Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rekordní let Temného rytíře!


ikona
Cival
tržby
 

Ha. Léto nabírá na obrátkách až ve dvou třetinách. Samozřejmě díky Batmanovi. Z oškubaného netopejra, který kvůli Schumacherovým blábolům posledně startoval z pozice průměrné comcsárny (Batman začíná utržil za celý víkend jen 48 milionů) se díky péči Christophera Nolana vyšvihl v nejzářivější hollywoodskou kometu. Warneři v ní věřili už dlouho dopředu – i proto zapojili všechny páky, aby Temného rytíře prohnali okolo třetího Spider-Mana k nějakému tomu rekordu.

Ty začaly padat hodně rychle. Žádný jiný film nebyl nasazen v tolika kinech (finální cifra je 4366), žádný jiný film si nevymohl tolik pláten, tolik projekcí v jeden den. Žádný jiný film tak mocně nezablokoval „filmový provoz“ - od čtvrteční půlnoci, přes projekce nad ránem až do pozdní noci dalšího dne a dál a dál. S takovouhle podporou, která jde ruku v ruce s enormním zájmem fanoušků, se Temný rytíř vyšvihl nejen k rekordním půlnočním projekcím, na nichž kina zkasírovala 18 a půl milionu (Epizoda 3 jich „měla“jen 16), ale logicky i k prvnímu místu v kategorii „nejvyšší jednodenní tržby“: Oficiální odhady kalkulují s cifrou 66 milionů. Dosavadním leaderem tabulek byl právě Spidey s bezmála šedesáti melouny.

Temný rytíř pomýšlí samozřejmě i na další mety (víkend, týden, 10 dnů...) a pravděpodobně ty bližší z nich i dobude, s přibývajícím časem ale bude jeho boj s konkurencí těžší a těžší. Pokračování batmanovského restartu je sice důstojnějším králem „box-office“ než sračkoidní Spider-Man 3, jeho megaúspěch ale zároveň děsí. Ještě do extrémnější podoby totiž dovádí dva trendy: Koncentraci na první víkend a s ní spojené zkracování časového intervalu, v němž film vydělává slušné peníze, a omezování konkurence. Temný rytíř těžce zamával se všemi protivníky, a kdyby proti němu nešlo silné Mamma Mia a neudržel se Hancock, sledovali bychom jen jednu kasovní godzillu, která ničí vše, co se jí dostane pod tlapy. Její řádění těžce odskákal Hellboy, který se i přes vynikající recenze a dobrý start propadá k neúspěchu! Na zrychlování trhu doplácí i Wall-E, který vyklízí pozice rychleji než jakákoliv jiná Pixarovka. O zbytku pole nemluvě...

Představa jednoho velkého blockbusteru roztaženého přes 14 dní mě prostě trochu děsí. Snad Hollywood najde rozumný kompromis. Snad nezatuhne jen u velkých comicsů. A snad Nolanův Batman není jen planým hypem, co se rozplyne dřív než přeletí přes Atlantik k nám.

Páteční tržby

Největší otvíráky

Nejvýdělečnější jednotlivé dny

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (141)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace