Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Ozvěny 42. MFFKV


ikona
imf
mffkv
 

Ne, opravdu jsme se nezbláznili a moc dobře víme, že festival v Karlových Varech končí až dnes. Výsledky, dojmy a další legrácky přineseme zítra, ale už dnes večer si můžete to nejlepší z 42. MFFKV užít mimo festivalové město, stačí zabloudit do Aera nebo Světozoru na akci zvanou Ozvěny 42. MFFKV. Ano, zas o jeden důvod víc, proč závidět pražským filmovým fanouškům. Výběr sice není reprezentativní a řada zajímavých filmů se ztratila cestou, ale i tak se během prvního týdne konání celé akce (7.-18.7.) najde každý den pár dobrých důvodů, proč vyrazit do kina. Buďte připraveni na to, že některé filmy jsou k mání jen s anglickými titulky a pár projekcí jede z DVD. Kompletní program najdete zde (pdf). My jsme vybrali pár filmů, které stojí za pozornost a na kterých nás dost možná i potkáte. :)

Už v sobotu (7.7. 20:30) si můžete ve Světozoru vychutnat korejského Mutanta. V recenzi jsem ho sice nepochválil, ale tenhle neortodoxní "monster movie" je chválen napříč spektrem kritiků i diváků, takže je poměrně pravděpodobné, že se budete bavit. A nebo budete kroutit hlavou jako já. Jisté je to, že na DVD se film dostane nejdřív v zimě (pokud vůbec) a na malé obrazovce už nebude působit tak sugestivně. Tak chyťte šanci za pačesy. Asie si pro sebe vyhradila i druhý tip a tím jsou hongkongští Psanci (8.7. 20:30) Psanci ve Světozoru. To mi udělalo velkou radost, protože to byl jeden z mých pěti festivalových tipů a protože jsem se do Karlových Varů nakonec nedostal, rád si vychutnám novou gangsteru Johnnieho Toa přímo v srdci Prahy.

Řada filmů ze sekce Nový Hollywood by si zasloužila další diváky, ale klenoty jako Harold a Maude jsou bohužel pražským návštěvníkům odepřeny. Vemte zavděk alespoň Posledním filmovým představením, které proběhne 9.7. ve 20:30 na půdě Aera. Černobílá exkurze do texaského městečka 50. let v podání Petera Bogdanoviche vás nenechá v klidu, stejně jako Špinavé ulice Martina Scorseseho, které můžete zhlédnout o den později, ve stejným čas a na stejném místě. Bohužel si budete muset vybrat mezi touto klasikou a černošským Idlewild, který startuje o dvě hodinky dřív ve Světozoru a má stopáž přesně dvě hodinky. Cival vám však v dnešní recenzi vysvětlí, že není všechno zlato, co se na přívěscích afroamerických rapperů třpytí a že byste tak měli dát šanci spíš Martymu, pokud vás jeho klasika ze 70. let (samozřejmě s De Nirem v hlavní roli) nějakou nešťastnou náhodou minula.

11.7. v 18:30 se připravte na Hezké sny ve Světozoru. Snímek má standardní premiéru o týden později, takže je sice můžete s klidem v duši minout, ale kdo by chtěl čekat na film s tak poetickým názvem? Martin Freeman hraje ve filmu režiséra Jakea Paltrowa (bratr Gwyneth Paltrow, která má ve filmu klíčovou roli) úspěšného skladatele hudebních předělů, který prožívá krizi středního věku. Naštěstí potká opravdu hezkou, inteligentní, milou a vášnivou dívku Annu. Problém je, že ji vidí jen ve svých snech. A když se pokusí s ní navázat trochu pevnější svazek, začnou se mu ve spánku zjevovat i další, už zdaleka ne tak příjemné postavy. Je to cesta z tvůrčí krize nebo expresní výlet do polstrované cely? Nezbývá než zavřít oči, usnout a nechat si o tom zdát...

12.7. ve 20:30 můžete využít náskok téměř dvou měsíců a naservírovat si v Aeru východní megahit jménem Denní hlídka. Do kin jde už tak se zpožděním, tak proč ještě pokoušet trpělivost, zvlášť když to podle recenzí zjevně stojí za to. A pokud nejste pověrčiví, můžete naše vybrané menu zfinišovat v pátek 13.7. ve 20:30 opět v Aeru, které uvede snímek Badlands režiséra Terrence Malicka. Martin Sheen jako pětadvacetiletý popelář s patnáctiletou přítelkyní a spoustou smrtonosných myšlenek. Natočeno podle skutečného příběhu, neskutečně mrazivým způsobem.

Některé filmy se přesunují mezi kiny a máte tak možnost je vidět v několika termínech (viz program), takže do koše s výmluvami a využijte těch jedenáct dní k troše filmového sebevzdělání. Počasí beztak nestojí za nic a pokud jste se vymlouvali, že Vary jsou daleko a vás nebaví spát ve stanu a stát ve frontách, teď už si nemáte na co stěžovat. Samozřejmě s výjimkou toho, že nejste z Prahy. :)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace