Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Westerny trochu jinak


ikona
Mr. Hlad
denzel washingtonpreachersam mendes
 

„Western je mrtvý. Western nikoho nezajímá. Western umřel s Clintem Eastwoodem. Že je Eastwood ještě naživu? To je fuk, stejně kovbojové už nikoho nezajímají!“ Asi takhle by se dala popsat současná situace pro žánr, v němž hrdinové nosí stylové revolvery u pasu a na hlavách mají gigantické klobouky. Westerny zkrátka už netáhnou a tenhle žánr mele z posledního. Přesto se teď ukazuje, že když se na něj podíváme z jiného úhlu pohledu, má ještě co nabídnout.

Tou první variantou je comicsová adaptace Preacher. Příběh o bývalém zabijákovi a knězi, který s pomocí své přítelkyně Tulip a upíra Cassidyho hledá v Texasu Boha, se sice odehrává v současnosti, ale westernovou atmosféru by mu mohla většina skutečných kovbojek závidět. A navíc je tu půltunový papež, člověk se zadkem místo obličeje a svatý všech zabijáků. Preacher je chytrá, brutální a velmi kontroverzní podívaná, na které už si vylámalo zuby spousta tvůrců. Naposledy to byl Mark Steven Johnson, který před pár měsíci celý projekt uložil k ledu. Teď ale vypadá budoucnost pro tenhle netypický western hodně dobře. O celý projekt má totiž eminentní zájem Sam Mendes. Je možná trošku překvapivé, že tvůrce Americké krásy hodlá zfilmovat takovouhle divočinu, ale proč ne?

A když už se totiž může na plátnech kin pohybovat vraždící kněz hledající Boha, proč by nemohl na hlavu nasadit klobouk i Denzel Washington? Přesně to se stane ve westernovém sci-fi The Book of Eli. V postapokalyptickém světě, kde se přeživší uchýlili k polobarbarskému způsobu života, se pohybuje tajemný jezdec, který stráží knihu, v níž je dost možná ukryté tajemství k záchraně všeho lidstva. Naneštěstí bude mít o Washingtonovou knihu eminentní zájem záporák s tváří Garyho Oldmana, což naznačuje hodně zajímavé věci. The Book of Eli zrežírují Albert a Allen Hughesovi, kterým talent rozhodně nechybí, ale posledních pár let se flákali. Každopádně jejich Z pekla je velmi příjemné a i ve svých dalších filmech ukázali, že mají nápady a nebojí se je použít.

Tak co myslíte, vyjde to s Preacherem tentokrát a není Denzel Washington ve sci-fi westernu přeci jenom už trošku silná káva?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace