflový doktůrek? Kdeže... bývalý voják, sukničkář a věčný hráč. Několik čtenářů se v komentářích ptalo "Neměl by být Watson ten hloupější?" Downey se skutečně do všeho vrhá trochu po hlavě, aby ho pak rozvážný Watson tahal z bryndy a neustále poučoval. Tomu říkám prohazování rolí. Když si ještě uvědomíme, že Ritchie původně do téhle role uvažoval o Russellu Croweovi, musí být definitivně jasné, že tohle nebude Holmes vašich rodičů. Jestli tu vůbec nějaká detektivní zápletka bude, rychle jí umlátí kolotoč akčních scén. I pro ty má však Ritchie dobrý důvod.

Ale Watsone, vy zapomínáte, že jsem přeborník v zápasu baritsu! Ano, Holmesovo vychloubání je černé na bílém zaznamenáno v řadě povídek, takže to všechno můžete shrnout tak, že Holmes umí brilantně střílet (i když po revolveru sahal výhradně Watson a to prosím pouze 7x!), má za sebou krátkou, leč velmi úspěšnou boxerskou kariéru, zvládá šermovat mečem, jezdeckým bičíkem a dřevěnými holemi. To že to ve svých vzpomínkách vždy velkoryse přeskočil, Ritchieho vůbec nerozházelo. "Všechny tyhle souboje jsme do filmu dali," hrdě se chlubí režisér. Z obrázků je patrné, že nepřeháněl. Nebo naopak přeháněl až moc. Jsou každopádně dva typy útoků, které zbrzdí i hyperaktivního Holmese.


A) Každý ví, že na velikosti záleží. V tomhle případě jde jak o svaly, tak o nástroj, jenž svírají. Scénka s kladivy je asi nejvýraznější částí ukázky a všem se vryje do paměti. Bohužel spíš tím, že působí jako groteska od Disneyho uprostřed jakž takž seriózní detektivky. Nechci do toho znovu rýpat, ale od Ritchieho opravdu nemůžeme čekat byť jen trochu vážně míněného Holmese. Kladívkování naznačuje mnohé a akční scény, jakkoliv zručně nasnímané, atmosféru detektivky nepodrží. Spíše naopak.


B) Koleno v rozkroku je chvat, jehož krytí mistři bojových umění trestuhodně zanedbávají. A takhle to pak dopadá. Ke cti Rachel McAdams je třeba dodat, že ztvárnila Irenu Adlerovou, Holmesovu femme fatale a jedinou ženu, která ho dokázala upoutat jak po stránce fyzické, tak intelektuální. Stalo se tak v příběhu Skandál v Čechách. Snímek by se měl odehrávat poté. Irena je jednou z osob, která by Holmese měla žádat o pomoc. V téhle scéně to však vypadá, že pomoc bude potřebovat někdo jiný. Obsazení Rachel McAdams doporučil Downey Jr., i když Ritchie namítal, že na Holmesův milostný objekt je příliš mladá. Rachel je třicet, ale ze záběru byste klidně hádali, že by mohla být Downeyho/Holmesovou dcerou.


Nemůžeme však říct, že by se Robert omládnout nesnažil. Poté co mu Holmese přiklepli začal posilovat a hubnout, protože mu Chris Martin (manžel Gwyneth Paltrow, se kterou Downey hraje v Iron Manovi) naznačil, že Britové Holmese vždycky vnímali jako trochu pohublého génia, leč se skvělou fyzičkou. Scéna s polštářem (pod kterým se nacházejí klíče od pout, vskutku prekérní situace) dokazuje, že Downey zabral a vypadá ještě o třídu "namakaněji"než v Iron Manovi. S ohledem na jeho věk je to na velkou poklonu.


Podobně otrlých chlápků ale po Hollywoodu běhá víc. Bruce Willis poletuje vzduchem jako teenager, Sylvester Stallone chytil třetí dech a čtvrtý sixpack a Downey se k nim zřejmě v tom semtexovém rauši přidá. Obrázek opravdu připomíná spíš vrchol Ramba IV než žánr, kde se vyšetřují kriminální záhady. Downey prozradil, že natáčení Sherlocka bylo fyzicky mnohem namáhavější než comics od Marvelu. Tentokrát žádný bluescreen, zato spousta běhání a rvaček.


Když nad tím tak uvažuju zpětně, po několikerém zhlédnutí mi ta ukázka ze všeho nejvíc připomíná Rytíře ze Šanghaje. Kung-fu, výbuchy, konspirace, pár laciných vtípků a to celé v americkém "macho" stylu. Nějak mi z toho vypadla ta Británie, Baker Street a paní Hudsonová, ale věřím, že ti všichni někde v rohu číhají, aby nám za pět minut dvanáct vysvětlili, že tahle ukázka měla do kin nalákat nedochůdčata, co si pod slůvkem Holmes představí ledatak síť tělocvičen. Moc rád bych tomu věřil, už kvůli tomu, že to obsazení se mi zatraceně líbí a mírně (MÍRNĚ) akčního Sherlocka si představit dovedu. Naděje umírá poslední a film má anglickou premiéru o Vánocích. Kdo tady říkal, že Ježíšek neexistuje?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (19)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace