Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Henson, Jim Henson...


ikona
imf
adaptace seriálu
 

Není to značka bourbonu, ani výrobce bot či nepromokavého oblečení. Pokud vám jméno Jima Hensona nic neříká, nemusíte se stydět. Běžný Američan také (naštěstí) nezná Zdeňka Trošku. Přesto by vás asi nepřekvapilo, kdyby se někdo rozhodnul natočit jeho životopis. Ale k čertu s kvízovými otázkami. Jsme tu od toho, abychom vám rozšířili obzory.

Jim Henson je totiž nejslavnějším americkým loutkářem. A nemluvíme teď o klasických dřevěných loutkách vedených shora, ale o tzv. Muppetech. Jsou ze speciální gumy a jejich ovládání umožňuje mnohem živější "gestikulaci" a celou škálu pohybů a grimas. Henson začínal s loutkami už v osmadvaceti, ale celých šest let na televizní scéně strávil paběrkováním (reklamy, talkshow a seriál Sam and Friends) než mohl svou vášeň rozvinout naplno ve slavné televizní show Sesame Street, kde se objevila celá řada legendárních postaviček (Ernie, Bert, žabák Kermit, Miss Piggy a další). V roce 1969 tak začala úspěšná historie tohoto fenoménu. Sesame Street je nejdéle běžícím americkým seriálem všech dob a za dobu vysílání posbírala celkem 109 nominací na cenu Emmy. Sedm let po startu rozeběhnul Henson britskou The Muppet Show, která se začala vysílat po celém světě a definitivně zacementovala oblíbené postavičky v myslích několika generací (už v roce 1978 ji sledovalo 235 milionů diváků ve 106 zemích světa).

V roce 1990, uprostřed práce na několika projektech, Jim Henson náhle skonal, když jeho tělo napadla bakterie streptokoka a způsobila selhání několika orgánů. 16. května vydechnul Henson naposledy a Amerika začala truchlit. Jeho vliv na celý showbusiness byl obrovský, ostatně spočítat odkazy na Sesame Street nebo konkrétní postavičky v amerických filmech nebo seriálech by jistě trvalo zatraceně dlouho. I po jeho smrti pokračují jeho potomci a kolegové v práci, i když muppetí licence byla v roce 2004 prodána Disneymu, Jim Henson Creature Shop spolupracoval např. na designu mimozemšťanů ve Stopařově průvodci po Galaxii.

Ještě není úplně jasné, jak bude filmový životopis strukturován, ale byl stanoven rozpočet 30 milionů dolarů a producenti momentálně obcházejí vytipované režiséry, aby zjistili, který z nich má kladný vztah ke Kermitovi. Nevím proč, ale já si z celých Muppets nejvíc pamatuji tuhle písničku. Neuvěřitelně návyková záležitost.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (20)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace