Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Bourne se vrací domů...


ikona
Cival
tržby
 

...a je to návrat jaksepatří velkolepý. Jason Bourne totiž dočetl další kapitolu zázračné pohádky o pěšákovi, který převálcoval veškerou konkurenci. A jen tak šmahem při tom vydělal za první víkend fantastických 70 milionů dolarů. Ano, rovných 70. To je prosím cifra, která odpovídá polovině úhrnných severoamerických tržeb Mission: Impossible 3 a poslední Smrtonosné pasti. Cifra, kvůli níž by se panenky protočily i novému Bondovi. Jason Bourne zpeněžil všechen um a péči, jíž do něj v posledních letech vložili Doug Liman a Paul Greengrass. Z neotesance v ústraní se vypracoval v elitního zabijáka, jehož paměť rajcuje filmové fajnšmekry i nenasytné producenty, kterým se do kapes tlačí stamiliony. Kdo by to byl tušil v roce 2002. Tehdy se Agent bez minulosti teprve začínal natáčet v Praze. Čekalo ho vlažné přijetí v Asii a Evropě (souhrnně mizerných 92 milionů), ale i přívětivý pohled Ameriky, která projednou prokázala vkus, dotlačila Jasona přes sto milionů, a tím de facto zajistila sequel. Zbytek znáte: Nadupaná dvojka, padesátimilionový opening za mořem a zpětné docenění Bournea ve zbytku světa. Dnešní sedmdesátková kanonáda je jen další velkou odměnou pro Paula Greengrasse i Matta Damona (na rozdíl od Bena Afflecka už nebude nikdy zapomenut) a celé studio Universal, které Bourne táhne jako sám voják v poli. Snad ne naposledy.

Bourneův otvírák mimochodem ustavil nový srpnový rekord, když o tři melouny předskočil druhou Křižovatku smrti. Tucker a Chan mu mají za týden co vracet, ale po vlažných trailerech na trojku by jim věřil leda naivka blbější než hloupý Honza. Kdyby se stal zázrak (nestane, jen kdyby...) a třetí Křižovatka doopravdy zaválela, mohl by se letošní srpen hlásit hodně vysoko v historických tabulkách. Na červencový účet by ale i tak zíral jen z velké dálky. Uplynulý měsíc se totiž stal historicky nejúspěšnějším údobím v dějinách zámořského požírání popcornů. Diváci v kinech ztratili celkově 1.300 milionů dolarů, což je o 150 víc než loni. Laťka se sice posouvá pravidelně každým rokem o pár loktů nahoru (nejen díky inflaci), Transformeři, Simpsoni a Harry Potter si nicméně můžou gratulovat k tak nekompromisnímu navýšení výnosů z kin.

Srpen už bude výrazně slabší, protože letní sezóna pomalu zavírá krám. Dokazují to už druzí Simpsonovi, kteří kvůli návalu fanoušků během premiérového víkendu tentokrát propadli o monumentálních 65%. Stávajících 128 milionů ovšem jistě rozšíří přes číslo 170, takže Bart nemusí psát za trest pořád dokola na tabuli „Už nikdy nebudu otvírat předčasně šampáňo“. O bronz se nepříliš slavně přihlásila novinka Superpes. Možná se díky ní baví internetová komunita, pod kukadly dětí ale hrdinný hafan pouze prolétl s bídnými dvanácti miliony. Na dalších pozicích se stovce přiblížily komedie Když si Chuck bral Larryho a Hairspray, zatímco standardně klesal Potter (celkově už 260) i Koření života, jehož 24 milionů není na vyvařenou romanci o kuchařích zas tak zlé číslo. Osmí Transformeři si za týden konečně připíší třístý milion a nepustí při tom před sebe další dvě dnešní novinky, které lehce zklamaly. Bláznivý Hot Rod se bohužel nestane následníkem Vybíjené a Napoleona Dynamitea a celovečerní adaptace série panenek s velkými hlavami (!) se pod názvem BRATZ naštěstí tiše chcípne v koutě. Čtyři miliony sice vypovídají o přílišné benevolenci zámořského publika (my Češi se nemusíme bát), reputaci amerického národa alespoň napravuje absolutní zavržení kritiků.

Za týden se vedle Chana s Tuckerem předvedou Vlci, Cuba Goodinga jr. v taškařici Daddy Day Camp a Robert De Niro s Michelle Pfeiffer v ambiciózní fantasy Hvězdný prach.

Kompletní žebříček najdete tady.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (35)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace