Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Jasonova mačeta se neztupila


ikona
Cival
tržby
 

Z pojmu „hororová sezóna“ už se po letošní zimě nejspíš stane terminus technicus. Tradiční lednovo-únorové bombardování filmovou hrůzou se totiž studiím obzvláště vyplácí – letos víc než kdy jindy. Přestože sází jen a pouze na remaky a pokračování (anebo spíš právě proto). Po nečekaném ohlasu na My Bloody Valentine 3D, jenž v zámořských kinech utržil už padesát milionů, se velkého návratu dočkal i Jason Vorhees. Maskovaný zabiják z Pátku třináctého se předvedl pod producentskou taktovkou Michaela Baye a režijním vedením jeho chráněnce Narcuse Nispela, jenž už znovuoživil Texaský masakr motorovou pilou. Diváci mají jejich videoklipový přístup zjevně dost rádi – jak jinak si vysvětlit neuvěřitelných 42 milionů dolarů, utržených už za první tři dny promítání!

Čistě pro srovnání: tady najdete žebříček tržeb všech jedenácti Pátků třináctého a jednoho superúspěšného crossoveru, kde si to Jason rozdal s Freddy Kruegerem. Srovnatelný ohlas měly pouze první dva díly (při započítání inflace by jejich tržby nabobtnaly). Nápad restartovat sérii se ukázal jako velmi prozíravý – koneckonců stačí se podívat na tržby desáté části, blitkózní sci-fi Jason X… a vzpomenout si na její kvality.

Nový Pátek třináctého měl ideální výchozí pozici. Premiéru si odbyl jak jinak než v pátek třináctého, den nato s ním zamilované párečky slavily Valentýna, pár milionů přisypal i v neděli a ještě přidá něco v pondělí, kdy mají Amíci volno. Navíc jej dopoval zájem o první ukázku na Transformery. Holt Míša to má dobře spočítané. Výsledných 42 milionů je suverénně nejlepším otvírákem jak mezi slashery, tak mezi hororovými remaky – a i když bude Jason rychle padat, na nečekaných osmdesát milionů by mu měl dech vystačit bez problémů. Zařadí se tak za Kruh, Nenávist a tři Vřískoty, zhruba na úroveň už zmíněného remaku Texaského masakru. Otázkou zůstává pouze to, jestli se dalšího dílu dočkáme už za rok, nebo až v srpnu 2010, kdy se v kalendáři rýsuje další vhodný pátek třináctého.

Valentýn jinak prospěl všem filmům v distribuci. U romantiky Až tak moc tě nežere to tolik nepřekvapí, ta si připsala dalších devatenáct milionů a míří přes devadesát mega.

Málem šokující je ale výdrž Liama Neesona z akční pecky 96 hodin. Třetí víkend a dalších 19 milionů? Luc Besson musí mít na tváři úsměv větší než Louis De Funés v nejlepších letech, jeho producentský hit totiž půjde bez problémů přes sto milionů, možná i k milionům sto dvaceti. Tohle si koleduje o sequel čím dál tím hlasitěji… s vesměs nadšenými diváky by případná dvojka mohla klidně pozlobit i drsňáky kalibru Jasona Bornea a Jamese Bonda.

Ze čtvrtého místa je mírně v rozpacích Jerry Bruckheimer. Jeho pokus o vlastní Sex ve městě nebo Ďábel nosí Pradu moc nevyšel. Báječný svět shopaholiků s Islou Fischer utržil průměrných patnáct milionů, a i když skončí v černých číslech, na dvojku to rozhodně nevypadá. Kašli na holky, Jerry, a vrať nám radši Mizery!

Na pátém místě si dalších patnáct milionů připsal skromný animák Coraline. Hezké.

Šestý se udržel Paul Blart, jenž do svého panděra nacpal už 110 milionů dolarů! Pro komedii s rozpočtem 26 mega vskutku záviděníhodná bilance.

A že rozhodně bude mít kdo závidět: Jednoznačně nejvíc Clive Owen. I když mu internetová komunita přeje a počítá s ním jako s velkou hereckou hvězdou, je objektivním faktem, že… že… jak to říct a neurazit… že platící publikum skoro vůbec nezajímá? S výjimkou Sin City, Spojence a Na dotek je jeho filmografie doslova přecpána komerčními propadáky, teď k nim přibyl ještě jeden: thriller The International stál padesát melounů, v Americe jich přitom nasbírá sotva pětadvacet. Výlet režiséra Toma Tykwera do popcornovějších vod sice nemá špatné ohlasy, ale publikum v podstatě nezaujal, čemuž se po mdlé kampani ani nelze příliš podivovat. Na Naomi Watts se dlouhodobě nechodí a Clive Owen zatím nezvládl odtáhnout byť jen jediný film, v němž by sám ztvárnil hlavní roli – všechny úspěchy slavil mezi kolegy ve větším ansámblu, obklopený jistotami typu Denzela Washingtona, Julie Roberts a Bruce Willise. Při pohledu na sérii kasovních klopýtnutí (Sejmi je všechny, Královna Alžběta: Zlatý věk, Potomci lidí, Král Artuš) by se jeden až divil, že Owenově kariéře ještě neodzvonilo.

Desítku uzavírají neúspěšný Růžový panter 2, oscarový hit Milionář z chatrče (průběžně už 86 milionů!) a sci-fi karambol Push.

Kompletní výsledky zde.

Příští víkend bude chudý. Předvede se jen náctiletá veselice Fired Up a pak už pouze další kýčovitý teror od černošského hitmakera Tylera Perryho, Madea Goes to Jail (trailer s profilem očekávejte v příštích hodinách… a že se je na co se těšit!).

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace