Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hayden a pochod smrti


ikona
imf
hayden christensen
 

Jako nejslavnější Sith dobyl celý svět, ale jakmile sága Hvězdných válek skončila, pohasla i jeho hvězda. Brzo nás zkusí znovu oslnit v akčním sci-fi Jumper, ale chystá i další projekty. Hayden Christensen, mistr dubového herectví, už párkrát prokázal, že když chce, tak umí. Třeba jako kravaťák-novinář Stephen Glass v Shattered Glass. Teď z něj bude pro změnu kravaťák-právník, který se snaží ve filmu Beast of Bataan vysekat svého klienta z průšvihu. Potíž je v tom, že jeho klientem je japonský generál Masaharu Homma, který měl během nechvalně proslulého pochodu zajatců do Bataanu na svědomí tisíce životů. Trest si rozhodně zaslouží a generál MacArthur by ho nejraději viděl na šibenici. Právě tomu se Christensen jako idealistický právník bude snažit zabránit. Vedle něho si ve filmu zahrají např. Koji Yakusho (otec hlavní hrdinky japonského segmentu v Babelu) jako generál Homma a Willem Dafoe nebo William Hurt jako členové americké prokuratury. To je velmi zajímavé obsazení. Musíme doufat, že tyhle herecké veličiny milého Haydena nezatlačí do rohu.

Děj filmu vychází ze skutečných událostí. V roce 1942 na Filipínách došlo k pochodu dlouhému cca 97 kilometrů, na který bylo nedobrovolně vyhnáno na sedmdesát tisíc amerických a filipínských zajatců (Američanů bylo cca dvanáct tisíc). Japonští vojáci cestou pozabíjeli zhruba deset tisíc lidí. Usekávání hlav katanami, prořezávání hrdel a střelba do zad. To čekalo ty šťastnější. Pro zábavu však Japonci také některé z vězňů vykuchali zaživa, zasypávali je řeznými ranami z bajonetů, nebo je nechali umřít žízní a hlady. Kdo odmítnul pochodovat a zůstal ležet na cestě, ten byl bez milosti přejet a záminkou k zabití byla i pomoc zesláblým druhům. Do cílové lokace dorazilo cca čtyřiapadesát tisíc lidí, z toho zmíněných deset tisíc lidí bylo zabito japonskou rukou, ostatní nepřežili následky hladovění a vyčerpávajícího pochodu. Několika se podařilo utéct. Američtí zajatci, kteří dorazili do tábora O'Donnell obdrželi císařovu amnestii a byli postupně (velice pomalu) přesouváni do dalších táborů (Cabanatuan). Celkem 511 zajatců v táboře Cabanatuan bylo zadržováno ještě v roce 1945. Byli osvobozeni americkou armádou při akci, kterou můžete vidět ve filmu 6. Batalion (The Great Raid). No není ten Hollywood skvělý? Za pár desítek let budeme moci zahodit učebnice dějepisu, protože vše bude zfilmováno. :)

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (11)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace