Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Další pokus o adaptaci Duny?


ikona
imf
adaptace knihy
 

Duna Franka Herberta by měla mít hned na první straně napsáno "nikdy mě neadaptujte do celovečerního filmu". Ale zřejmě ani to by nepomohlo, protože producenti nečtou, ti jenom inkasují šeky a přehrabují peníze vidlemi. O převedení knihy na filmová plátna se svého času (1984) pokoušel i David Lynch a jeho verze dodnes zůstává nejen smutným důkazem o nezpracovatelnosti předlohy (nicméně Sting je vážně božan), ale dalším zářezem do sbírky Lynchových "nepochopitelných" filmů, v tomto případě vylepšených o bizarní sci-fi kulisy a žravé písečné červy. Reputaci knih se v roce 2000 snažila napravit televizní minisérie, která se natáčela i u nás, ale nízký rozpočet vytrvale hasil snahy filmařů. Přesto se našlo dost fanoušků a díky košatosti Herbertových zkazků se časem objevil i sequel Children of Dune. Navzdory těmto pokusům zůstává dodnes nejslavnějším zpracování Duny to herní. Série realtime strategií (Dune II a později i remake Dune 2000) si našla miliony fanoušků na celém světě. Těžba drogy zvané koření a souboje tří ras o nadvládu nad planetou, která je jediným zdrojem cenné suroviny, tak stále žijí v mysli mnohých. Dokonce i někteří velcí hráči v Hollywoodu zřejmě ještě pořád usínají s Herbertovým univerzem pod polštářem.

A tak se vedou námluvy. Dlouhé námluvy s potomky spisovatele, kteří sedí na právech jako kvočna na vejcích. Jde tu o miliony dolarů za práva a spousty ústupků na obou stranách. Chceme červy, chceme koření a především modré oči Atreidů. Po několika měsících pečlivě utajovaných schůzek konečně spěje celá záležitost ke zdárnému konci a my se tak v dohledné době dočkáme dalšího celovečerního zpracování této sci-fi klasiky. Kdo si vyláme zuby tentokrát? V centru dění se prý vyskytuje jeden velmi známý režisér, ale podrobnosti se zatím tají, dokud nebudou podpisy na těch správných místech. Dva roky kočkování kvůli knize, která blaží čtenáře a nutí filmaře trhat pečlivě pěstovaný vlasový porost? Tohle skončí v slzách. Schválně, napadla by vás ještě nějaká kniha, která se už od první stránky vytrvale brání snahám o znásilnění hollywoodskými "všeuměly"? Určitě máte takových titulů plnou skříň. Tak se rozpovídejte. Knižní kroužek tu nevedeme každý den a moje averze k tištěnému slovu je dneska na vyloženě nízkých hodnotách.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace