Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Koupí Spielberg Hollywood?


ikona
imf
hollywood
 

Ten kopec s legendárním nápisem známe všichni. Dodnes se objevuje v drtivé většině filmů, které se odehrávají v Los Angeles. Sem tam bělostná písmenka smete hurikán, jindy se přes ně kamera jen neškodně převalí. Hollywood bychom si bez nich už nedokázali představit. Teď to však vypadá, že jeho zatím nedotčené okolí zprzní vilky prominentů, případně billboardy. Okolí (nad a nalevo) nápisu je totiž na prodej - 138 akrů vás vyjde na 22 milionů dolarů.


Přitom se doposud všeobecně mínilo, že celý kopec patří městu Los Angeles. Samotný nápis a jeho bezprostřední okolí spravuje speciální s.r.o., které je financované ze soukromých zdrojů, ale ostatní pozemky patřily až do roku 2002 potomkům Howarda Hughese. Ten si chtěl postavit vilku přímo nad nápisem, aby tak Hollywoodu ukázal, kdo je tady pánem. Nedávno však byly pozemky nenápadně prodány a nový vlastník je teď nabídnul "k odběru", přičemž láká investory na fakt, že jim tam postaví asfaltku, což by z kopce mohlo udělat satelitní městečko. Ze záběrů na nápis by tak za chvíli mohlo mávat tisíc sousedů a veškerá poetika by byla pryč.

Město chtělo pozemky koupit ještě před jejich veřejnou nabídkou, ale dalo dohromady jen šest milionů. Teď všichni doufají, že některá z hollywoodských celebrit sáhne hluboko do kapsy a pohlednicový "look" zachrání dřív, než se ho zmocní některý z lačných spekulantů či podnikatelů. Nebo by mohlo zasáhnout některé ze studií, ostatně ta částka je pro ně synonymem diškrece v restauraci.


Je mimochodem zábavné sledovat, jak se lidé bouří, že je symbol Hollywoodu znásilňován realitkami. Byly to právě ony, které původní nápis (v plném znění - Hollywoodland) v roce 1923 na kopec posadily. Každé písmeno bylo tehdy devět metrů široké a patnáct metrů vysoké, přičemž ho osvětlovalo na čtyři tisíce žárovek. Původně tam nemělo stát déle než osmnáct měsíců, ale rozmach kinematografie způsobil prudký nárůst jeho popularity.

V roce 1939 ovšem skončila údržba ze strany původního majitele a nápis začal rychle chátrat. V roce 1942 o něj dokonce opřel auto jistý opilý řidič a kompletně zničil písmeno "H". V roce 1949 se Hollywoodská obchodní komora zasadila o rekonstrukci nápisu, přičemž prosadila, že odstraní ono "LAND", aby nápis propagoval samotnou část města, nikoliv tehdejší projekt nových domů pod kopcem. Město souhlasilo, ale samo nedalo ani cent, proto se neměnily žárovky a dokonce ani neproběhla jakákoliv povrchová úprava. Nápis tak dál chátral a ovzduší na něm zanechalo své stopy. První O v nápisu se rozlomilo a třetí O se zřítilo úplně, takže nápis vypadal asi takhle: HuLLYWO D.


V roce 1978 kontroverzní rocker Alice Cooper zaplatil chybějící O, což donutilo Hollywoodskou obchodní komoru k činu. Za čtvrt milionu dolarů se tak postavil nápis z kvalitní rakouské (Arnie by měl jistě radost) oceli. Písmena byla o něco menší (13,7 metrů na výšku) a nápis byl slavnostně odhalen v den 75. výročí Hollywoodu. Televizní přenos sledovalo 60 milionů lidí. Každé z písmen mimochodem mělo svého sponzora - Y patří Hughu Hefnerovi a druhé O sponzorovali Warner Bros. V roce 2005 byl nápis znovu natřen, takže opět směle září. Denně na něj lezou tucty stopařů a turistů, poplašný systém však upozorní policii na kohokoliv, kdo se přiblíží víc než na padesát metrů. Takže si raději do batohu přibalte rychlé tenisky. :)

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (27)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace