Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Vánoce ve znamení HD?


ikona
imf
blu-rayhd-dvd
 

Ne, obávám se, že letos k tomu nedojde, přátelé. Ačkoliv americké shopy prodávají HD-DVD a Blu-Ray přehrávače (v poměru 2:1 ve prospěch HD-DVD) už cca rok, stará dobrá Evropa se nedočká ani o letošních Vánocích. Existuje v podstatě jen jediná možnost, která je aktuálně na trhu a ta zahrnuje koupi herní konzole Xbox 360 od Microsoftu. Té už je pár týdnů plné Tesco (Microsoft konečně spustil oficiální podporu) a od včerejška si můžete na některých eshopech za rozumných 5999,- pořídit i HD-DVD mechaniku pro tuto konzoli, čímž se váš systém stane plně HD. Mechanika totiž v kombinaci s konzolí umí 1080p, narozdíl od levnějšího modelu stolního přehrávače od Toshiby (v loňské i letošní generaci), který nabízí jen 720p/1080i. Ani ten to však na vánoční trh nestihne. Slíbený ho mají jen Britové, ostatní se dočkají někdy v lednu či únoru, kdy dorazí na trh i dražší 1080p verze. Odhadované ceny? 17000,- za levnější a 26000,- za dražší model (to jsou pouhé přepočty kurzů, finální ceny budou vyšší).

Pro srovnání: Nejlevnější varianta Xbox 360 + HD-DvD mechanika vás vyjde na necelých 15 000,- přičemž tato mechanika (od Toshiby ;) se dá připojit k PC pomocí standardních ovladačů a bezproblémově funguje ve Windows XP. Problémem je pouze software pro přehrávání titulů. Současné přehrávače nedisponují softwarovým modulem pro eliminaci iCT ochrany a tak ořezávají filmy na "slíbených" 960x540. S vydáním novějších verzí a opravou tohoto "bugu" zatím firmy vyčkávají, protože na trhu existuje pouze jediná HD-DVD mechanika a tou je vypalovačka od Toshiby, montovaná do nejdražší řady jejích notebooků (Qosmio G30 series). Tu u nás (samozřejmě) zatím nepořídíte a i kdyby, cena takové mašinky šplhá vysoko ke sto tisícům.

Xbox 360 tak i na Vánoce zůstane jedinou oficiální a funkční možností, otázkou však je, jestli vám to k něčemu bude. Mechanika přirozeně neumí upscalovat standardní DVD (jak to zvládnou přehrávače od Toshiby a ostatně i některé dražší DVD přehrávače s HDMI a příslušnými obvody) a hlavně... stejně jako v případě DVD se tu sází na regiony. Zatímco v americkém regionu 1 už je k dispozici víc než stovka titulů (a do Vánoc jich vyjde dalších pět tuctů), region 2 jich má sotva deset a všichni distributoři čekají na prodej stolních přehrávačů, protože bez nich by nic neprodali. I můj zálusk na HD-DVD mechaniku tak dostává pořádnou facku, protože k čemu mi bude taková mechanika, když si na ní nic nepřehraji? Hardware zas jednou předbíhá software o pořádný kus. Smutné.

A co Blu-Ray? Nenechte se vysmát. V Evropě o něm ještě dlouho nikdo nic neuslyší. Přehrávač od Samsungu je prý velmi nespolehlivý a pokud se bude prodávat u nás, bude stát hodně přes 25 tisíc. Sony už naštěstí vyřešila problém s horším obrazem a 50GB Blu-Ray tituly vypadají VELMI dobře. Díky startu Playstationu 3 v Americe se teď v release plánech dohání počet konkurenčních HD-DVD titulů doslova mílovými skoky, ale na první PC mechaniky a cenově dostupné přehrávače se teprve čeká. Už teď začíná být jasné, že oba sokové podcenili své síly, protože letošní Vánoce se mělo bodovat. Namísto toho zůstane u paběrkování a nenaplněných přání. Takže sorry... letos zůstane místo na HD-DVD mechaniku prázdné a já si po štědrovečerní večeři budu muset pustit Black Hawk Down v HD z kapku jiných zdrojů. :)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace