Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Ridley Scott režíruje prezidenty


ikona
imf
ridley scott
 

V Americe zuří napínavý boj o prezidentské křeslo, a tak se Ridley Scott rozhodnul, že se trochu sveze na vlně zájmu o současnou politickou situaci a zkusí doskočit pro dalšího Oscara. Polobiografie (ze skutečného života Franka Lucase toho bylo nakonec ve filmu jen velmi málo) Americký gangster nestála Akademii ani za nominaci, tudíž se zjevně musí do sítí lovit větší ryby. Třeba prezidenti. V zatím nepojmenovaném snímku by se Scott chtěl zaměřit na Ronalda Reagana, Michaila Gorbačova a jejich společné chvilky na sklonku studené války, konkrétně na neslavném summitu v islandském Reykjavíku.

Ten se odehrál v roce 1986 a na pořadu dne bylo hlavně omezení atomového arzenálu obou mocností. Sovětský Svaz chtěl přistoupit na zákaz nukleárních raket středního doletu, nikoliv však dalekonosných balistických střel. To se Reaganovi nelíbilo, stejně jako fakt, že Gorbačov omezil jednání pouze na problematiku zbrojení a vyhnul se dalším palčivým tématům. Několik hodin trvající bitva mezi čtyřma očima byla nakonec přerušena v poslední minutě, ale vyjednávání dospělo tak daleko, že oba státy později dohodu podepsaly. Na straně Sovětského svazu k tomu svým způsobem přispěla i černobylská tragédie, která celému světu ukázala zkázu, jakou může útok jadernými zbraněmi napáchat.

Pro Scotta je právě tato debata ústředním bodem filmu, ostatně jedná se o důležitou událost z hlediska historie. Obě velmoci tu poprvé otevřeně mluvily o radikální redukci nejničivějších zbraní planety. Scott by ve svém filmu rád prozkoumal, co Reagana a Gorbačova k těmto krokům vedlo a v jakých rukou vlastně osud studené války a potažmo i značné části obyvatel naší modré koule byl. Je to zatraceně zajímavé téma, ať se na to koukáte z jakékoliv strany. Pro Scotta možná až příliš ambiciózní, ale se správným scénářem a pečlivým castingem by tohle vzpomínání na dvacet let staré události mohlo nové generaci otevřít pár dveří v kronikách, jež stihly zapadat prachem. Scott už se pustil do castingu, nicméně prohlásil, že upředňostňuje herecké kvality před fyzickou podobností s předlohami. Takže se tentokrát zdržíme osobních tipů a počkáme si, kdo se pod Ridleyho taktovkou  podívá na Island. Něco mi říká, že Russell Crowe bude mít minimálně čestnou roličku.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace