Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MovieZone Most Wanted #3


ikona
imf
most wanted
 

S menší odmlkou je vaše, naše oblíbená rubrika zpátky. Kopeme tu do zaprášených celebrit, případně se je pokoušíme křísit. Jak si kdo zaslouží. Dneska se ale výjimečně nebudeme věnovat konkrétním lidem, ale zabrousíme k seriálům. Sex ve městě, Akta X, Taková normální rodinka, to všechno nás letos čeká a vypadá to, že seriálová horečka v Hollywoodu jen tak nepomine. Dokonce se na stará kolena dočkáme i stále odkládané 80s vypalovačky jménem A-Team. Už v Televizních tipech jsme řešili zbytek seriálových staříků, co by snesli menší výlet na vzduch, tak proč si to teď trochu nerozebrat. Máme pro vás dvě klasiky, které svého času brousily i tuzemské televizní kanály. Jedna z nich nám dost chybí (i když je popkulturou prolezlá stejně jako moudra o Chucku Norrisovi), na tu druhou bychom velmi rádi zapomněli. A Hollywood přesto nadržuje spíš naftařům z Texasu. Ale to už bychom předbíhali.

Most Wanted Seriál: MacGyver
Naposledy spatřen: 1992
Známí komplicové: Richard Dean Anderson

Pošlete ho do džungle s párátkem, kancelářskou sponkou a mačetou, pak chvilku počkejte a přijde vám leták, že tam během dvou týdnů otevírají novou pobočku Tesca. Je nutné ho představovat? Všeuměl se třemi doktoráty, který ovšem zdědil dostatek genů i po Indiana Jonesovi. Televizní dobrodruh MacGyver lákal stejně tak lovce pokladů jako běžné smrtelníky, kterým předváděl, že poradit byste si mohli v každé situaci, kdybyste měli velké IQ a velké štěstí. Otevírání zámků pomocí vlákna ze žárovky? Žádný problém! Výbušniny z pudinku od neděle? Na počkání. Pod plavou kšticí Richarda Deana Andersona běžel na plné obrátky jaderný reaktor a tak nápady přicházely ve velkém. Dnes přemýšlím nad tím, jak se tehdy scenáristé museli potit u encyklopedií a vědeckých esejí, jako dítě jsem to však MacGyverovi polykal i s navijákem. A zjevně jsem nebyl sám, v loňském výzkumu na amerických univerzitách MacGyver vyhrál anketu o nejužitečnější filmovou a televizní postavu. Pokud by se lidé ocitli v průšvihu, chtěli by ho mít po ruce. A to i přesto, že jen některé z jeho geniálních vynálezů fungovaly. Většinou ty, na které použil svůj švýcarák a lepící pásku, dva předměty, které nesmí chybět ve výbavě správného kutila.

Richarda Deana Andersona tahle série dotáhla na pověstný vrchol. Po sedmi sezónách a 139 dílech vznikly ještě dva velmi solidní celovečeráky a bylo na čase jít zas o dům dál. Anderson si nevybral špatně, v roce 1997 (tři roky po skončení seriálu) vzal roli Jacka O'Neilla ve Stargate SG-1. Spousta jeho dnešních fanoušků (a jsou jich miliony) MacGyvera ani nezná, je to zkrátka jiná generace. Ve svých osmapadesáti však prošedivělý hrdina pořád vypadá použitelně, takže bych si celovečerního MacGyvera představit dokázal. A např. předloňská reklama na Visa karty dokazuje, že jako globální fenomén je do srdcí diváků zakousnut dostatečně pevně, aby se do toho některý z producentů vrhnul po hlavě. Možná s tím udělá něco úspěch Indiana Jonese? Jisté je, že pro tohohle chlápka, co má pod kloboukem (pokud se rozhodne nějaký nosit), by se v kinech místo našlo.

Jaké jsou šance? Těžko říct, Warneři každopádně už v roce 2003 zkoumali terén a existuje nikdy neodvysílaný pilot "Mladý MacGyver", ve kterém prequelovým způsobem ztvárnil geekovskou ikonu Jared Padalecki.

Most Hated Seriál: Dallas
Naposledy spatřen: 1991
Známí komplicové: Larry Hagman


Chlastat, grilovat, souložit, vrtat. Ne nutně v tomto pořadí, v případě Johna Rosse Ewinga, jinak též J.R., bychom to museli trochu přeházet, v případě Miss Ellie naopak vyškrtat a v případě J.R. seniora (aby vám z těch zkratek nezaskočil knedlík)... no darmo mluvit. Vítejte v Dallasu, na ranči Southfork, kde žijí Ewingovi... svérázná rodina naftařů, která řeší své každodenní problémy v postelích plných stodolarovek, zrady a cizoložnic. Je to legrace, voní to po mýdle a nesmíte to brát vážně. V devadesátých letech nás Dallas popadnul do svých tenat jako kapitalistické monstrum, přesně jak nám to soudruzi slibovali. Žánr telenovely do té doby nepoznaný, vysoustružený k dokonalosti americkými inženýry. Ano, měli jsme tu ještě Dynastii nebo Santa Barbaru, případně první ukázky jihoamerických odpadů (Manuela), ale Dallas vládnul, možná proto, že v něm hráli zkušení herci (některé jsme pak mohli vídat i jinde, Patrick Duffy udělal kariéru v Krok za krokem) a pořád se tu něco dělo. Někdo skorozastřelil J.R., někdo skorozastřelil Bobbyho, protože si myslel, že je to J.R., všichni spali se všemi a sem tak někdo skoroumřel. Klasika.

S třinácti sezónami samozřejmě přichází vyčerpání celého konceptu. Někteří by mohli namítat, že byl vyčerpaný už první epizodou, ale to jsou ti zlí chlapečci a holčičky, co zavrhují ropu a chtějí jezdit na zelené listí. Všichni ostatní si užili finále osmé sezóny s Bobbym ve sprše. Epizoda, která vyvolala poprask v New Yorku i v Praze. Lidé si o ní povídali, ratingy rostly do nebe. Dobrá práce, CBS, ale fakt, že na začátku deváté sezóny se všechno vysvětlilo tím, že ta osmá vlastně nikdy neexistovala byl pro mnoho fanoušků trochu silnou kávou. Přesto seriál vydržel na obrazovkách další tři sezóny, než ho definitivně opustili i poslední věrní diváci. Dallas však odmítal umřít, stejně jako J.R. Ačkoliv v poslední epizodě to vypadá, že spáchal sebevraždu, o pět let později se vrátil v celovečeráku Dallas: Džejárův návrat a pak ještě v Dallas: Válka Ewingů. V plánu byl i třetí televizní film (v roce 2001), ale nakonec na něj nedošlo. V Hollywoodu totiž začali plánovat vlastní celovečerák, s Johnem Travoltou v roli J.R. Ewinga. Už se na něm vystřídalo několik režisérů, aktuální verze by měla být jemnou parodií původního konceptu (tak trochu v duchu Starskyho a Hutche), režírovat by měla Betty Thomas (té už se něco podobného povedlo s Bradyovými), ale od první klapky jsme zatraceně daleko. Dallas si ovšem počká a všechny nás přežije. Rumunská vláda prezidenta Čaučeska v 80. letech seriál zařadila do televizního vysílání, aby občanům předvedla jak je Západ zkorumpovaný a zkažený. Seriál se stal nejoblíbenějším pořadem roku. Takovou sílu mají naftaři z Texasu. Rozhodně s nimi musíme i do budoucna počítat.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace