Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Třetí rozměr útočí!


ikona
imf
3d
 

Piráti se zakusují Hollywoodu do krku jako upíři, co nikdy nemají dost. Přestože letos padají vzduchem nevídané tržby a od Pirátů s velkým P se očekává další miliarda (i když... těžko říct, propady po prvním víkendu začínají být alarmující), vymýšlí studia pilně způsob, jakým by to pirátům trochu ztížila. A teď ho možná mají na dosah ruky. Bude to stát hodně peněz a jako obvykle to zaplatí zákazník. Tedy vy.

Jeffrey Katzenberg, jeden ze zakladatelů Dreamworks a velký kamarád Stevena Spielberga to považuje za největší přelom od dob barevného filmu. Použitelný 3D efekt, dostupný skrz technologii podobnou IMAX brýlím. Nebude to nepohodlné, bude to pro všechny a sednete si z toho na zadek (tedy za předpokladu, že v kině běžně stojíte :). Hodně tomu nahrává fakt, že takto natočené filmy budou ještě dlouho nezkopírovatelné a kina by mohla získat trumf, který domácí zábava nebude schopna replikovat (i když v tomhle případě bych evoluci nepodceňoval, 3D displeje už se vyvíjejí pěkných pár let a pokud se tato technologie uchytí v kinech, za pět let bude 3D i ve vašem obýváku). A na to Hollywood slyší. Trumfová esa totiž potřebuje nejen při souboji s piráty, ale také jako obranu proti tvůrčí krizi.

Katzenberg nadšeně vykřikuje, že už v roce 2009 budou 3D filmy standardem, ale adaptace technologie zatím stojí na pár vizionářích. James Cameron má tentokrát opravdový náskok, protože jeho dvousetmilionový Avatar bude prvním blockbusterem, který to rozbalí ve všech rozměrech. Cameron navíc předběhnul i Rodrigueze a jeho Spy Kids 3-D, když za velké peníze zrealizoval první opravdové 3D v rámci zábavního parku. Terminátor 2 3-D zahrnoval i skutečné herce pobíhající po pódiu a skutečné pyrotechnické efekty. Trumfněte to! Zapomenout nesmíme ani na Roberta Zemeckise, který už v IMAXech dvakrát dokázal bodovat - s Polárním expresem a V tom domě straší! To nepřímo naznačilo, že diváci mají o třetí rozměr docela zájem a jsou ochotni si připlatit. Definitivně to prokázal další animák, Robinsonovi, kde třetina tržeb pocházela z 3D verze, která však představovala pouze šestinu kin.

Rozmach nových hraček budou "brzdit" především kinaři. Z 37 tisíc kin v Americe (porovnejte si s maximálním počtem 4300 distribučních kopií - ani v Americe se v den premiéry nedostane na každý kinosál) jsou pouhé dva tisíce vybaveny digitální projekcí a pouze šest stovek je v součanosti schopno 3D projekce. Náklady na takovou přestavbu jsou zhruba 120 tisíc dolarů (100 tisíc za digitální projektor, 20 tisíc za speciální plátno a doplňky pro 3D). To je pro většinu provozovatelů příliš velké sousto, i v případě že budou moci za 3D filmy vybírat o 1-2 dolary vyšší vstupné (to standardní se pohybuje kolem 8-10 dolarů).

V Česku se 3D projekce dočkáme ještě MNOHEM později. Stačí se podívat na to, jak bojujeme s DVB-T formátem, zatímco zbytek Evropy adaptuje HDTV. Máme u nás jediný digitální DLP projektor, schopný projekce v 1080p, ale ve Slovanském domě ho používají jen zřídka (vlastně nevím kdy ho naposledy využili... snad Epizoda III, Den poté a Batman začíná), v IMAXu sice můžete vidět 3D dokumenty a je to opravdový zážitek, ale většina hollywoodských trháků, upravených pro IMAX (300: Bitva u Thermopyl, filmy s Harrym Potterem, V tom domě straší!) se k nám stejně nedostane, protože pro Warnery jsme příliš maličký trh. Takže sledujte události za mořem a olizujte sklo. Nebo se přestěhujte. :)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace