Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Lord Voldemort ovládl české sály


ikona
Cival
Cz tržbyharry potterking kongrestart
 

Čtvrtý Potter... to sousloví se mi po bezmála deseti novinkách na téma jeho komerčního rozletu začíná protivit. Ale minimálně ještě jednou s ním mávat musíme. Sledování domácího „box office“ totiž musí narušit svou třítýdenní periodu právě kvůli řádění malého čaroděje, jenž se dokázal vzpříčit trendům a zoufalým tržbám kinařů a lákat do sálů větší houfy i než jeho přímý předchůdce. Vězeň z Azkabanu pozval za druhý červnový víkend do kin 102 tisíc diváků, Newellův hit jich naproti tomu uvítal hned 119 tisíc, což je suma pro jeho kolegy v TOP desítce naprosto nepředstavitelná. Uvidíme, co tenhle nával příznivců vyvede s celkovými čísly. Azkaban si vylezl až někam za hranici 550 tisíc diváků, Ohnivý pohár by si s dobrým přijetím fanoušků mohl klidně myslet na víc jak 600 tisíc – pro tenhle případ by se ovšem muselo začít chodit do kin i o Vánocích a ještě k tomu eliminovat dopad King Konga, Narnie a desítek dalších lednových premiér.

Zbytek ovšem nevybočuje z tradičně zoufalých mantinelů. Divácká masa totiž díky Potterovi neprocitla a nezačala chodit do kina jak do samoobsluhy. Prostě si jen vybrala jeden titul, který zrovna stojí za „stopáďo“ a popcorn k tomu. Pohled do žebříčku UFD jest tedy znovu tristní. Druhá Kletba bratří Grimmů paběrkuje s pěti tisíci a bronzovému Sklapni a zastřel mě stačilo na třetí flek ještě o tisíc diváků míň. Čtvrtý Strašpytlík se drží i přes nával nových filmů, zatímco pátá Mrtvá nevěsta potvrzuje to, co jsem tvrdil už mnohokrát: Na Burtona se v českých kinech kašle a extatické ohlasy několika filmových nadšenců (ano, to jsme my i vy, i když si to nechcete přiznat :-) na tom něco změní maximálně v řádu desítek zaplacených lístků.

Ale popojedem... Těší mě, že debutující V moci ďábla dává alespoň lehce na frak další premiéře, romantice A co když je to pravda? O tom, že rozhoduje spíš název než pídění po kvalitě se asi přít nemusíme, ale třeba diváci ocení i „ďáblovy“ kvality... Stejně tak se nemůžeme hádat o tom, že debata o filmu, který startuje s jednou tisícovkou diváků a ještě k tomu v první desítce, předznamenává katastrofu pro celé naše kulturní prostředí. Potter na tom nic nemění. I když pořád nabádá k optimismu stokrát víc než stabilně ignorovaný Tajemný let, uvadající Anděl páně nebo brakoví Lovci dinosaurů. Zůstává jedna otázka: Jak s tímhle kanálismem zamává King Kong? A vzpomene si někdo na Restart?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace