Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Piráti jsou všude!


ikona
imf
mpaa
 

A nemluvíme teď o těch z Karibiku, co občas přijedou a oberou nás o miliardu dolarů na tržbách. Warneři vyrazili do souboje s piráty filmovými, kteří ročně protočí mnohem víc miliard (i když výpočet ztrát jednotlivých studií je natolik sofistikovaný, že mu nikdo nerozumí :). Největším semeništěm tzv. kinoripů, tj. nelegálních záznamů filmů, pořízených přímo v kině běžnou videokamerou, je podle MPAA americký New York a pak různá kanadská kina. Studia si navíc nabíhají na nůž i neoficiálními předpremiérami, tzv. veřejnými diváckými projekcemi, které mají podpořit šuškandu na internetu a nahnat pak do kina víc lidí. Právě tyhle projekce se rozhodli Warneři zrušit (zatím to platí pro kanadské teritorium). Nařízení se dotkne hlavně třetích Dannyho parťáků a posledního dílu Harryho Pottera. Novinářské projekce (pozvánka nutná) proběhnou běžným způsobem, ale všechny ostatní předpremiéry jsou zrušeny.

V New Yorku je to trochu složitější, ale i tady MPAA donutila provozovatele kin ke zpřísnění kontrol a zřejmě budou zavedeny i tvrdší postihy přistižených osob. Celých 40 procent kinoripů totiž pochází z New Yorku (dalších 50 procent připadá na Kanadu a zbytek pokryje Evropa) a to se nikomu nelíbí. Starosta Michael Bloomberg už schválil zákon podle kterého je nejvyšším možným trestem pro přistiženého "kameramana" pokuta 5000 dolarů a až šest měsíců natvrdo. Minimálním trestem je pak symbolická pokuta 250 dolarů. I to je pokrok, protože se často podobné situace řešily jako přestupek a osoba byla pouze vyvedena mimo prostory kina nebo jí byla zabavena kamera.

Občas to ale studia s tím bojem proti "šíření informací" přeženou. Paramount např. donutil jednoho z amerických providerů, aby "odstřihnul" server IESB.net. Na tom se totiž objevily záběry brnění z Iron Mana a další fotky z natáčení tohoto filmu. Marketingové oddělení to považovalo za porušení copyrightu a okamžitě jednalo. Posléze se ukázalo, že jde o fotky, které jakýsi fanoušek pořídil vlastním fotoaparátem z kavárny přes ulici od místa natáčení. K žádnému porušení autorských práv nedošlo a protože jsme v Americe, musel se Paramount omluvit a majitele serveru teď čeká tučné odškodnění. Navíc se o nich všude píše a taková publicita "zadarmo" se vždycky hodí. Všechno zlé je občas k něčemu dobré.

Je nepochybné, že studiím unikají velké zisky a že je to štve. Na druhou stranu se situace nijak výrazně nezhoršila ani s rozmachem internetu a sofistikovaných nástrojů jako BitTorrent a další. Spousta z těch pirátů, kteří ve velkém stahují, stejně patří do skupiny lidí, kteří by do kina na konkrétní film vůbec nešli, nebo se na něj vypraví ve chvíli, kdy zjistí, že opravdu stojí za návštěvu. Tenhle systém "ochutnám a pak teprve zaplatím" je samozřejmě nefér vůči autorům a nebudeme si namlouvat, že je "všechno" v pořádku, ale neustále rostoucí tržby a jen pozvolný vliv technologií pro snažší kopírování obsahu dokazují, že touha vidět něco co nejdřív stále ještě vítězí nad touhou vidět to pokud možno co nejlevněji. :)

p.s. Předem upozorňuji, že diskuze pod tímto článkem bude moderována a pokud by se chtěla kdykoliv vydat mimo zajeté koleje (viz FAQ) a odchýlila se od tématu novinky, bude na ty koleje opět vrácena a veškeré vykolejené vagóny budou odstraněny. :)

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (84)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace