Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Napříč vesmírem se zkratkami...


ikona
imf
across the universe
 

Na extravagantně vyhlížející muzikál Across the Universe jsem se dost těšil. Trailer naznačoval, že by se mohlo jednat o něco vzdáleně podobného Moulin Rouge a režisérka Julie Taymor má za sebou např. vizuálně velmi zajímavou Fridu se Salmou Hayek. Minulý čas od slova "těšit" je ale na místě. Jako by nestačilo, že díky náročné produkci se premiéra filmu odkládala téměř o rok, teď dochází k tahanicím o finální střih filmu.

Julie Taymor dodala Revolution Studios svoji verzi, která je dlouhá 128 minut. Šlo přepracovaný hrubý střih, jenž končil někde na 140 minutách. Po schůzce se studiem a několika konzultacích s jeho hlavounem Joe Rothem (ten taky čas od času natáčí - např. drama Ve stínu pravdy se Samuelem L. Jacksonem a Julianne Moore) nakonec přistoupila na většinu změn a snímek mírně zkrátila. Rothovi to však zjevně nestačilo.

Sednul do střižny a vyrobil svou vlastní verzi, která má jenom 98 minut. Tu dokonce bez režisérčina vědomí promítnul na několika testovacích představeních. Julie Taymor, která strávila posledních pár měsíců piplavým střihem "na hudbu" je teď přirozeně naštvaná a zvažuje, zda z projektu kompletně nevycouvat. Moc alternativ jí ostatně nezbývá, protože Roth je šéfem studia a na veškeré námitky argumentuje běžnou politikou hollywoodských studií, které si prý měla režisérka všimnout, než se upsala padesátimilionovému projektu. Nabídnul sice Julii, že by se o nějakém středobodu mezi jeho a její verzí dalo polemizovat, ta však momentálně nechce o stříhání ani slyšet. Třicet minut navíc není žádný drobný rozdíl, dělá to v podstatě čtvrtinu filmu.

Jakkoliv lze Rothovy důvody částečně chápat (svou výsadu posledního slova nad finálním sestřihem si vydupal v roce 2003, kdy se filmu Gigli s Benem Affleckem a Jennifer Lopez v hlavních rolích, podařilo studio takřka potopit), u snímku jako Across the Universe podobné čachry vzbuzují oprávněné obavy. Kreativní muzikál s agresivní audiovizuální složkou, pojednávající o nespoutanosti lidského ducha a nekonečné svobodě, by neměl čelit podobným problémům. Navíc je jasné, že si Roth prosadí svou a pokud se režisérka se svým filmem rozloučí a raději pod něj nechá podepsat Rotha, rozlučte se i s "unrated" verzí na DVD. Depresivní.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace