Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zadarmo ani kuře nehraje...


ikona
imf
hollywoodstávka
 

Demonstrace a stávky jsou v civilizovaném světě na denním pořádku, ale očekávali byste něco takového od Hollywoodu? I obyčejný elektřikář si tu vydělá dvacetinásobek toho, co jeho mexický kolega ze Zlatých stránek, herci mají zakázáno jezdit v Mazdách, protože jsou to příliš levně vypadající auta a režiséři musí každý týden najezdit alespoň tři hodiny na golfovém hřišti. Jsme bohatí a musíme to dát světu najevo, aby si nás vážil. Za co tedy mohou režisérská (DGA) a herecká (SAG) asociace stávkovat? Za lepší smlouvy, vyšší honoráře a výhodnější místa na parkování. V květnu 2008 končí dlouholeté smlouvy s hollywoodskými studii a budou se sepisovat nové. O jejich obsahu se teď zuřivě jedná a všichni už předem vyhrožují stávkou, pokud se jim návrh nebude zdát výhodný. Za rukojmí jsou tu především diváci a producenti, protože ti se bez podpory studií neobejdou. Studia jim poskytnou zázemí, finanční nakopnutí, ale na oplátku chtějí to nejdůležitější - film a všechno kolem něj. Třikrát zkontrolované, schválené a orazítkované.

Teď do toho kolotoče zasáhne žravost odborů (DGA a SGA jsou staré dobré odbory, jen se tváří o poznání více snobsky) a všichni už pomalu začínají tušit, že v létě 2008 se kamery opravdu přestanou točit. Herci jednoho dne zkrátka nepřijdou na plac a producentům budou z polodotočených filmů utíkat statisíce denně. A to nechce riskovat nikdo. Proto se teď v Hollywoodu řada projektů urychluje, aby se stihla dotočit před osudným datem a jiné projekty se pro změnu neřeší, protože jejich příprava by zasáhla právě do letních měsíců příštího roku. Pokud se situace urychleně nevyřeší, mohlo by to v distribučním roce 2009 nadělat velkou paseku. Už teď se producenti druhých Transformerů omlouvají za to, že je kolem projektu ticho po pěšině. Muselo by se totiž točit právě o prázdninách v příštím roce a na odbory je vázána až příliš velká část profesí, než aby to prošlo. A kdyby stávka trvala několik týdnů, udělalo by to strýčku Spielbergovi do peněženky pořádnou díru. Bumblebeemu nebo Optimovi jsou sice odbory ukradené, ale pokud je chcete vidět na plátnech, raději se modlete, ať se hlavouni co nejrychleji umlátí balíkem tisícidolarovek a mohou začít dělat svojí práci. Totiž točit pořádně nadupané blockbustery.

P.S. Někdy bych si přál, aby k takové stávce došlo u nás. Ale těch pár korun z veřejnoprávních poplatků a koruna do fondu kinematografie asi skromným českým filmařům k přežití stačí. Sakra.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace