Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Řezničina u Warnerů


ikona
imf
hollywood
 

O sloučení New Line Cinema s Warner Bros. jsme se okrajově zmínili už v Pochvalách a pohlavcích. Firmičce se pod křídly Warnerů dařilo díky béčkové produkci (Noční můry v Elm Street, Critters, House Party, Želvy ninja), která však v půlce devadesátých let začala upadat. Pořád tu byly filmy jako Maska nebo Sedm (případně Mortal Kombat a Blade, z těch pokleslejších), ale společnost byla stavěna na vedlejší kolej, když se u pokračování osvědčených hitovek nebo atraktivních námětů stále více angažovali Warneři. Těm už na konci 90. let začínalo být jasné, že New Line ztrácí svou úlohu, zvlášť v konkurenci další malých firmiček nebo i vlastní Warner Independent Pictures.

Jenže pak přišel Pán prstenů a New Line byla rázem zachráněna. Miliardové tržby, Oscaři, obrovský úspěch. Po velkolepém úspěchu, který okamžitě posílil pozici uvnitř Warner Media komplexu, však přišlo pět hubených let, ve kterých New Line nevyprodukoval ani jedinou hitovku. Hřebíkem do rakve, která se spouštěla poslední dva roky, byly všemožné tahanice s Peterem Jacksonem a Tolkienovými potomky. Nebýt jich, možná teď představenstvo New Line právě uvádí do kin Hobita. Takhle se Warneři rozhodli, že už toho prostě mají dost a celý label zrušili, s tím že jeho povinnosti převezme mateřská Warner Bros.

Vedle naplánovaných Hobitů (tam se musí ještě vyřešit nějaké to mimosoudní vyrovnání) zdědili Warneři ještě sérii Nezvratných osudů (čtyřka je na cestě), pokračování Zahulíme, uvidíme nebo celovečerní Sex ve městě. Zbytek sestává z víceméně maličkých filmů a jak to vypadá podle nejnovějších zpráv, zřejmě se to celé ještě bude stěhovat.

O pouhých pár dní později totiž přichází zpráva, že Warneři budou sesekávat i další přidružené firmy. Jako by nestačilo, že téměř 70% zaměstnanců New Line skončí na dlažbě, teď se o své fleky mohou bát i v Picture House nebo HBO Films. Obě společnosti se pravděpodobně sloučí s Warner Independent Pictures, případně vznikne nějaký nový label, kam to Warneři všechno nasypou. Momentálně prochází studio zásadní restrukturalizací, kterou mnozí předpovídali už před několika lety. Cíl je jasný = co nejvíc ušetřit.

Přitom si Warneři oproti roku 2006 výrazně polepšili. Uvedli do kin víc filmů (34, oproti 26), jejich podíl na trhu se zvýšil z 12,7 na 14,8% a dostali se na druhé místo za Paramount (v roce 2006 byli čtvrtí, s velkým odstupem za Disneym a 20th century Fox... tehdy ale vedla Sony a Paramount byl pátý). Na druhou stranu za značnou část úspěchu je zodpovědný Harry Potter a překvapivý triumf Třístovky, zatímco v roce 2006 táhnul Warnery Superman a stepující tučňáci. Je ale jasné, že Warneři chtějí být první, tak jako v roce 2005. New Line jim v dobách Pána prstenů dost ukusovala (v roce 2002 měla New Line 900 milionů, přičemž celí Warneři "jen" 1.09M). To už se v případě Hobita nestane a studio má tak skoro předem zajištěnu první pozici (zvlášť pokud se premiéra bude krýt se sedmým Potterem).

O své místo se každopádně nemusí být konkrétní producenti a hledači talentů. Třeba Bob Berney, šéf Picture House. Díky němu Warneři do kin uvedli např. Umučení Krista, Moji tlustou řeckou svatbu nebo Faunův labyrint. Tenhle chlápek se jednoduše neztratí a Warneři mu ještě rádi nabídnou další pozlacený kancelářský stůl.

Snad se vám z těch čísel nezamotala hlava. Můžete si být jisti jediným, ať už uvede Hobita a další filmy do kin kdokoliv, cena lístků bude pořád stejná. :)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace