Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 8x vzhůru do vesmíru!


ikona
Mr. Hlad
star trekstar warstéma
 

Enterprise přilétá do českých kin a s ní se po delší době opět vrací žánr space-opery. Velké lodě, ještě větší výbuchy, podivní mimozemšťané a vesmír, ve kterém si scénáristé mohou dělat, co se jim zachce. Abramsův Star Trek a jeho úspěch či neúspěch teď ovlivní na příštích několik let celý tenhle subžánr. Pokud James Tiberius Kirk a jeho posádka nalákají dost diváků, můžeme očekávat další výlety do neprozkoumaných částí vesmíru. Pakliže to ale v kasách kin nedopadne tak, jak tvůrci očekávají, je dost pravděpodobné, že planetu Zemi zase na nějakou dobu neopustíme a když už se někdo ke hvězdám vydá, tak spíše v komornější podobě. Dost ale řečí, filmů, ve kterých se bojuje o osud lidstva ve vesmíru v obřích lodích, vedou se bitvy na vzdálených planetách a diplomatická jednání s cizími rasami mohou zabránit mezigalaktické válce, tu byly i mimo vesmír Star Treku. Tak se na ně trošku podíváme. Ale začneme tím, co je pro nás momentálně nejpodstatnější.

STAR TREK

Co a kdy:
Seriály: Star Trek (1966-69), Star Trek: Nová generace (1987-1994), Star Trek: Hluboký vesmír 9 (1993-1999), Star Trek: Voyager (1995-2001), Enterprise (2001-2005) a něco kresleného
Filmy: rovných jedenáct (1979-2009)

O co jde:
Extrémně pochvalnou recenzi na nejnovější Star Trek jste si u nás už přečíst mohli, celá tahle sci-fi legenda je ale starší než většina čtenářů MovieZone. Už v roce 1966 usedl James T. Kirk do Enterprise, později ho následoval Jean-Luc Picard a do vesmíru se podívali i další. Pokaždé to bylo trošku jiné, ale v podstatě velmi podobné. Star Trek je sci-fi, kde sice narazíme na obří vesmírné bitvy a nepřátelské mimozemšťany, avšak všechno je v něm hezky čisté, vymydlené a takové bezproblémové. Používají se v něm vědecké termíny, kterým nikdo nerozumí, ale fanoušci jsou z nich na větvi, v každé sérii je alespoň jeden divný mimozemšťan jako člen posádky. V původním seriálu, Nové generaci a Voyageru se hrdinové vydali pátrat do neznámých oblastí vesmíru (někdy dobrovolně, někdy ne), Hluboký vesmír 9 se zase podíval na fungování jedné gigantické vesmírné stanice a Enterprise se vrátila do minulosti. Od roku 1987 do roku 2005 jste v televizi na Star Trek mohli narazit prakticky nepřetržitě. Nakonec to ale dopadlo jako se vším. Fanoušků je sice pořád dost, ale dnešní doba si žádá malinko jiný přístup. Možná, že právě ten Abramsův.

Proč koukat:
Hodně dlouho vám to vydrží. Pakliže vás svět Star Treku dostane, máte k dispozici krom aktuálního filmu dalších deset a seriály také nezkouknete za jedno odpoledne. I když se Star Treku spousta fanoušků sci-fi vysmívá kvůli jeho strojenosti a umělosti, tenhle svět má bezpochyby kouzlo, které může z chladně uvažujícího fanouška science-fiction udělat člověka, jenž si nasadí umělé uši, když vyrazí do kina.

A co dál:
Vše závisí na úspěchu filmu. Když bude ze Star Treku kasovní trhák, nemělo by být složité dostat ho znovu na televizní obrazovky. S velkou pravděpodobností to ale bude úplně jiný Star Trek než doposud.

STAR WARS

Co a kdy:
Šest filmů (1977-2005), spin-offy s plyšovými Ewoky (1984, 85), kreslené Clone Wars ve filmové (2008) i televizní (2003, 2008) podobě a chystaný hraný seriál. Je z čeho vybírat.

O co jde:
Jestli Star Wars neznáte, zabrousili jste na filmový server nejspíš omylem při hledání receptu na zemlbábu. Vedle Star Treku nejslavnější sci-fi ságu snad není nutné nikomu představovat. Málokterý filmový zážitek byl tak silný jako výbuch Hvězdy smrti, konfrontace Luka Skywalkera a Dartha Vadera nebo bitva na konci Návratu Jediho. George Lucas, který celý tenhle mumraj vymyslel, se stal symbolem pro jednu generaci filmových diváků, kterým přinesl svět, jenž kombinuje dobrodružství, romanci, akci, osudovost a nekonečnou fantazii. Hvězdné války člověku nepopíšete, musíte ho posadit před televizi, vytáhnout z poličky Epizodu IV a koukat se, jak se vrací do dětských let.

Proč koukat:
Megalomanské vesmírné bitvy, do detailu propracovaná mytologie, hláškující roboti, vesmírná síla, Darth Vader, naštvaný Yoda, nestárnoucí triky a nepopsatelná atmosféra, která dostane úplně každého

A co dál:
George Lucas čas od času řekne něco o tom, že chystá další trilogii, zatím ale pracuje na hraném seriálu, jenž by se měl podívat na osudy některých vedlejších postav a rozšířit tak filmový svět Hvězdných válek.

HVĚZDNÁ PĚCHOTA

Co a kdy:
Film (1997) a dvě videobéčka (2005, 2008)

O co jde:
Filmová adaptace si ze slavné literární předlohy Roberta A. Heinleina bere příběh, ale jinak se rozhodla zkusit to po svém. Režisér Paul Verhoeven je starý řezník, kterému není nic svaté a tady se rozhodl zkombinovat dva žánry, ze kterých kavárenští intelektuálové nemají dobré spaní. Teenagerské drama ve stylu Beverly Hills 90210 a brutální válečné science-fiction plné bezdůvodného násilí. Mladí herci, z nichž hrát umí tak každý pátý, vedou první půlhodinu dialogy, které mozku nedělají dobře, aby v následujících minutách skončili roztrhaní na kusy od pětimetrových brouků. Tahle válka lidstva s přerostlými hovnivály se zkrátka povedla a i když působí jako absolutní pitomost, inteligentně uvažující člověk se silnějším žaludkem brzy zjistí, že je mnohem chytřejší, než se na první pohled zdá.

Proč koukat:
Kombinaci hloupoučkých dialogů a scén, při nichž je člověk doslova roztrhán na kusy, se odolává velmi těžko. Navíc osobitý Verhoevenův černý humor má také něco do sebe.

Co dál:
Nejspíš nic velkého. Možná, že se časem vynoří další direct-to-dvd film, ale návštěva kina nás s největší pravděpodobností nečeká.

WING COMMANDER

Co a kdy:
Film (1999)

O co jde:
Tvůrce slavné série vesmírných simulátorů a programátor Chris Roberts se jednoho dne rozhodl, že svůj svět přenese z monitoru do kina. A nedopadlo to moc dobře. Točit velkolepé vesmírné sci-fi a mít na něj třicet milionů dolarů a v hlavní roli Freddieho Prinze Jr., to je zatraceně špatná kombinace. Příběh vesmírné válečné lodi, která může jako jediná zachránit planetu Zemi před invazí nepřátelských mimozemšťanů, byl také poměrně jednoduchý a Wing Commander tak po zásluze nezískal přízeň kritiků ani fanoušků. S dalšími zhlédnutími se však začne objevovat jeho béčkové kouzlo a časem mu spoustu neduhů možná i odpustíte.

Proč koukat:
Kvůli srandovním maskám mimozemšťanů a jednoduchému a rychlému ději. Asi.

Co dál:
Asi nic. Film byl propadák a poslední hra vyšla před jedenácti lety.

ZTRACENI VE VESMÍRU

Co a kdy:
Seriál (1965), Film (1998)

O co jde:
Příběh rodiny Robinsonových je něco trošku jiného než ostatní filmy, které tu máme. Díky zásahu záškodníka se celá famílie ocitla v nezmapované části vesmíru a teď se pokouší vrátit domů. A i když na akci, vesmírné lodě a podobné nutné sci-fi propriety dojde v míře větší než malé, snaha dostat do kina celou rodinku tu filmu podráží nohy. Ačkoliv si tu Gary Oldman vystřihl dalšího parádního záporáka a režisér Stephen Hopkins (Predátor 2, Lovci lvů) se snaží, celkově jde o film, který by chtěl být určen všem, ale ve výsledku z něho nadšený není nikdo.

Proč koukat:
Ztracené ve vesmíru si můžete pustit s rodiči nebo babičkou a přesvědčit je tím, že to sci-fi je vlastně docela fajn. Třeba se časem dopracujete i k lepším filmům.

Co dál:
V kinech se filmu nedařilo tak, jak tvůrci doufali, takže s dvojkou počítat nemůžeme. Asi není moc lidí, kterým by to vyloženě vadilo.

BABYLON 5

Co a kdy:
Seriál (1994-1998), spin-off Crusade (1999), několik televizních filmů

O co jde:
Jelikož svět Babylonu 5 je nacpaný mimozemšťany a každý z nich chce pro svou rasu to nejlepší i na úkor druhých, je nutné tenhle problém nějak řešit. A pokud možno v klidu a s chladnou hlavou u jednacího stolu. Právě proto byla postavena stanice Babylon 5, kde se mohou všichni v klidu sejít a vyřešit své problémy bez násilí. Babylon 5 vznikl v hlavě scénáristy J. M. Straczynského, což je člověk, který sice umí hrát na efekt, ale v jeho příbězích jde do značné míry i o charaktery, vzájemné vztahy a o psychologii. I když v Babylonu 5 na nějakou akci dojde, jde spíš o seriál, kde se budete hrdinům delší dobu dostávat pod kůži. V rámci možností je Babylon 5 sci-fi, které se pokouší i o jakousi realitu a serióznější přístup a nevyhýbá se ani ožehavějším tématům, na něž byste ve Star Treku narazili jen těžko.

Proč koukat:
Zajímavé prostředí i charaktery, serióznější přistup. Jedenáct let od posledního dílu si ale vyžádalo daň v podobě horších masek a triků.

Co dál:
Straczynski je jako scénárista poměrně vytížený a daří se mu jak ve filmu, tak i v comicsech. Ale případný úspěch Star Treku by ho možná k nějaké činnosti donutil.

BATTLESTAR GALACTICA

Co a kdy:
Seriály (1978-79, 1980, 2004-2009), spin-off Caprica (2009)

O co jde:
Profil k tomuhle neobvyklému sci-fi tu najdete v sekci seriálů, takže jen zběžně. Lidstvo vytvořilo Cylony. Ti se naštvali a utekli. Pak se vrátili a zabili skoro úplně všechny. Posledních pár tisíc přeživších se teď snaží najít nový domov – Zemi. Battlestar Galactica (mluvíme tu o novém seriálu) je temná a depresivní záležitost, která rozhodně není pro děti. Každodenní boj o přežití, ponorková nemoc, strach, nervozita, stísněné prostory, únava… to všechno je z Galacticy cítit na každém kroku. Tohle science fiction není hezká podívaná a rozhodně nejde o seriál, při němž byste si mohli dát nohy na stůl a prostě se bavit. Mimochodem triky jsou na televizní poměry fantastické.

Proč koukat:
Kvůli temné atmosféře a trošku jinému přístupu. Battlestar Galactica vám vleze pod kůži a zůstane tam hodně dlouho.

Co dál:
Spin-off Caprica startuje letos.

GALAXY QUEST

Co a kdy:
Film (1999)

O co jde:
A na závěr z trošku jiného soudku. Galaxy Quest je příběhem herců, kteří v sedmdesátých letech hráli v úspěšném sci-fi seriálu a dnes na ně není nikdo zvědavý. Jen geekové a mimozemšťané, kteří je považují za opravdové hrdiny a hodlají s jejich pomocí odrazit útok nepřátelské armády. Tim Allen, Sigourney Weaver a především Alan Rickman v téhle osobité parodii na Star Trek odvádějí vynikající výkony a díky skvělému scénáři a svižné režii se nezačnete ani na chvilku nudit. Galaxy Quest není klasická parodie, spíše pocta a jemné šťouchnutí do Star Treku, jeho fanoušků a celého toho kultu. I bez znalosti tohoto světa si však tuhle srandu můžete vychutnat na sto procent.

Proč koukat:
Chytrá zápletka, výborní herci, dobrá akce a skvělé dialogy. Málokdy se podaří tohle všechno smíchat dohromady tak dobře.

Co dál:
Nejspíš nic. Šlo o jednorázovou záležitost, ale fanoušci filmu údajně zrekonstruovali zápletky několika epizod seriálu.

UPDATE:
Na vyžádání doplněny odkazy na již dříve propírané kousky v naších profilech:
SERENITY
FIREFLY
RIDDICK
ČERVENÝ TRPASLÍK
SG - ATLANTIS

No jak je vidět, vybírat je z čeho, Takže si zvolte favorita, uvelebte se v křesle a užijte si svůj oblíbený kousek. A nezapomeňte, že může trvat pár let, než zase na něco podobného budeme moci vyrazit do kina.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (78)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace