Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zbrusu nová klasika!


ikona
imf
žebříčky
 

Roste nám tu celá nová generace analfabetů. Říká člověk, který ještě před pár lety žertem prohlašoval, že kinematografie začala až s Hvězdnými válkami (1977). Faktem ale je, že většina mladých diváků v zácviku si klasiku od 70. let dolů nepamatuje a hodlá ji oprašovat jen velmi opatrně, ať už z donucení nebo z důrazného doporučení kamarádů, autorit a případně učitelů. Proto jsme ostatně zavedli svého času V.I.M. rubriku, která si ovšem velmi zakládá na tom, že nepřipomíná muzeum. Mainstreamoví kouzelníci v Entertainment Weekly jsou z jiného těsta a rádi občas pobouří ctihodnou filmovou obec nějakým tím žebříčkem. Vypovídací hodnota se blíží nule, ale ten nápad je tentokrát celkem povedený. Jde o seznam stovky novodobých klasik, tj. nejdůležitějších filmů za posledních pětadvacet let (1983-2008). Už ani Luke Skywalker si tu neškrtne, zato celovečerní Southpark zabírá hrdé poslední místo. Pokud to s vámi nešvihlo, čtěte dál...

Detaily můžete prozkoumat sami, my vyjmenujeme jen pár filmů z Top 25. Zespoda ji otevírá první Shrek a z toho se zamotala hlava i mě, zejména, když v žebříčku chybí např. Vykoupení z věznice Shawshank. Můžete argumentovat vkusem většinového publika (Shawshank si ale velmi dobře vede především ve veřejných žebříčcích o nejlepší film všech dob), ale to bychom tu stěží našli Memento (22.) nebo Schindlerův seznam (Jurský park byste ovšem hledali marně). Chce to pravidelně dýchat, protože pak se už budete jenom smát tomu, jak vysoko to dotáhly Hříšné noci, Rushmore nebo Jerry Maguire. Matrix, bible internetové generace, je až na dvanáctém místě, raketometný muzikál Moulin Rouge uzavírá první desítku. Některé velehity zůstaly daleko za námi, co nás čeká v té, podle EW nejvybranější společnosti?

Špatné filmy to rozhodně nejsou. Smrtonosná past, Mlčení jehňátek, Hana a její sestry, Zachraňte vojína Ryana... každý pes, jiná ves a tady jednoznačně chápeme, že podobný žebříček si z prstu vycucá kdokoliv. Zdůvodnění jednotlivých umístění (ba i účasti) jsou velmi pofidérní a všichni v závěru listování tušíme, že je to jen kvůli hezkým obrázkům. A tom, aby se geekové mohli rozčilovat nad tím, že na třetím místě je místo druhého Terminátora Cameronův Titanic a že Quentin Tarantino předběhnul trilogii Pána prstenů. A Bokovka před Terminátorem. Raději jdu k zrcadlu, zkontrolovat, jestli mi nepraskla cévka. :)

Ale raději zpátky k tématu... pochlubte se v diskuzi, kterou z velkých klasik (těch před rokem 1983) jste neviděli a tak trochu se za to stydíte. A jak se říká, běž sám příkladem... hrábnu do IMDb Top 250 a vidím... nebo spíš nevidím... Psycho. Sorry, Hitchi. Jednou se sejdeme ve sprše. :)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace