Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Dolarová expanze


ikona
imf
angels and demons
 

Svět se rozpíná a s ním i Hollywood a jeho rozpočty. O nechutných honorářích herců jistě víte, poslední dobou si notně přilepšili i režiséři a tak je řada na další královské kategorii - scenáristech. Dnešním výhercem milionového jackpotu se stává Akiva Goldsman (Batman a Robin, Ztraceni ve vesmíru, Já, Robot nebo Čistá duše).

Pozlacení scenáristé nejsou v hollywoodské historii až tak nepřirozeným úkazem, ale když už někdo zlomil rekord v ceně scénáře na zakázku, většinou to stálo za to (viz tolikrát omílaný Shane Black). V případě Akivy Goldsmana to ale spíš vypadá, že Warneři nevědí, za co by utratili peníze. Goldsman se totiž poslední dobou živil hlavně průměrnými adaptacemi a sem tam nějakým zajímavějším kouskem, ale rozhodně to nebylo nic oscarového (byť už má doma plešouna za Čistou duši) nebo nedejbože kultovního (Já, Robot je fajn, ale vykrádaček je v něm nehorázně). Jenže pokud napíšete scénář k filmu, který vydělá HROMADY peněz, nakonec se vám to může čertovsky vyplatit.

Mizerně adaptovaná Šifra mistra Leonarda je tak paradoxně tou nejlepší věcí, která se kdy Goldsmanovi přihodila, protože za adaptaci další knížky Dana Browna - Angels & Demons - dostane pohádkové čtyři miliony dolarů. To je zhruba dvojnásobek běžné gáže scenáristy u áčkových projektů a Goldsman se tak rázem dostává do "své vlastní ligy". Není se co divit, Šifra byla pro Sony zdaleka nejúspěšnějším titulem roku a další film v jejím duchu a od stejného týmu bude pro celé studio největší událostí sezóny. A tak se začíná utrácet... na nesprávných místech. Proboha vždyť Goldsman jenom zkrátil Brownovu předlohu a navíc si počínal spíš jako dřevorubec, než jako školený hollywoodský chirurg. Za co se mu děkuje? Andělé a démoni vydělají 200 milionů za první dva měsíce, i kdyby scénář napsal Radek John. Stačí postavit před kameru Toma Hankse, vytasit se s novou vlasovou kreací a na plakáty dát nějaké ty kontroverzní průpovídky z recenzí knižní předlohy. A je vymalováno. Takhle ty čtyři miliony zas budou chybět v kapse kadeřníků a my na to budeme celý rok nadávat. Ach jo. :)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace