Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MovieZone Most Wanted #4


ikona
Mr. Hlad
most wanted
 

A máme tu další Most Wanted. Tentokrát se bez dlouhých řečí podíváme na dvě legendy, které utvářely žánr akčního filmu devadesátých let. A když mohli slavit návrat Bruce Willis, Sylvester Stallone nebo Arnold Schwarezengger, proč ne oni?

Most Wanted Herec: Mel Gibson
Naposledy spatřen: režírující někde v džungli
Známí komplicové: Richard Donner, Danny Glover, George Miller

Hollywood zná jen málo takových herců, jako je Mel Gibson. V roce 1979 se představil v Šíleném Maxovi a od té doby nenatočil vyloženě špatný film. Vždycky si uměl pečlivě vybírat role a spolupracovníky a střídal umělecky náročnější látky (Hamlet) s čistým popcornem. Spolu s Danny Gloverem v podstatě utvářeli žánr buddy movie a zapsali se nesmazatelně do filmové historie. Gibson si během let ve filmovém světě vydobyl image profesionálního sympaťáka, ale nebál dělat si sám ze sebe legraci, případně dokonce jít zcela proti proudu (řezník Porter v Odplatě je toho důkazem). Gibson se navíc projevil i jako velmi talentovaný režisér a v tom je právě ten problém. Když jednou člověk natočí film, jakým je Statečné srdce a získá za něj dva Oscary, určitě si to bude chtít zopakovat. A když navíc to opáčko dopadne komerčně jako Umučení Krista, není co řešit. Gibson stvořil obrovský hit a rozhodl se vykašlat se na nějakou dobu na herectví a věnovat se jen a pouze režii. Bohužel jeho opilecká hádka s policií udělala jeho jménu velkou ostudu a možná právě proto jeho jinak poměrně dobré Apocalypto v kinech příliš neuspělo. Gibson však nedávno oznámil návrat k herecké profesi a pod vedením Martina Campbella ho čeká vyšetřování vraždy vlastní dcery. Je však otázkou, jestli na Gibsona – herce je ještě někdo zvědavý. Když nepočítáme cameo v pitomosti Paparazzi, tak jeho poslední film je propadák Zpívající detektiv a o úspěchu můžeme hovořit u Znamení z roku 2002. Jeho místo „padesátníka, co dokáže zahrát cokoliv a zároveň byste s ním klidně šli na pivo“ navíc tak trochu zabral George Clooney. Tak uvidíme, jak to dopadne. Každopádně pár příjemných návratů filmových hvězd jsme v posledních letech už zažili a jeden navíc nám určitě udělá radost.

Most Wanted Scénárista: Shane Black
Naposledy spatřen: Poprvé režírující
Známí komplicové: Joel Silver

Shane Black byl ďábel. Ďábel, kterého se podařilo uklidit do ústraní. V době, kdy byli akční hrdinové neporazitelní likvidátoři bez emocí a špetky lidskosti, napsal scénář, který změnil žánr. První dva díly Smrtonosné zbraně byly narvané hláškami a zajímavými postavami, ale přesto nabízely ukrutně tvrdou akci, ve které nějaká ta prostřelená plíce nebo rozražená lebka nikoho nepohoršovala. I kdyby napsal Black jen tohle, stačilo by mu to v očích fanoušků akčních filmů k nesmrtelnosti, pro něj to však byl jen rozjezd. Když se začal psát svůj další scénář, rozhodl se řádně šlápnout na plyn a byl z toho Poslední skaut. Film, ve kterém Bruce Willis hulí jak fabrika, nechává se mlátit na potkání, jeho parťák nosí kalhoty za pět set dolarů a čtrnáctiletá dcera mluví hůř než řidič hovnocucu. A opět z toho byla klasika. Poslední akční hrdina sice v době svého uvedení do kin komerčně zklamal a to samé platí i pro Dlouhý polibek na dobrou noc, ale i tak se Black udržel na špičce žánru (a stačil při tom ukrutně zbohatnout – za Dlouhý polibek na dobrou noc dostal tehdy rekordní čtyři miliony dolarů). A pak na devět let zmizel ze scény, jen aby se vrátil v roce 2005 se svým režijním debutem Kiss Kiss Bang Bang, v němž dokázal, že jako scénárista nic nezapomněl a jako režisér by se také neztratil. A od té doby je opět ticho po pěšině. Dnešní doba bohužel hrdinům, kteří chlastají levný alkohol, vypadají jako bezdomovci, kašlou na to, co si o nich okolí myslí a ve volném čase zachraňují zkorumpované guvernéry, moc nepřeje. I tak ale musíme zůstat obezřetní a doufat, že se scénárista, jehož americká filmová akademie odmítla přijmout do svých řad kvůli tomu, že vlastně umí psát jen filmy, ve kterých se zabíjejí lidi, jednou vrátí. A ukáže změkčilým mlaďochům, co to jsou zlatá devadesátá léta.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (8)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace