Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

NEJ roku 2008: Výsledky


ikona
imf
vox populi
 

Leden už se nám přechyluje do druhé půlky, a protože anketní lístky jsou přepočítané třikrát tam i zpátky, nemáme se na co vymluvit. Výsledky čtenářského průzkumu v kategorii Nejlepší film nám ale připadaly tak jednoznačné, že jsme raději obvolali všechny kluby chovatelů netopýrů, jestli v tom náhodou nemají prsty. Temný rytíř získal téměř jednu tisícovku bodů a umístil se s obrovským náskokem na prvním místě. Čekali jsme to, ale že na něj bude s více něž osmi set bodovým odstupem na stříbrném postu čekat právě Iron Man? Asi jsme loni papali málo vtipného popcornu. Bronzové Pokání alespoň trochu vylepšuje žánrový profil našich čtenářů a potěší jistě i brambora podceňovaného Speed Racera (který půlka lidí adoruje a druhá nekompromisně hází do koše). Velmi pěkné je i páté místo gangsterky V Bruggách. Ve skutečnosti utržila stejně bodů jako Speed Racer, ale nechtělo se nám tu bramboru krájet. Tenhle nezávislý snímek sbírá fandy jako tichá voda. Jestli tohle není černý kůň letošních Oscarů a báječný tip na exotickou dovolenou, tak už nevím.1. Temný rytíř 948
2. Iron Man 137
3. Pokání 130
4. - 5. Speed Racer 96
4. - 5. V Bruggách 96

Na dalších místech s nepatrným odstupem číhá Daniel Day-Lewis v Až na krev (93 bodů), lednová jednohubka Monstrum (85 bodů) a nebo Útěk do divočiny, který jistá hlasitá frakce uživatelů v diskuzi pod recenzí doslova rozcupovala. Jejich protesty však byly marné a Emile Hirsch boduje na dvou frontách - jako ultimátní likvidátor fosilních paliv i mírně zblbnutý ekoturista. Vyberte si.

I v nejhorších filmech jste měli jasného favorita. Obávám se, že půlka hlasujících ho ani neviděla, ale vlastně jim to nemohu mít za zlé. Ten film zabíjí mozkové buňky, stejně jako alkohol nebo dobře mířená kulka z pistole. Disaster Movie odpuzuje už svým názvem a s klidem předhonil druhého Maxe Payne nebo čtvrté Stalo se. Oba zmíněné filmy patří spíš do kategorie zklamání, na rozdíl od českých pecek jako Máj, Svatba na bitevním poli a Kozí příběh. Ty si věru zaslouží příčky největší. Kalibr jakým loni zaútočil Crash Road se nám sice letos vyhnul, ale v počtu se tuzemští filmaři činili natolik, že bychom místo uhlím mohli topit českými filmovými kopiemi. Věčná škoda, že jsou z polyestheru, který nehoří. Sedmé místo patří Mamma Mia! (pomsta všech, kterým ještě nebylo padesát) a Superhero Movie zdraví svého Disaster kamaráda ze vzdálené osmičky, kde s ním přešlapuje zbabraná třetí Mumie. Na oba fláky si brousila zuby slovenská Bathory. S dvanácti body ji od druhého Paynea dělí sotva šest čárek. Ano, tahle kategorie byla narvaná. Přesto absolutní čísla dokazují, že jste raději volili Nejlepší film. Kdo by se divil.

1. Disaster Movie 78
2. Max Payne 18
3. Máj 17
4.- 6. Stalo se 15
4.- 6. Svatba na bitevním poli 15
4.- 6. Kozí příběh - Pověsti staré Prahy 15

Trailerová sekce kopíruje nejlepší filmy! První je Batman, druhý jeho železný kámoš Tony Stark. Tomu ovšem hoří za patami, protože na velmi pěkné třetí místo jste dosadili ukázku k novému Star Treku. Skoro začínám věřit, že se na tenhle comeback lidé těší. Resp. že v tom nejsem sám. Na čtvrtém místě Batman podruhé, pronásledovaný Maxem Paynem. Alespoň nějaká náplast. Úsloví dobrý trailer, špatný film je tu dovedeno do smutného extrému. Za hranicí elitní Top 5 skončil šestý (jako opravdu šestý) Harry Potter, comicsoví Strážci, vymazlený Speed Racer, další Strážci, ze řetězu utržený druhý Crank (ještě nestačil ani vychladnout, což se jistě na jeho popularitě odrazilo) a nakonec i Austrálie, která v redakčním hlasování brala první místo. Je vidět, že máte svojí hlavu. Plnou netopýrů.

1. Temný rytíř Trailer 2 120
2. Iron Man Trailer 82
3. Star Trek Trailer 80
4. Temný rytíř Trailer 4 64
5. Max Payne Trailer 60

V oblasti největšího mučení pod tři minuty se s námi ale shodnete na tom, že Ace Ventura měl zůstat v šuplíku Jima Carreyho. Dost možná to není nejhorší ukázka na světě, ale jednoduše nám hýbe žlučí. A to úplně stačí. I na druhém místě je zahraniční produkce, vítěz nejhoršího filmu roku - Disaster Movie. I my jsme při něm krváceli, zvlášť když nepovedený klon Willa Smithe narazil do lampy celé tři měsíce před premiérou Hancocka. Prostě marnost. Další místa už jsou plně v režii českých tvůrců. Vy nám taky, šéfe, Líbáš jako bůh, Anglické jahody nebo Kozí příběh a Saxana. Můžeme jenom kývat hlavou. Stejně jako pochválit za osmou příčku Harryho Pottera a jeho nicneříkajícího teaseru.

1. Ace Ventura Jr.: Pet Detective Trailer 50
2. Disaster Movie Teaser 25
3. Vy nám taky, šéfe! Trailer 13
4. Líbáš jako Bůh Trailer 11
5. Anglické jahody Trailer 8

Je 15. ledna a v českých kinech už poletuje celých jedenáct filmů s visačkou 2009. Nejvyšší čas začít si dělat další čárky. Za rok se tu zase potkáme, do té doby můžete tapetovat komentáře, nakoukávat další hity nebo si domů pořídit nějakou tu okřídlenou myš s těšit se s ní na Oscary, kde ji pravděpodobně ušlapou indičtí milionáři, osmdesátiletá novorozeňata, čtyřprocentní politici a stárnoucí lopaty z ringu. Na počtu sošek teď ale nezáleží, vy jste svoje Oscary právě rozdali. Tak si to pojďte vyříkat. :)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace