Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Mušketýři zas a znovu


ikona
imf
remake
 

Millenium Films to berou hopem. Po letech paběrkování na DVD trhu (případně v evropských kinosálech) se opírají do celuloidu měrou nevídanou. Nejdřív dali fanouškům čtvrtého Ramba (a pětka je pravděpodobně na cestě, ať už tomu chceme věřit nebo ne), teď hodlají pro změnu resuscitovat zaprášené klasiky. Poté co jsem včera na ČT24 slyšel jak Ondřej Neff přepisuje verneovky pro novou generaci, aby "dávaly smysl a byly zábavnější", tak trochu mě jímá hrůza z toho, že v hledáčku producentů z Millenium jsou třeba Barbar Conan, Herkules nebo Buck Rogers. Bez zajímavosti ovšem nejsou ani Tři mušketýři.

U těch bychom se remaků a sequelů věru nedopočítali. Dumasův román spadá do veřejného vlastnictví (jeho autor už se pár desítek let nestará o honoráře), takže se tvůrci nemusí nikoho ptát a mohou vesele spekulovat, jak to mohlo být poté, co čtenář došel na poslední stranu. Kromě více či méně věrných adaptací (včetně anime, disneyovského twistu nebo verze se zvířaty) vzniklo i několik sequelů a inspirací. Jen si vzpomeňte třeba na Muže se železnou maskou nebo televizní seriál Mladá ostří , ve kterém morálku a zákon prosazuje D`Artagnan junior.

Nic to nemění na tom, že nejslavnější verzí je dodnes ta z roku 1973 (Michael York, Oliver Reed, Richard Chamberlain), případně její poloremake "po dvaceti letech", ve kterém se představili Charlie Sheen, Kiefer Sutherland nebo Chris O`Donnell. Mé asijské já mi také napovídá, abych zmínil stylovou vykrádačku The Musketeer z roku 2001, ve které se metají kozelce a všechno je tu hongkongsky hyperakční. Včetně závěrečné bitky, která cituje Once upon a Time in China. Je to film Petera Hyamse (Lovci dinosaurů) a přesto bych ho doporučil. Svět se někdy točí divně. Snad tomu tak bude i v případě nejnovější adaptace příběhů elitní královské jednotky. Zápletka jistě neomrzí a když se to trochu opepří a nebude se šetřit na kulisách, mohl by to být nářez i pro současnou generaci. Bez neffovského přepisování a výmluv na "jinou dobu". Nesmíme zapomínat, že Dumas tu knížku napsal už v roce 1844. A schválně, kolik z vás na ní vyrůstalo a dokáže vyjmenovat všechny mušketýry? Tohle jsou želvy ninja středověku, chlapci. Snad nám je nepošlapou... 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace