Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Blu-ray vs. HD-DVD - 7:1?


ikona
imf
blu-rayhd-dvd
 

Tohle bude kluky od HD-DVD zatraceně bolet. Největší americký řetězec videopůjčoven, Blockbuster Video, se rozhodnul, že do svých 1450 poboček hromadně zavede jen Blu-ray disky. Rozhodnutí bylo učiněno na základě raketového vzestupu prodejů disků s modrým přebalem v prvním kvartále roku 2007. Mohl za to zejména rekordní James Bond a Casino Royale, ale i pár disků z produkce Disneyho (filmy od Jerryho Bruckheimera), který exportuje své tituly jen na Blu-ray. Zástupci Blockbuster Video jsou si také vědomi, že zatímco Blu-ray nepodporuje pouze jedno jediné studio (Universal Pictures), konkurenci v podobě HD-DVD postupně opustilo hned několik hollywoodských hráčů, přičemž Disney a Sony Pictures patří k těm největším vůbec.

HD-DVD si sice hodně pomohlo releasem Matrixu, který patří k tomu nejlepšímu co v oblasti next-gen titulů seženete (Blu-ray verze snad vyjde na podzim, až se ujasní některá omezení tohoto formátu) a kvůli několika exkluzivním titulům se Blockbuster rozhodnul do 250 poboček zavést v omezené míře i HD-DVD (hlavně ve větších městech), ale ve výsledku to znamená obrovské vítězství pro Blu-ray a dost možná jeden z posledních hřebíčků do rakve HD-DVD. Jakmile videopůjčovny ovládne Blu-ray, vstoupí oficiálně i do podvědomí běžných zákazníků. Přičtěte si k tomu převahu na poli hardwaru (a přehrávače už útočí na cenovou hranici kolem tří set dolarů) a... ne, nebudeme si hrát na vizionáře. Ono to ještě pár měsíců potrvá. Podobný vývoj se však rýsuje i v Evropě - Blu-ray přehrávačů je mnohem víc a Bontonfilm už tři měsíce vesele vydává Blu-ray disky s českou podporou. A HD-DVD? Ticho po pěšině. Magic Box slíbil oba Tarantinovy Kill Bill filmy, ale to je trochu slabý rozstřel pro formát, který by chtěl ovládnout váš obývák. Budoucnost vypadá modře. :)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace