Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Disneyovka zničila rejžu Shawshanku


ikona
Cival
tržby
 

Za mořem si užili pětidenního volna během Díkuvzdání. A bylo veselo. Pláč ochránců zvířat nad miliony popravených a zpapaných krocanů přehlušil smích sympatické princezny z Kouzelné romance. Disney si dovolil hraný update své dvourozměrné animované tvorby, což se setkalo nejen s pochopením recenzentů (ano, i imf fandil americké verzi Honzi Čenského), ale hlavně s velikým zájmem diváků. Kouzelná romance se prodávala po kvantech, jako ideální oddychovka pro celou rodinu. Pořádně široké nasazení do 3730 kin přetavila v 50 milionů dolarů za pět dní, z toho 35 milionů za víkend, princezna z Manhattanu se proto bez problémů zařadí mezi stomilionové tituly roku 2007. Disney se nejspíš ještě víc opře do bezproblémové tvorby pro celou rodinu a my si budeme muset zapamatovat jméno komediální hvězdičky Amy Adams. Navíc můžeme konečně mluvit o velmi úspěšném roku Jamese Marsdena. K definitivnímu průrazu nepotřeboval Cyclopse ani jiné comicsové přihrávače - vedlejší role ve stomilionovém Hairsprayi a podobně úspěšné Kouzelné romanci jeho medový obličej zpropagují nakonec víc.

Původně se zdálo, že na druhé pozici se udrží Zemeckisův Beowulf, jeho pětidenní výnosy ale překonala černošská rodinná sešlost This Christmas. Další ze zaměnitelných afroamerických pseudo-komedií, v nichž se to všechno objímá, hladí a cudně rozesmívá, si od středy do neděle přišla na příjemných 27 melounů, což je asi tak o 28 milionů víc než bych jí na základě traileru přál. Beowulfovi na stíhačku černého Santy nestačilo ani 23 milionů, které jej vytlačily k průběžným 56 milionům. Rozpočet je však stále mnohem vyšší, Zemeckis se proto bude čím dál tím častěji otáčet k Evropě, aby se dopočítal černých čísel. Středověký bojovník se přitom pořáf může smát Hitmanovi, který na něj doráží ze čtvrté pozice „jen“ s 21 miliony ... jenže to jen do chvíle, co si jeho barbarský mozek uvědomí, že Hitman měl k dispozici mnohem míň kin (přesně 2458) a že prozřetelný Luc Besson do něj nacpal mnohonásobně míň hotovosti.

Na páté a šesté pozici se dle předpokladů kočkují rodinní Pan Včelka a Santa má bráchu (16 a 14 M, celkově má ovšem Včelka jasně navrch, v poměru 112 milionů vůči 53 milionům), sedmé překvapuje nenápadné hudební drama August Rush, které si za pět dnů promítání ve dvou tisícovkách kin zasloužilo příjemných 13 milionů. Zápolení Amerického gangstera a Říše hraček pak zůstává ve stínu dalšího průšvihu Franka Darabonta. Říká se tomu ironie osudu. Darabont nikdy nenatočil vyloženě špatný snímek, v jeho filmografii se navíc skví dva tituly, které pravidelně kolují v žebříčcích nejlepších filmů všech dob. Přesto se zdá, že Darabonta kouzlo Vykoupení z věznice Shawshank a Zelené míle udusilo. Kingovská adaptace The Mist víceméně propadla, protože skončila až na 9. místě s 13 miliony dolarů. Tahle troška bude producenty napříště varovat a pan Režisér s velkým R se bude zas o trochu lopotněji drát zpátky na vrchol. Vzlety a pády k životu patří, nám nezbývá než doufat, že Darabonta další komerční neúspěch nezastaví a nezlomí. Americká kritika za ním totiž pořád stojí, to jen diváci jsou poněkud vybíraví ...

Za týden se kompletní desítka dočká razantních propadů, z novinek se toho pokusí využít ale jen paranormální drama Awake s Haydenem a Jessicou. Dá se proto čekat delší hegemonie Kouzelné romance a vzestup Coenovic kriminálky Tahle země není pro starý. O Díkuvzdání pro ní zůstala jen jedenáctá pozice, o příštím víkendu ale půjde nejspíš výš.

Kompletní žebříček, byť jen víkendový, hledejte tady.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace