Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Užívejte si comicsy, brzo nebudou!


ikona
imf
comics
 

Tedy ne že by nevydělávaly. Letošní léto už asi comicsovější být nemůže. Iron Man, Hulk, Hancock, Hellboy 2 a teď Temný rytíř. Všechny otevíraly na prvním místě, některé líznuly stamilionovou hranici a Batman pravděpodobně zboří všechny rekordy. A to nás ještě čeká Punisher nebo Spirit. Comicsovější sezónu už pravděpodobně nezažijeme a pokud ano, rozhodně ne v nadcházejících dvou letech.


Scenáristická stávka totiž vrazila comicsovým fanouškům kudlu do zad. Díky pozdrženým produkcím se napřesrok dočkáme pouhých dvou comicsů - celovečerního Wolverinea (do toho jsou vkládány velké naděje) a Snyderových Watchmenů, jejichž trailer sice vypadá úchvatně, ale přece jenom budou lovit fanoušky v nižších sférách. I když po úspěchu Třístovky je asi už možné úplně vše. Necháme se překvapit. Jediný, kdo by to ještě mohl v roce 2009 stihnout do kin, je Billy Batson and the Legend of Shazam. S The Rockem v hlavní roli a režírujícím Peterem Segalem (Dostaňte agenta Smarta) mě ten projekt najednou začal zajímat, ale produkce by se musela rozjet během prázdnin, což pravděpodobně nehrozí. Marveláci mají dovolenou a tak se dalších comicsů dočkáme až v roce 2010, kdy se (snad) vrátí Iron Man, kladivem zatočí polobožský Thor a možná přijde i Green Hornet.

I kdyby se po Rytířově náletu všichni zbláznili a stavěli na hlavu, nestihnou zadaptovat, obsadit a vyrobit comics dřív než na podzim 2010. Stačí se podívat, jak dlouho trval vývoj těch stávajících. Dva roky jsou minimum a většina režisérů na svých "dětech" pracuje mnohem déle. Takže... co bude dál?


Po prvních recenzích Temného rytíře (přirovnávajících Nolanův snímek ke Kmotrovi) se začaly množit úvahy o tom, že s comicsovými filmy to teď půjde z kopce. Diváci nebudou chtít ploché hrdiny v pestrobarevných tričkách a zavrhnou žánr jako takový. To je samozřejmě značně ujetá myšlenka, jediné co by se mohlo stát (a děje se to), že diváci nebudou nového Batmana vnímat "jen" jako comics a vznikne tak neuznávanější zástupce žánru od dob prvních/druhých X-Menů. I Singerův film vyvolal pozdvižení a do značné míry odlišný přístup ke comicsovým filmům, nikoliv ale jejich užší zaškatulkování. Na letošních comicsech můžeme vidět tu neuvěřitelnou pestrost stylů. Jsou to žánry v žánru, podobným směrem se ostatně posouvají i úspěšné animáky - máme tu roztomilého Hortona, drsného Beowulfa, sofistikované Ratatouille, vyždímaného Shreka nebo evropské Renaissance a celou videoscénu s animovanými comicsy. Každý pes, jiná ves. A to je dobře. Moc dobře.

Takže svým způsobem díky za scenáristickou stávku. Po letošní vyčerpávající sezóně dostaneme možnost oddechu a třeba i popřemýšlíme, co nám vlastně comics dal a vzal. Za dva roky to tu máme znovu a silněji. Na novou vlnu se musejí připravit jak diváci, tak studia (co ještě zadaptovat, nastal čas pro týpky v purpurovém černokněžnickém kabátě s anténkami na čele?). Ostatně čas na střídačce je lepší než postupné dušení metodou pokus-omyl. A jestli hollywoodští agenti zaběhnou do knihovniček fandů, aby tam našli nové oběti, nemohl by někdo nenápadně povystrčit Loba? :)

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (20)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace