Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

John Woo utrácí ve velkém


ikona
imf
john woo
 

Na trhu se právě objevilo dlouho očekávané herní pokračování Hard-Boiled, akční střílečka jménem Stranglehold. V záplavě nadšených, ale i veskrze rozpačitých recenzí (hra je prý dost na jedno brdo) se objevilo i pár všetečných dotazů ohledně Wooovy aktuální polohy. Herní novináři tápou, ale my víme, že John se vrátil domů do Číny a natáčí tu za peníze ze čtyř světových stran velkolepou adaptaci slavné čínské novely Romance of Three Kingdoms. Kdybychom řekli, že je to film ambiciózní, ani zdaleka by to nevystihlo skutečné poměry na place. Dokonce i čínská vláda na Wooa tlačí a chce, aby se snímek podařil, protože bude mít premiéru v průběhu letní olympiády v Pekingu a to je jak známo jedinečná příležitost pochlubit se rodinným stříbrem. Osmdesátimilionový rozpočet a košatý scénář však pro Wooa neznamenají pouze splněné sny a věčné úsměvy. Kvůli všemožným průtahům se rozkmotřil s Chow Yun-Fatem a na jeho místo musel nastoupit Tony Leung Chiu-Wai (ten původně také odstoupil, ale z úplně jiné role... je v tom dost chaos). Dodnes média nezjistila, zda šlo o nějakou tvůrčí hádku, nebo Chowovo časové vytížení. Obě celebrity to odmítly komentovat a Woo se tak musel spokojit s Leungem (který je ale v jistých kruzích snad ještě o fous známější než Chow) a mladičkým Takeshim Kaneshirem.

I bez dlouholetého parťáka se Woo musí zatraceně snažit. Je to pro něj po patnácti letech návrat na domácí půdu (relativně... všechny jeho filmy totiž vznikaly v Hong Kongu, když byl ještě pod britskou nadvládou, právě kvůli opětovnému přechodu pod čínskou správu, Woo utekl do Hollywoodu) a navíc má v roce 2008 premiéru i další adaptace stejného románu, tentokrát s Andy Lauem a Maggie Q, v režii Daniela Lee. Od toho se ale očekává spíše akční pojetí, čemuž napovídá i relativně mladé obsazení. Andy Lau v čele však patří k miláčkům publika a tak Woo nemá nic jisté, tím spíš, že producenti chtějí (minimálně v Asii) jeho film rozpůlit a poslat do kin v létě a v zimě. Svou roli tu jistě hrají nejen peníze, ale případná oscarová nominace. Vzhledem k tomu, že film by měl být "pouze" 150 minut dlouhý, budou ty dvě půlky působit dost skromně, ale... nepodceňujme Johna Woo. Bez střelby obouruč byl sice zatím vždy poloviční, ale na rajtování s kamerou měl půl roku (stále ještě probíhají dotáčky) a těch 80 milionů není malá suma, pokud si spočítáte, že Tygr a Drak nebo Hrdina stály sotva půlku. Ne nadarmo většinu rozpočtu spolykají vizuální efekty, na které dohlíží Craig Hayes, jenž svoje ostruhy získal na Verhoevenově Robocopovi, ale přispěl s troškou do mlýna i u Matrixu nebo Pirátů z Karibiku a čtvrté Smrtonosné pasti.

Producenty bude ale především zajímat, jak to celé zaplatit. Rozpočet je opravdu mamutí a americká studia zatím váhají, jestli mají vyhodit oknem pár milionů dolarů za práva na severoamerickou distribuci. The Promise a Kletba Zlatého věku byly regulérní propadáky a kouzlo Tygra a draka, který svého času díky inkasované oscarové sošce vydělal přes 100 milionů dolarů, už v Hollywoodu nechytíte ani se síťkou na motýly. Na první trailer se ale samozřejmě těšíme.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace