Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kilo pro Indyho, Narnie v loji


ikona
Cival
tržby
 

Tak se na tu stovku přeci jen vyškrábal! Pokud se potvrdí odhady (a nedojde k lehké redukci jako u Iron Mana, který před měsícem padl ze 101 milionů na 99), bude Indiana Jones prvním víkendovým stovkařem tohoto roku. Sice na dlouhou dobu posledním, Lucase se Spielbergem to ale nemusí zajímat. Exhumace nejslavnějšího hrdiny filmové historie možná nenaplnila všechny předpovědi, ale zvládla se odpíchnout od  vlažného čtvrtka a pátku k milým 36 milionům za sobotu. V překladu, Indy nežije jen z fanboyů a geeků s bičem a kloboukem, ale i z dětí, žen a staroušků. 300 milionů si dá bez problémů. Inspiraci při svém běhu kiny přitom bude hledat hlavně u Iron Mana...

Ten se pořád snaží změnit ve vytrvalce typu Batman začíná. Vždyť zaznamenal jedenáctý nejvyšší čtvrtý víkend všech dob a i s handicapem dvou týdnů zle proháněl Narnii. Iron Man prozatím stanul na kótě 252 milionů a bez problému se vytlačí přes třístovku a dál a dál. Pro comics vzniklý „na zelené louce“ je to parádní bilance.

Ale zpět k Indymu. I tváří v tvář pěkným víkendovým výsledkům si dovolím tvrdit, že příliš mnoho optimismu letošnímu létu nepřidá. Pohled do historických statistik (pod článkem) žádné zázračné pokoukání nenabízí, a to přitom Indy mohl těžit z toho, že neděle předchází svátku a vykazuje tudíž vyšší čísla než „za normálních okolností“. Indiana Jones měl navíc k dispozici třetí, resp. čtvrté nejširší nasazení historie (4290 kin) a kdekdo o něm mluvil jako o nejočekávanějším filmu všech dob.

Vidina Indyho jako suverénního opraváře letošní letní sezóny nedošla naplnění a Hollywood si tak může plně užít fiaska Speed Racera (ten odumírá na pátém místě s úhrnnými 36 miliony) i druhé Narnie, která neutrží ani polovinu (!) toho, co první díl. Propad o 58% je u filmu pro děti, jehož první díl proslul svou vytrvalostí, tragická bilance. 23 milionů sice stačilo na druhé místo, za týden už ale Narnia spadne níž, nejen za Iron Mana. Že překročí laťku sto milionů, to producentům na náladě moc nepřidá... fanoušci hloupých fantasy pro nejmenší tak můžu být rádi, že trojka už je ve výrobě. Jinak by to s Narnií možná dopadlo stejně jako s Fantastickou čtyřkou.

Červen se navíc pokusí rozproudit tituly jako Stalo se, Sex ve městě, Neuvěřitelný Hulk, Wanted, Učitel lásky nebo Kung fu Panda, v nichž bych si dovolil identifikovat alespoň tři potenciální propadáky. I když si Wall-E potom odkroutí svých 200 milionů a i když Hancock poletí vysoko přes 250 mega (ještě si na mě vzpomenete :-), možná už bude „tak trochu pozdě“. Ne že bych chtěl stahovat kalhoty, když brod je ještě, ale... budou to zajímavé týdny.

Co se týče uplynulého víkendu, na čtvrtém, šestém a sedmém místě zaujmou nízké propady u Mejdanu v Las Vegas (průběžně 54 M), Jak ukrást nevěstu (39 M) a Baby Mama (52 M). Že by se producenti měli odvrátit od drahých blockbusterů pro děti a víc makat na menších filmech pro ženy od pětadvaceti let výš? Možná.

Na osmém až desátém místě se povalují už jen „milionové“ zbytky: pro Kopačky, The Forbidden Kingdom a desáté překvapení The Visitor. Ani jeden už neměl k dispozici mnoho kin. Letní titáni si je rozebrali.

Za týden se zkusí prosadit Sex ve městě a horor s Liv Tyler The Strangers. Indy se nemá čeho bát.

Kompletní pořadí najdete tu, přikládáme i několik názorných žebříčků.

Největší první víkendy

Největší květnové otvíráky

Nejvýdělečnější pátek, sobota a neděle

Nejvýdělečnější jednotlivé dny

Nejrychlejších 100 milionů

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace