Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Úspěch Vánoc, pohroma Austrálie


ikona
Cival
tržby
 

Díkuvzdání je divočina. Během pěti svátečních dnů si ty největší hity z podzimní nabídky nahrabou neskutečné sumy peněz. Zvlášť pro animáky to platí beze zbytku, protože během posledního listopadového víkendu tradičně neklesají, ale naopak ještě nabírají na síle (a k dobru mají i žně ze středy a čtvrtka). Pak se podíváte do tabulky návštěvnosti a zjistíte fascinující věc - zatímco rychlokvašené Svítání ztratilo oproti minulému víkendu horentních 62% diváků, Bolt naopak 1% získal. Ale pěkně popořadě, místo po místu.

Nejúspěšnějším filmem pětidenního hemžení se staly Čtvery vánoce. Zcela klasická vánoční komedie chytře spojila dvě velké komerční hvězdy, Reese Witherspoon a užvaněného Vince Vaughna, obklopila je několika populárními přihrávači (Robert Duvall, režisér Iron Mana Jon Favreau) a hit byl na světě. Po pěti dnech producenti přepočítávají 46 milionů dolarů. A i když po Díkuvzdání tržby obvykle padají strmě dolů, Čtvery vánoce by se o svých 100 milionů bát neměly. V distribuci zůstanou dost dlouho, během vánočních svátků je navíc čeká další sbírání penízků. Mimochodem, pro Reese to bude třetí stomilionový snímek (napravuje si tak reputaci po propadácích Odvlečen a Penelope), Vince Vaughn už je na čísle 6 (Vybíjená, Rozchod, Nesvatbovi a vedlejší role v druhém Jurském parku 2 a Pan a paní Smithovi).

Stříbrné Stmívání podle očekávání bleskurychle padá k zemi, kolosální úbytek diváků (fandové knížky už do kina šli a nikoho dalšího ten film nezajímá) však Díkuvzdání alespoň částečně zakamuflovalo. Ve středu a ve čtvrtek si první díl nové upírské ságy připsal 13 milionů, o víkendu připojil dalších 26. Nebýt Díkuvzdání, byly by zisky výrazně menší a Stmívání by oproti minulému víkendu kleslo ještě víc - zařadilo by se tak mezi nejrychleji mizející filmy historie. I tak toho už počin Catherine Hardwicke v kinech mnoho nestihne, koho by to ale pálilo, když se pětatřicetimilionový rozpočet podařilo zcela pokrýt už o prvním víkendu a Stmívání teď už jen vydělává svým producentům na další a další nové vily.  

Bronzovou pozici si vyběhal superpes Bolt. I ten zmákne stovku, protože k třiceti milionům připsal dalších šestatřicet. Díky skvělým recenzím o něj navíc zájem jen tak nepoleví.

Po Quantum of Solace sice tak eminentní poptávka není, díky prázdninám se ale Bond vzepjal ještě k jednomu úctyhodnému výkonu. 28 milionů v pěti dnech jej katapultovalo už na 142 mega, přičemž agenta 007 výrazně nezbrzdil ani Kurýr 3. Ten sice odstartoval až ze sedmé pozice, což zavání propadákem, nominálně ale víceméně dostál předpokladům, když otevřel za 18 a půl milionu. Podobně jako předchozí díly série se tudíž dostane přes třicet milionů, na padesátku ale bude zaokrouhlovat až díky zbytku světa.

Ke zbytku světa se teď nejspíš modlí i Baz Luhrmann. Režisér geniálního Moulin Rouge se konečně vrátil s Austrálií, fanfáry pro něj ale tentokrát nikdo vytrubovat nebude. Austrálie je regulérním propadákem! Při rozpočtu 130 milionů si nemohla dovolit start až z pátého místa s dvaceti miliony za pět dnů. Foxové svůj hon na Oscary naprosto nezvládli - Austrálie má slabé recenze, rozpačité divácké ohlasy a teď si připsala velmi vlažný start. Něco jako oscarová šeptanda v tomto případě nehrozí, Austrálie tudíž bude ráda, když se vyšplhá někam k padesáti milionům. A protože ani ve zbytku světa se k pokladnám mnoho diváků nežene, připisuje si Luhrmann jednu z největších pohrom roku. Snad jej to neodřízne od Hollywoodu, jeho osobité vidění světa by totiž ztěžka oželeli nejen pravověrn milovníci Moulin Rouge. A znovu jedna poznámka k hercům - Nicole Kidman opět ukázala, proč na ní v posledních měsících ulpěla image komerční hrobařky. Dvojnásobná škoda.

Šestý Madagaskar 2 má už 159 milionů, osmá (a též velmí úspěšná) komedie Role Models skoro přesně o sto milionů míň (stála ale jen 28 melounů). Na devátém místě se znovu udrželo tklivé drama Chlapec v pruhovaném pyžamu, jež kolega Tetsuo před týdnem na Aktuálně označil za jasného poraženého. Pravda je po mém soudu přesně opačná, protože tomuhle dojáku z koncentráku se daří udržet v pelotonu i při minimální kampani, nasazení (jen 500 kin) a malém rozpočtu. Z Ameriky má pět milionů, ze zbytku světa dalších dvacet, což je asi tak desetinásobná suma, než jaká by se dala předpokládat na základě traileru. :-)

Před Chlapce se každopádně začínají tlačit ještě ambicióznější tituly. Desáté „teplé retro” Milk a jedenáctý Slumdog Millionaire - oba s bezmála dvěma miliony ze čtyř desítek kin - jasně avizují definitivní start oscarové sezóny. Bacha na ně v příštích týdnech, větší soupeře v klání o sošky totiž Temný rytíř zatím nedostal.

Za týden přijdou další dva minoritní tituly, krominálka Nobel Son a hudební Cadillac Records. Paseku se mezi nimi pokusí napáchat další comicsový restart: Punisher: War Zone.

Třídenní výsledky tady.

Pětidenní zde.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (105)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace