Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

20x o Oscarech


ikona
imf
oscartéma
 

Dneska v noci to vypukne. Zbývají už pouhé hodiny. A bez ohledu na to, jestli jste vsadili poctivě vydělané fyzické peníze nebo jen virtuální čest v Tipovačce, určitě už se nemůžete dočkat. Skřípete zubama, počítáte dlaždičky v koupelně, případně počet jednotlivých kousků popcornu v misce. Jednoduše se nemůžete dočkat. Známe to a proto jsme pro vás připravili odpočinkové čtení. Dvacet krátkých zajímavostí o plešounovi, jeho historii a perličkách, které v reportáži TV Nova zaručeně nenajdete. Nad ránem vás samozřejmě čeká velký report od Civala (během dne k němu něco připíše i zbytek redakce), spousta fotek z koberce a další laskominy, ale teď je to jen a jen o úzkostlivém pronásledování vteřinové ručičky. Nenechte se ovládnout nedočkavostí a čtěte, případně diskutujte pod článkem. Držíme palce tvůrcům, akademikům, ale především sami sobě. Ve dvě hodiny středoevropského času se začne sborově pištět. To až se na koberci objeví Steven Spielberg, George Clooney a nepostradatelný Jack Nicholson s úsměvem přátelské kosatky.

1. První Oscaři se předávali 16. května 1929 (za filmy z let 1927/28) v hotelu Roosevelt. Show moderoval herec Douglas Fairbanks a režisér William C. De Mille, starší bratr Cecila B. DeMillea, podle kterého je pojmenována jedna z význačných filmových cen.

2. V roce 1953 se poprvé v rádiu a posléze i v televizi vysílala oscarová show. Do té doby se výsledky vyhlašovaly na soukromém obědě a druhý den v novinách formou stručného přehledu.

3. Od roku 2002 se Oscaři vyhlašují v rekonstruovaném Kodak Theatre. Také se odtud vysílá televizní show Amerika hledá Superstar a světlo světa tu poprvé spatřila herní konzole Wii.

4. Oscarová soška je vyrobená z pozlaceného kovu (britanium), je 34 cm vysoká a váží 3,85 kg. Představuje rytíře ve stylu art deco, držícího meč a stojícího na pěti cívkách filmu. Ty představují pět hlavních filmových profesí: herci, scenáristé, režiséři, producenti a technické profese (tam toho logicky spadá více).

5. Předlohou pro postavu Oscara byl mexický režisér Emilio Fernández. Jeho tělo bylo odlito v životní velikosti a posloužilo jako základ pro design sošky.

6. Během druhé světové války se předávaly plastové sošky, aby nepřišel žádný kov nazmar. Po skončení války byly všem vítězům sošky vyměněny za kovové.

7. Své jméno získal Oscar oficiálně v roce 1939. O tom, kdo ho poprvé užil se vedou dlouhé spory. Sekretářka samotné Akademie (1931), Walt Disney (1932) nebo Bette Midler (1933)? Vyberte si. Jisté je, že počet rozdaných plešounů stoupá ke třem tisícovkám. Loni se číslo zastavilo na 2701 soškách.

8. Až v roce 1950 Akademie zpřísnila podmínky rozdávání. Žádný z vítězů ji nesmí prodat bez toho, aby ji nejdřív nenabídl Akademii za symbolickou cenu jednoho dolaru. Dříve se totiž stávalo, že tvůrci své Oscary prodávali v aukcích, mnohdy za milionové částky (což bylo na svou dobu opravdu velké jmění).

9. Šanci soutěžit o Oscara mají filmy, které byly promítány v L.A. v období od půlnoci prvního ledna do půlnoci jedenatřicátého prosince předešlého roku. Snímek musí být celovečerní (tj. minimálně čtyřicetimutový) a prezentovaný v odpovídající kvalitě (35mm nebo digitální kvalita podle DCi).

10. V roce 2007 mělo volební právo 5829 členů Akademie. Největší podíl na voličské základně mají herci (22%). Jednotlivé profese volí nominace pro své kategorie a všichni dohromady pak řeší širší nominace pro nejlepší film roku. Ve druhém kole (když už jsou známy finální nominace) pak o většině kategorií rozhodují všichni. Výjimkou bývají technické kategorie, které mají mnohdy více nominačních kol (např. vizuální efekty).

11. Nejsledovanější oscarovou show v televizní historii byl 42. ročník (vyhrál Půlnoční kovboj). Nejméně sledovanou pak loňský 80. ročník (pouhých 31 milionů diváků, takřka o 20 milionů méně než v roce, kdy vyhrál Titanic (1997). Není divu, že se Akademie letos snaží přistoupit hned k několika změnám. Hudební čísla se znovu zkracují na nezbytné minimum (málokdo si dneska vzpomene, že během Oscarů se tančilo a zpívalo ostošest) a moderátorem se stává filmová hvězda- Australan Hugh Jackman. Už teď ale víme, že tancovat bude. S Beyoncé Knowles, Zacem Efronem a Vanessou Hudgens. :)

12. Průměrná délka oscarového přenosu je tři a půl hodiny. Na letošek se neoficiálně slibují pouhé dvě hodiny. To by Oscary přiblížilo uspěchaným Zlatým glóbům, kde se pořád jen běhá a není čas na vtipkování a dlouhé projevy. Doufejme, že je to jen drb a dočkáme se alespoň tříhodinové stopáže.

13. Nejnovější přidanou kategorií je Nejlepší animovaný film (v roce 2001)

14. Během let byly zrušeny tyto kategorie: Nejlepší pomocný režisér, Nejlepší taneční choreografie, Nejlepší praktické efekty, Nejlepší muzikálová hudba či hudba v komedii, Nejoriginálnější námět či Nejlepší titulky. Poslední kategorie se chtěla vrátit v roce 1999 spolu s Nejlepší obsazení a Nejlepší kaskadérské kousky, ale Akademie zatím o rozšíření seznamu kategorií neuvažuje.

15. Už počtvrté v řadě mají čtyři z pěti filmů v hlavní kategorii rating R (do 17 let s doprovodem dospělého). Vyšší rating opanoval celkem 27 ze 40 nominačních slotů v nejdůležitějších kategoriích. Od roku 2004 je to poprvé, co dva filmy získaly více než osm nominací (Button 13, Slumdog 10)

16. Pokud Heath Ledger vyhraje Oscara za nejlepší vedlejší roli, připadne soška jeho tříleté dcerce. Vzhledem k jejímu věku ale získá právo disponovat s ní až v roce 2023. Doposud není úplně jasné, kdo se o ni bude starat (sošku, ne dcerku) do té doby.

17. Většina oscarových filmů unikla na internet. 23 z 26 nominovaných filmů bylo v době nominací dostupných na internetu v kvalitě DVD screeneru (tak jak jsou Akademikům rozesílány). Zbylé tři filmy rychle následovaly, takže už 7. února byly k dispozici všechny. Akademikům se přitom v průměru rozesílalo jen 20 z 26 filmů. Průměrný čas od zaslání Akademikům k úniku na internet je 6 dní. Letošním filmům to trvalo 11 dní. Smutná statistika.

18. V posledních dnech se spekulovalo o tom, že na veřejnost unikly samotné výsledky. Přehled vítězů se dá najít na internetu, ale podle Akademie jde o naprostý podvrh, který se objevil ještě před fyzickým sečtením jednotlivých hlasů. Mnozí na něj přesto sázejí. Bylo by to poprvé od roku 1950, kdy byly výsledky zveřejněny před samotným ceremoniálem (tenkrát je nedočkavě otiskly noviny v L.A., které vyšly v den, kdy se předávalo).

19. Oscaři mají i své technické bratříčky. Letos bylo speciální plaketou oceněno hned několik šikovných vědců a inženýrů. Třeba za světlomet o výkonu 18 000 Wattů, jehož obal má i přes mamutí výkon pokojovou teplotu.

20. Existují samozřejmě i Studentští Oscaři, jednoho ostatně vyhrál Jan Svěrák v roce 1989 (Ropáci). Měl štěstí, protože ačkoliv cena existuje od roku 1973, ceny zahraničním tvůrcům se začaly rozdávat až o osm let později. Mezi majitele Oscar Jr. sošky patří i Robert Zemeckis, Spike Lee, Trey Parker nebo John Lasseter. Studentští Oscaři se rozdávají už v červnu a vítězem za rok 2008 se stal Rajeev Dassani (University of Southern California) s filmem A Day´s Work. Devětadvacetiletý Rajeev má za sebou mj. i práci na televizním seriálu Knight Rider, naštěstí jen jako designer loga seriálu.


Vy už jste to dočetli? A zbývá ještě padesát minut? No tak alou do komentářů. Můžete se hádat třeba o tom jak Tipsport a Fortuna zrušily sázky dva dny předem ze strachu, že by ty uniklé výsledky byly snad pravé. Já si každopádně vsadil, takže teď někde u televize likviduju zmrzlinu, abych si obalil nervy. Držím palce... a poslední v oscarové tipovačce zametá sníh před redakcí!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace