Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kopačky v pozoru


ikona
imf
donnie yen
 

V Hong Kongu už akční hrdinové znovu práskají do bot a my pro vás máme hned tři upoutávky, které vás přesvědčí o tom, že mlátičkový žánr se tam vesele rozvíjí. Možná ne tak utěšeně jako dřív, ale nemusí pršet, hlavně když kope. Tamní filmaře ostatně tlačí dopředu konkurence z Thajska a pár celkem přesvědčivých jihokorejských pokusů. O tom, že takové soutěžení je zdravé a přínosné jsme se přesvědčili hlavně v případě tvůrčího dua Wilson Yip a Donnie Yen. A jak možná víte, protože jsme o tom už kdysi psali, vrhnuli se ti dva do mírného retra a ve stylu Fearless natočili životopis Yip Mana, slavného učitele stylu wing tsun, který "rovnal ruce" např. Bruce Leemu. Donnie si tak symbolicky prošel stejnou křivkou jako Jet Li - ten si kdysi zahrál slavného Chen Zhena (Fist of Legend) a pak i jeho učitele Huo Yuan Jiu (Fearless). 

 Donnie si Chen Zhena zahrál v seriálové (a v Číně kultovní) verzi Fist of Legend (resp. Fist of Fury, což je původní verze s Brucem Lee) a přistupoval k tomu až obřadně - Bruce Lee je pro něj táta, kterého nikdy neměl a Yip Man svým způsobem dědeček. Jeho životopis měl v hlavě od devadesátých let a pořád hledal to správné načasování (=peníze, talentovaní spoluhráči apod.). S Wilsonem Yipem a trojicí snímků ze současnosti se opět dostal na absolutní vrchol a tak bylo jen otázkou času, kdy se o Yip Manovi začne opět mluvit. A když přeskočíme detaily o natáčení a bratření se Sammo Hungem (jako jeden z největších expertů na wing tsun spolupracoval s Donniem na choreografii), naservírujeme vám rovnou něco na způsob beta traileru. Snímek jde do čínských kin v listopadu a velký návrat v něm zažije např. Fan Siu-Wong. To je kluk, co zlobivým lidem dělá tohle.

To bychom měli současnost a teď zkusíme trochu old schoolu. Jmenuje se Champions, odehrává se v moderních kulisách, ale hrdinové jedou podle fázované choreografie, což vypadá přinejmenším nostalgicky (míněno v dobrém). Jak by také ne, když režíruje Tsui Siu Ming, zodpovědný třeba za Bury Me High nebo Holy Robe of Shaolin. To už je opravdu hodně let dozadu, ovšem ukázka naznačuje, že někteří staří psi se mohou naučit novým kouskům. Premiéra taktéž v listopadu 2008.

A na závěr žhavou budoucnost, v podání zlatého wushu dítěte Wu Jinga. Tomu se v poslední době kariéra slibně rozjížděla, ale nakonec si stejně řekl, že co si neudělá sám, to prostě mít nebude. Prosincový blockbuster Legendary Assassin spolurežíruje a zahrál si v něm hlavní roli. Jmenuje se Bruce a tak trochu v duchu Ong-Baku málo mluví a hodně láme lidem ruce. Třeba těm obrovským, co disponují dvojnásobkem jeho výšky (že by odkaz na Game of Death?). Bezesporu to vypadá lákavě a tak se fandové rychlých končetin nemusí bát, že by se na podzim nebylo čím zahřát. Wu Jing s Donniem bojuje už podruhé, minule to podle mnohých byla remíza. Na koho sazíte tentokrát? Vypadá to hodně vyrovnaně.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace