Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Charlize v černobílé


ikona
imf
charlize theron
 

Jen si to přiznejte, Charlize Theron po Zrůdě a hodně průšvihovém Aeon Flux v ničem kloudném nehrála (Její případ byl slabým nástřelem na oscarovou nominaci). Navíc jí to v těch filmech přestávalo slušet. Teď se ale vše v dobré obrátí. Nejen že si hraje femme fatale v Carnahanově gangsterce White Jazz, ale v dalším z nekonečné řady životopisných filmů ztvární hvězdu černobílé kinematografie, Hedy Lamarr. Že jí neznáte? Možná to má něco do činění s tím, že Hedy odmítla role v Casablance nebo Plynových svítilnách, dvou slavných snímcích své doby. Navíc se v roce 1933 objevila nahá v česko-rakouském snímku Gustava Machatého Extáze což jí sice zajistilo prvenství ve filmových čítankách, ale zároveň nezájem producentů. Až rok 1949 pro ni na filmovém poli znamenal obrovský, leč ojedinělý úspěch, zahrála si hlavní ženskou roli ve snímku Samson a Dalila (režie Cecil B. DeMille), který se stal nejúspěšnější hollywoodskou produkcí roku.

Hedy však uspěla i ve zcela jiném oboru. V roce 1941 si spolu s avantgardním skladatelem Georgem Antheilem nechala patentovat speciální měnič frekvencí, který byl založen na piánovém plíšku (znáte takové ty brnkací strojky, co hrají "naučenou" melodii), díky němuž mohl střídavě přepínat až 88 frekvencí, čímž bylo ztíženo zachycení komunikace nepřátelskou stranou. Systém se zprvu používal pro navádění torpéd, ale do širšího povědomí se dostal až v šedesátých letech, kdy ho po vypršení patentu adoptovala americká armáda. Jeho potomky dnes najdeme ve spoustě zařízení pro bezdrátovou komunikaci. Pokud by některým z vás připadala Hedy povědomá, vězte, že její podobizna se objevila na obalu slavného vektorového programu Corel Draw.

A teď někdo trochu slavnější. Jakmile se rozdají Oscaři, začnou filmaři pokukovat po dalších, a nejpopulárnější sázkou na jistotu jsou životopisy. Zpěváci nedocházejí a další na řadě (po Rayovi) je Marvin Gaye. Možná neznáte jeho tvář, ale jeho písničky (Sexual Healing, Let's Get it On) znějí nejen z romantických komedií. Legendu Motownu si zahraje Jesse L. Martin (seriál Law & Order) a ve filmu se objeví ještě James Gandolfini jako Marvinův manažer. Snímek se bude jmenovat podle jedné z nejslavnějších mistrových písniček - Sexual Healing.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace