Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Umíte pískat? Jeďte do Cannes!


ikona
imf
festival
 

Je to tady. Už za necelý měsíc startuje festival v Cannes. Vykašlete se na Karlovy Vary, když můžete jet za pár korun busem do Francie a bok po boku Jeana-Claudea Van Dammea naskakovat do záběru s Tomem Hanksem, abyste se nějak dostali na přední stránky deníků. Ale hlavně tu mají velké vlny, velké jachty a tolik nezdravého a dobrého jídla, kolik si jen umíte představit. Jo... a taky nějaké ty filmy.

Ani letos se do festivalových osnov neprobojovalo nic českého (Svěráci mají smůlu) a při pohledu do seznamu se nelze ubránit poznámkám o elitismu a kamarádčoftech, ale... co naděláme. Diváky tak čeká nový Kim Ki-Duk (Breath), nový Kusturica (Promise Me This) nebo noví Coenové (No Country for Old Men). Čest festivalového otevíráku však připadla Wong Kar-Waiovi a jeho My Blueberry Nights, ve kterém se objeví herecká všehochuť - od americké písničkářky Norah Jones přes britského fešáka Judea Lawa až po neodolatelnou Natalii Portman. Hmm... dovezte mě tam a budu tleskat předem. :)

Kdo se ještě bude ucházet o ceny? Třeba nový Gus Van Sant (Paranoid Park)... opravdu to vypadá, že programoví ředitelé obcházejí své oblíbené režiséry a ptají se jich, jestli mají nějakou novinku. Do této sféry spadá i Tarantinův Death Proof. Ten se také objeví v soutěži, aniž by byl doplněn Rodriguezovým Planet Terror v mimosoutěžní sekci. Zajímavé, ale nikoliv beze smyslu - Tarantino má zkrátka předplaceno a kdykoliv do Francie zaletí, dělají kolem toho média poprask. Podobně by mohl fungovat i Michael Moore, který přiveze svůj nový dokument Sicko. A nesmíme zapomenout na dalšího starého známého - Stevena Soderbergha, který si uvede třetí fušku Dannyho Oceana.

Je tu vůbec někdo, kdo by nezapadal do tohoto rodinného modelu? Možná James Gray se zajímavě obsazenou kriminálkou We Own the Night. Snímek pro jistotu ani nemá stanovenu americkou premiéru, takže z něj může vylézt cokoliv, ale Joaquin Phoenix a Mark Wahlberg v newyorském podsvětí plném ruských zabijáků? To zní sympaticky. Rozhodně lépe než čerstvě ohlášená Pocta Břetislavu Pojarovi, která má být zlatým hřebem chystaného MFFKV. Nic proti českým animovaným filmům, ale radši bych nechal Quentina Tarantina rozkopat můj vlastní obývák, než sledovat kultovní hit Co žížala netušila. Je to holt všechno o prioritách.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace