Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nominace na 65. Zlaté Glóby


ikona
imf
zlaté glóby
 

Už popětašedesáté se zahraniční novináři v Hollywoodu sešli, aby popili, poklábosili a mimoděk vyhlásili nominace toho nejlepšího, co letos prolétlo (případně ještě prolétne) americkými kiny. Nedávné vyhlašování jejich amerických kolegů z největších měst naznačilo mnohé, ale Zlaté Glóby narozdíl od Oscarů rozdělují důležité nominace na drama a komedii/muzikál, což prudce zvyšuje šance mnoha tvůrců. Navíc se tu jede podle trochu jiných linek, než u Akademie a během slavnostního večera se sedí u stolu a humři jsou podle všech informací taky trochu lahodnější. Není důvod se na Glóby netěšit, přičemž tak můžete činit až do 13. ledna. Měsíc předem se finální nominace dozví široká veřejnost a mezi tu se můžeme počítat i my. Předem jsme věděli snad jen to, že čestnou cenu Cecila B. DeMillea dostane Steven Spielberg (gratulujeme), nominace v hlavních soutěžních kategoriích však nedaly spát mnoha fanouškům. Bude to souboj naftařského Až na krev a Coenovic nového fláku Tahle země není pro starý, nebo se tam stihne vtlačit ještě někdo další. Teď už jsme chytřejší.

Do hlavních kategorií vážných filmů se vyšplhalo britské překvapení. Pokání chválíme horem spodem a i když to mezi velkýma americkýma "klukama" nebude mít lehké, účast Jamese McAvoye a zářez v královské kategorii nejlepší film, to je dostatečné smeknutí. uvidíme jestli Akademie bude podobně otevřená importům (zahraniční novináři k tomu přece jenom mají sklony). McAvoy má každopádně ve své kategorii až příliš velkou konkurenci (navíc za hodně velký kus svého výkonu vděčí Keiře Knightley, která spolu s mladičkou Saoirse Ronan též kontroluje herecké nominace) a tak to vypadá na otevřený souboj Clooneyho, Lewise a Washingtona. U hereček se Cate Blanchett zařídila hned nadvakrát, díky Královně Alžbětě a I'm Not There. Bojovat bude především s Julie Christie, Jodie a Angelina jsou tu tak nějak do počtu. Ve vedlejší roli na ní ovšem čeká Amy Ryan, která doposud pobrala co šlo. Tady ještě bude veselo, i když Julie Roberts je tu pravděpodobně pouze v roli pozorovatelky (účast Soukromé války pana Wilsona v různých kategoriích mě ovšem těší).

Dramatům se úplně vyhnulo ceněné drama Skafandr a motýl. Mluví se v něm holt francouzsky a Schnabela navíc ani nevybrali do širších oscarových nominací v kategorii cizojazyčného filmu. To nepotěší. Na Glóbech se mezi cizojazyčné adepty dostává, ale v kombinaci s Forsterovým Lovcem draků, ceněnou dobovkou od Anga Lee, časodramatem o měsících, týdnech a dnech a také černobílým Persepolis, si nemůže vyskakovat. Dost možná vůbec nejnabitější a nejnevypočitatelnější kategorie celé show. Persepolis v této kategorii mimochodem zajistilo, že animáky se s ním už nebudou muset poměřovat. Pixar má ovšem jasno... animovaná krysa nemůže být zašlápnuta Homerem nebo ubodána panem včelkou. To by byla ostuda kolosálních rozměrů.

O něco zábavnější jsou nominace u lehčích žánrů. Johnny Depp a Sweeney Todd zřejmě budou oblékat dres favorita, ale účast Across the Universe nebo Hairspray jednoznačně potěší. U Juno, Edith Piaf jsem sice počítal, že jsou to dramata jako trám, ale zjevně stačí chvilku zpívat, abyste se dostali z kategorie do kategorie. I na MovieZone oblíbená Kouzelná romance (na Rotten Tomatoes hodnocení přes devadesát procent!) skóruje alespoň v herecké kategorii, kde ovšem na Amy Adams čeká např. Nikki Blonsky, Helena Bonham Carter a především Ellen Page. Tyhle dámy nedají svou kůži lacino. Tedy ne že by v pánské kategorii neměl Depp do čeho píchnout... Tom Hanks, Philip Seymour Hoffman? To jsou pěkně těžké váhy. Po boratovsku může navíc překvapit i John C. Reilly (osobně mi trailer přišel zatraceně nudný, ale já hlasovat nebudu :).

A co společné kategorie? U režisérů se to samozřejmě mlátí hlava nehlava. Coenovi jsou sice dva, ale mají proti sobě Schnabela ve Skafandru, Ridleyho Scotta, který tu sošku TAKHLE MOC chce (asi tak moc, že zvládnul vytlačit papírově mnohem silnějšího Paula Thomase Andersona, kde je mu konec?) a ze zálohy budou útočit Tim Burton a... Joe Wright! Pokání navíc inkasovalo nominaci i za soundtrack (ostatní jsem neslyšel, ale Marianelli by měl vyklidit místo na krbu) a scénář. Britové tak pečetí slibnou účast, i když ve scénářích budou válcování především díky kontroverznímu Juno a tradičním Coenům.

John Travolta ve vedlejší mužské roli mě pobavil asi nejvíc. Favorizovanému Javieru Bardemovi to nandá stěží, ale já mu fandím. Ať jim alespoň pěkně zatancuje. Třeba na písničku z Kouzelné romance (muzikálová scéna v parku), které dám klidně vlastnoručně vyrobenou sošku. Ty ostatní mě nezajímají. Philip Seymour Hoffman je mimochodem po Cate Blanchett dalším hercem, který má dvě želízka v ohni. V jeho věku je to úctyhodný výkon, novináři by však mohli spíše potvrdit motto "mládí vpřed". Casey Affleck už pár pochval schytal.

Ponaučení? V hlavní kategorii je sedm nominovaných a některé kategorie jsou opravdu nabité, ale přesto vlastně úplně logické! American Gangster možná nezabral tolik, jak se čekalo (Russell Crowe, scénář), ale to je možná i kvůli tomu, jak moc se producenti snažili ho mezi adepty procpat. Jinak se Glóby nesou v duchu dlouhodobých jistot a příjemných překvapení (zejména v oblasti muzikálů a komedií). Jsem spokojený a budu se těšit. Teď jen zařídit, aby se některá z dostupných televizních stanic slitovala a nabídla přímý přenos. Máme měsíc na to, abychom spekulovali, tipovali, sázeli a hádali se... tak kdo začne? :)


NOMINACE:

Nejlepší film (drama)
Americký gangster
Pokání
Východní přísliby
Michael Clayton
Tahle země není pro starý
The Great Debaters
Až na krev

Nejlepší herec v hlavní roli (drama)
George Clooney (Michael Clayton)
Daniel Day-Lewis (Až na krev)
James McAvoy (Pokání)
Viggo Mortensen (Východní přísliby)
Denzel Washington (Americký gangster)

Nejlepší herečka v hlavní roli (drama)
Cate Blanchett (Královna Alžběta: Zlatý věk)
Julie Christie (Daleko od ní)
Jodie Foster (Mé druhé já)
Angelina Jolie (Síla srdce)
Keira Knightley (Pokání)

Nejlepší film (muzikál/komedie)
Across the Universe
Soukromá válka pana Wilsona
Hairspray
Juno
Sweeney Todd

Nejlepší herec v hlavní roli (muzikál/komedie)
Johnny Depp (Sweeney Todd)
Ryan Gosling (Lars and the Real Girls)
Tom Hanks (Soukromá válka pana Wilsona)
Philip Seymour Hoffman (The Savages)
John C. Reilly (Walk Hard: The Dewey Cox Story)

Nejlepší herečka v hlavní roli (muzikál/komedie)
Amy Adams (Kouzelná romance)
Nikki Blonsky (Hairspray)
Helena Bonham Carter (Sweeney Todd)
Marion Cotillard (Edith Piaf)
Ellen Page (Juno)

Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Cate Blanchett (I'm Not There)
Julia Roberts (Soukromá válka pana Wilsona)
Saoirse Ronan (Pokání)
Amy Ryan (Gone Baby Gone)
Tilda Swinton (Michael Clayton)

Nejlepší herec ve vedlejší roli
Casey Affleck (Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem)
Javier Bardem (Tahle země není pro starý)
Philip Seymour Hoffman (Soukromá válka pana Wilsona)
John Travolta (Hairspray)
Tom Wilkinson (Michael Clayton)

Nejlepší režie
Tim Burton (Sweeney Todd)
Ethan a Joel Coenovi (Tahle země není pro starý)
Julian Schnabel (Skafandr a motýl)
Ridley Scott (Americký gangster)
Joe Wright (Pokání)

Nejlepší scénář
Diablo Cody (Juno)
Ethan a Joel Coenovi (Tahle země není pro starý)
Pokání (Christopher Hampton)
Skafandr a motýl (Ronal Harwood)
Soukromá válka pana Wilsona (Aaron Sorkin)

Nejlepší hudba
Michael Brook (Útěk do divočiny)
Clint Eastwood (Grace is Gone)
Alberto Iglesias (Lovec draků)
Dario Marianelli (Pokání)
Howard Shore (Východní přísliby)

Nejlepší píseň z filmu
"Despidia" z Láska za časů cholery
"Grace is Gone" z Grace is Gone
"Guaranteed" z Útěk do divočiny
"That's How You Know" z Kouzelné romance
"Walk Hard" z Walk Hard: The Dewey Cox Story

Nejlepší animovaný film
Pan včelka
Ratatouille
Simpsonovi ve filmu

Nejlepší cizojazyčný film
4 měsíce, 3 týdny a 2 dny (4 luni, 3 saptamini si 2 zile)
Skafandr a motýl (Le Scaphandre et le papillon)
Lovec draků (The Kite Runner)
Touha, opatrnost (Lust, Caution)
Persepolis (Persepolis)

Televizní ceny

Jako tvor, který televizní seriály sleduje pouze okrajově, bych se tu nerad pouštěl do zásadnějších analýz. Ve vážnější sekci máme spoustu doktorů (Chirurgové, Dr. House), v těch odlehčených jsou zase štamgasty ti, co operují za kamerou (Kompars, Vincentův svět). Tentokrát by však mohl zaútočit David Duchovny v Californication, který dá v hereckých nominacích zabrat i Alecu Baldwinovi, Steveu Carellovi nebo Rickymu Gervaisovi. Oblíbený Dexter alespoň vydupal nominaci pro Michael C. Halla, z těch méně známých produkcí bychom měli zmínit Tudorovce (nejlepší seriál a také nominace pro Jonathana Rhys Meyerse v hlavní roli). Kompletní nominace najdete zde.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace