Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

You Tube? You Pay!


ikona
imf
youtube
 

Zběhlý angličtinář by si mohl myslet, že slavný streamovací server YouTube začíná zavádět koncesionářské poplatky, ale nemusíte se bát. Zatím. Platit tu bude někdo jiný. A bude platit hodně. Možná už jste slyšeli o tom, že Viacom podal na YouTube žalobu za to, že zásadním způsobem narušuje koncept autorských práv a především pak likviduje zisky již zmíněné společnosti. Viacom je mediální moloch, který stojí mj. za MTV, Comedy Central, Spike TV nebo Spielbergovou společností Dreamworks. Jinými slovy na YouTube se potuluje spousta epizod z jeho televizních seriálů, spousta neautorizovaných klipů z jeho filmů atd. atd. Celkem to bylo vyčísleno na sto tisíc klipů. YouTube dostal nařízeno, že je musí do dvou týdnů odstranit. Admini se snažili, snažili, ale armáda uživatelů jim to přirozeně nijak neulehčila. Když zlikvidujete jeden nelegální záznam, objeví se tři další. V tomhle směru se YouTube absolutně vymknul kontrole a tak po dvou týdnech zástupci Viacomu neměli problém najít dalších 50 tisíc porušení autorských práv. Hlavouni ve Viacomu se museli nad sklenkou whisky úlisně zasmát.

V Americe vás u soudu roztrhají i za mnohem menší prohřešky a pokud jste nedávno vyfasovali bohatého tatínka (Google), je celkem jasné, že vás budou ostatní šikanovat. Viacom podal žalobu na kulatou miliardu dolarů a bitva může začít. Je to opravdový souboj Titánů a vzhledem k charakteru celé věci opravdu lituji toho, že nejsem právník, nebydlím v New Yorku a nemám slušně zařízenou praxi a inzerát v Timesech. Pak by si pro mě možná taky přišli a já bych vydělal na tři důchody. Kolem sporu se bude prý pohybovat na pět tisíc právníků, přičemž ti nejlepší (mediálně provaření) žraloci inkasují až 800 dolarů za hodinu. Náklady na celý spor by se mohly vyšplhat někam k 350 milionům dolarům a poražená strana bude samozřejmě muset tuto částku uhradit. Většina analytiků prorokuje, že k soudu dojde, protože obě strany mají dostatečně hluboké peněženky. Jmění Viacomu - 706 milionů dolarů - sice vypadá oproti takřka 12 miliardám dolarů YouTube docela směšně, ale musíme si ujasnit jednu věc. Viacom nemůže prohrát. Může vysoudit výrazně méně než jednu miliardu, ale jeho situace nepřipouští porážku. Záleží teď opravdu na tom, kolik peněz streamovacímu gigantu "utrhne od huby". Pokud to bude nějaká nechutně vysoká částka, obávám se, že YouTube bude v následujících letech rozstřílen na cucky různými žalobami nebo RADIKÁLNĚ změní svůj koncept.

Takže streamujte ostošest, děti. A studujte práva. :)

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (39)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace