Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Digitalizaci nezastavíš!


ikona
imf
3ddigital
 

V České republice se momentálně nachází jediná opravdu protěžovaná (i když vlastně ani to ne) digitální promítačka - 2K DLP projektor ve Slovanském domě, který sem byl slavnostně instalován u příležitosti premiéry druhé Epizody Hvězdných válek. George Lucas tehdy celý film natočil na digitál a potřeboval se s tím pochlubit v kinech. Musím říct, že po první projekci na mě DLP mašinka příliš velký dojem neudělala, ale nelze popřít, že má své přednosti. Digitální kinematografii patří budoucnost a 35mm promítačkám již brzy odzvoní. Letos v září se lusknutím prstu zkonvertovalo zhruba pět procent trhu (důležité multiplexy ve Velké Británii a Jižní Koreji) a očekává se, že do pěti let bude zhruba polovina všech kin na světě schopna přijímat a vysílat digitální celuloid.

S boomem digitálních projekcí se veze i hlad po 3D. Kinaři moc dobře vědí, že potřebují trumf tváří v tvář next-gen systémům, které při své 2K kvalitě obrazu občas překonávají i průměrně zaostřenou promítačku a díky stále levnějším projektorům jsou tak schopny zprostředkovat plnohodnotný zážitek z biografu i v pohodlí vlastního obýváku. Britský řetězec kin Odeon např. plánuje v nejbližších letech cca pět stovek sálů s podporou 3D (momentálně disponuje asi stovkou plně digitálních svatostánků).

Této rostoucí poptávky kinařů už začínají využívat i filmaři. Např. herec Thomas Jane hodlá svůj režijní debut, noirový thriller o nepodařených líbánkách (Ron Perlman si vzal mladičkou Lauren German z Hostelu II, to nemůže dopadnout dobře), natáčet ve vysokém rozlišení, a to prosím rovnou ve 2D i 3D. Bude se tak moci zavděčit jakkoliv vybavenému sálu, udělá kolem toho velké haló a třeba vydělá i nějaké ty peníze. Největším ledoborcem 3D technologie ale bezesporu bude Cameronův Avatar. Jak na to odpoví Slovanský dům? Nepojede zas strýček Lucas kolem, aby nám tu nechal něco na památku? :)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace