Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Greengrass do Iráku


ikona
imf
paul greengrass
 

Let číslo 93 právě vychází na DVD a Paul Greengrass pilně vyrábí třetí dobrodružství agenta Bournea, ale na obzoru už na něj netrpělivě čekají další projekty. Pokud hádáte, že budou kontroverzní a mírně politicky laděné, pak hádáte správně.

Původně se počítalo s tím, že Greengrassovým dalším projektem bude They Marched Into Sunlight, který vypráví o událostech z října roku 1967, jež vedly v Americe k celostátním studentským protestům proti válce ve Vietnamu. Bezesporu lákavé téma, jež však bude muset počkat v šuplíku. Universal totiž sehnal práva na knížku Rajiva Chandrasekarana s až sprostě dlouhým názvem Imperial Life in the Emerald City: Inside Iraq's Green Zone. Chandrasekaran byl bagdádským šéfem Washington Post a v knize vypráví o tlaku, který na něj a jeho noviny byl kladen doslova ze všech stran. Místní ho podezřívali z americké propagandy, americká vláda se ho snažila lanařit, aby o její armádě psal jen to hezké a všichni ostatní alespoň nadávali. Kniha ale vypráví především o událostech, které předcházely celému konfliktu a také o tom, že jim šlo s trochou snahy zabránit nebo všechno vyřešit jinou cestou.

Chandrasekaran strávil v Iráku víc času než jakýkoliv jiný americký novinář a měl "pod palcem" oblast kolem Saddámova paláce, kde existoval jakýsi stát ve státě. Američtí úředníci tu s radostí vztyčili vlastní vlajku i absurdní pravidla, která byla proti všemu, co muslimský stát uznával. Z popisu to zní spíš jako ideální materiál pro Michaela Moorea, ale Paul Greengrass se podobně ožehavého tématu určitě nelekne a producenti chtějí kout železo, dokud je žhavé. Natáčení tak pravděpodobně začne už létě. Osobně mám z tématu celkem radost a věřím, že bude v dobrých rukou, ale nezahrabe se Greengrass ve svojí škatulce dokumentárních dramat? Neměl by zkusit nějaký odlehčený žánr a totálně překopat svůj styl? Bourne je rozhodně odvážnou variací, ale nezapře svého režiséra. Neříkám, že Greengrass dělá něco špatně, ale... změna je život.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace