Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Válka formátů končí...


ikona
imf
blu-rayhd-dvd
 

První zmínky o zázračném čipu, který umí ochočit oba next-gen formáty, tedy HD-DVD i Blu-ray, prostřednictvím jednoho přístroje, se objevily už před několika týdny. Přiznejme si, že nejistota kolem vývoje technologické války uživatele mírně brzdí a tak zdaleka největší úspěch s HD nálepkou zaznamenal nedávno Microsoft, když prostřednictvím XBox Video Marketplace (rozhraní pro svou konzoli Xbox360) nabídnul filmy v HD ke stažení za drobný poplatek. Pro většinu lidí (počítáme přirozeně jen majitele konzolí) bylo pohodlnější stáhnout si film a užít si odpovídající kvalitu, aniž by museli řešit dilema, do jakého přehrávače vrazit půlku výplaty.

HD-DVD se sice díky příznivější ceně stále prodává lépe, než jeho konkurent od Sony, ale nejsou to nijak slavná čísla. Hollywoodská studia dodržela sliby a zejména Sony a Disney favorizují Blu-ray, což mj. znamená, že třeba filmy Michaela Baye si na HD-DVD nekoupíte. A to je problém, protože HD bez Michaela Baye zkrátka není HD. :) Řešení je ale mnohem blíž, než by se dalo čekat.

Společnost LG Electronics na včerejší tiskovce oznámila, že na výstavě CES, jednom z největších technologických svátků roku, který se koná už příští týden, oficiálně oznámí a předvede combo přehrávač, jenž si poradí s HD-DVD i Blu-ray.

Většinou se u takových výrobků počítá s jen mírně pokročilým prototypem, jehož masová výroba může být vzdálena i několik kvartálů, ale LG tvrdí, že na jaře 2007 by se měl přehrávač objevit v obchodech. Cena bude teprve upřesněna, ale jestli to funguje tak, jak má, bude tahle mašinka jedním z nejžádanějších artiklů. Musíme doufat, že v továrnách LG umějí pracovat na plné obrátky. :)

Ani existence combo přehrávače ale nemusí nutně znamenat, že jeden z formátů postupně nezahyne. Velkým milníkem bude nadcházející souboj na IT trhu, kam postupně docházejí interní PC mechaniky, o které je velký zájem. Blu-ray tu má velkou výhodu v kapacitě, HD-DVD má zase lépe vyřešený záznam a podle všeho by měla být spolehlivější a to natolik, aby se stala oblíbenějším zálohovacím médiem ve společnostech, které si svých dat váží. Zajímavé, což? Název dnešní novinky tak berte trochu s nadsázkou. Čeká nás ještě dlouhá cesta.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace