Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Skalpel: Star Trek


ikona
imf
mz skalpelstar trek
 

Poslední ukázka na nový Star Trek od J.J. Abramse je sice už trochu starší (ať žije relativita času), ale protože ji v redakci sjíždíme bez ustání a považujeme ji za jeden z nejvydařenějších letošních úlovků, byla by chyba se k ní nevrátit. V MZ Skalpelu se čas od času podíváme na zoubek těm nejlepším trailerům a rozebereme si je takříkajíc snímek po snímku a pokusíme se nahlédnout do pozadí. Znáte to, jeden obrázek řekne víc než tisíc slov. A na každém je víc, než se na první pohled zdá. Perioda téhle rubriky nebude tak krátká jak naznačuje její první a druhý díl, ale tentokrát se toho prostě sešlo víc a byla by velká škoda to neprobrat. Takže konec zbytečných řečí a jdeme na to. 

Rok 2233. Někde v Iowě (resp. tom co z ní zbylo) se narodil James Tiberius Kirk. O tři roky mladší než Spock, o šest let starší než Uhura. První Enterprise postavili, když mu bylo dvanáct.

To není ona. Kirk se dostal až na palubu opravené Enterprise (NCC-1701), která vyrážela na druhou pětiletou misi napříč vesmírem. V průběhu traileru si všimněte několika podobností s Top Gunem. V něm se Tom Cruise jako mladý a ambiciózní pilot s nevyřešenou rodinnou minulostí (tatínek zahynul, ale on neví proč) prohání po ranveji na motorce, narazí na ledově chladného kolegu Icemana, zamiluje se do kolegyně a na konci všem rozstřílí zadek na hadry, když se musí ujmout vedení. A teď překvapení. Abramsův Star Trek je ÚPLNĚ totéž a už v traileru to dává nepokrytě najevo. Což je super, protože Top Gun je, řečeno slovy křečka Bivoje, megabožííí.

Bruce Greenwood jako kapitán Pike (ten šéfuje Enterprise na její druhé misi) právě Kirkovi v baru vysvětluje, že jeho táta byl hrdina. Úplně stejně to s Tomem Cruisem řešil Tom Skerritt. Možná měl i podobně chápavý výraz.

Potetovaný Tom Cruise! Ne, tohle je Eric Bana, i když jeho dikce vám možná připomene Grossmana z Tropické bouře. Evidentně umí cestovat časem a má s příjmením Kirk trochu problém. Je to hlavní záporák (to v Top Gunu nebylo!) a chce v naší galaxii dělat pěknou rotyku.

Čímž je míněna destrukce planet. To se do atmosféry zapíchne taková jako by plošina a ta paprskem zbortí planetu do sebe. Hvězda smrti má konkurenci a Darth Vader by měl na hodinu vyrazit všechny inženýry, protože tohle prostě vypadá mnohem víc "cool".

Na kapitána Pikea to bude trochu moc, takže se Kirk pod tlakem okolností bude muset ujmout vedení mladé a nezkušené posádky. Nebudeme vám je tu všechny vyjmenovávat, ale jsme si jistí, že ten člověk vzadu (třetí zprava) má místo hlavy bramboru. Chris Pine (Kirk) se rozhodl nenapodobovat Williama Shatnera (původní Kirk) a raději se spolehnul na vlastní instinkt a opisování od Hana Sola nebo Indiana Jonese. Harrison Ford jistě pláče dojetím.

Hlavně nenápadně. Enterprise se blíží k chapadlovité lodi záporáka Nera (Eric Bana), která je plná potetovaných drsňáků. Jak si s tím asi naše omladina poradí?

Volný pád na zlobivou veledestrukční plošinu. Bude to bolet a budete podělaní až za ušima, řekne posádce Spock svým nezaměnitelným způsobem. Kdyby to místo ultraklidného Vulkána říkal třeba Mr. Hlad, všichni by stáli ve výsadkové lodi a zuby nehty se drželi všeho, co je přibité.

 

John Cho ze Zahulíme, uvidíme bude možná působit v roli posádkového navigátora Hikaru Sulu nepatřičně, ale když se podíváte na jeho uniformu a uvědomíte si, že ti dva spolu bojují obřími jójó maketami, je veškeré posmívání na místě. Takže s chutí do toho. 

A konečně se dostáváme ke Spockovi. Legendární postava Star Treku se objeví v mladé i staré podobě (tu si zahraje Leonard Nimoy, původní Spock), i když se ještě neví, jestli se ti dva sejdou na plátně ve společné scéně. Mladého Spocka hraje Zachary Quinto z Hrdinů. Abrams si ho vyhlédnul předem, až poté obsadil Chrise Pinea jako Kirka. Bylo to díky tomu, že Zachary a Chris spolu chodí do posilovny a dobře se znají. Jejich vzájemná chemie prý byla hlavním důvodem toho, že Pine roli dostal.

Spock na emoce příliš nedá, takže když ho objímá sličná Uhura, marně hledá v paměti encyklopedické poučky o tom, jak se v podobné situaci zachovat.

Z astrofyziky měl nejlepší známky jeho kamarád se špičatýma ušima, ale co se týče sociální věd, nemá Kirk konkurenci. Ani ve 23. století zjevně nehrozí odosobněný, virtuální sex. Z toho máme samozřejmě velkou radost.

Všimněte si, jak rád Kirk někde visí (první záběr je z předchozího traileru). Prach, led, meziprostor. Zkrátka vždycky někam spadne a pak si to užívá. Skoro jako Tom Cruise v úvodu Mission: Impossible 2. Čuju za tím jasný spiknutí, šéfe.

Ale konec vtipů. Nový Star Trek vypadá sexy. Je v něm testosteron, endorfiny a spousta dalších svinstev, které nás do kina lákají stejně silně jako žárovkové světlo hypnotizuje noční můry. Teď už jen abychom v květnu nenarazili. 

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace