Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Gaimanovo Nikdykde míří do kin


ikona
imf
adaptace knihyneil gaiman
 

Hvězdný prach se ještě ani neusadil v kinech (popravdě ho odtamtud asi hodně rychle vymetou) a už se spekuluje o adaptaci další pecky od Neila Gaimana. Nikdykde (Neverwhere) patří mezi ty nejslavnější a tak je s podivem, že se projekt dařilo dost dlouho držet pod pokličkou. Fanoušci už sice svůj příděl dostali v roce 1996, kdy světlo světa spatřila britská televizní minisérie, ale Gaiman napsal v roce 2000 další verzi scénáře, tentokrát připravenou pro drahý celovečerní film. K pořádnému plánování ale nikdy nedošlo a místo Nikdykde přišly na řadu Mirrormask a Stardust.

Nikdykde vypráví příběh průměrného Londýňana Richarda Mayhewa. Klasickému představiteli britské střední třídy se jednoho večera převrátí život naruby, když - hnán dobrými úmysly - pomůže zraněné holčičce. Netuší že se jedná o dívku jménem Door, která je obyvatelku alternativní reality zvané London Below (v české verzi Podlondýn). Jakmile do ní vstoupí, přestane pro něj původní Londýn existovat. Musí se svou novou kamarádkou projít nástrahami temné dimenze, ve které se to přímo hemží obskurními postavami, přičemž v mnohých z nich se zvláštním způsobem mísí nepoznané s důvěrně známým. Obě reality se totiž prolínají a to je pro Gaimana často příležitost pro koňské dávky černého humoru.

Producenti jsou o jeden mílový krok před námi, protože už si zajistili nejen práva na Gaimanův scénář a případné úpravy, ale také režiséra. Do Londýna naruby se podívá David Slade (Hard Candy, 30 Days of Night). Od této volby si lze slibovat výraznou stylizaci, ale zároveň to naznačuje, že rozpočet bude podobně chudý jako v případě ostatních Gaimanových filmů. Projekce Hvězdného prachu je za dveřmi, takže ještě nebudu zbytečně spekulovat, ale připadá mi, že všechny adaptace budou trpět stejným problémem... zkrotit Gaimanovu fantazii pomocí trikových kompromisů plynoucích z rozpočtů kolem 50-60 milionů, to je už předem nesplnitelná mise. Obávám se, že ani natáčení v samotném Londýně filmu nedodá patřičný "look", který by si čtenáři přáli. Ale mohu se mýlit. Sázka na mladou krev (Slade) by se každopádně mohla vyplatit.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace