Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Next-gen DVD: Dočkáme se vítěze?


ikona
imf
blu-rayhd-dvd
 

HD-DVD nebo Blu-Ray? Počítalo se, že na jaře se posbírají padlí a všechno bude jasné, ale zatím to vypadá, že letošní Vánoce palčivé dilema rozhodně nevyřeší. Některé firmy se sice předhánějí ve vymýšlení obojetných přehrávačů, ale praktická ukázka je zatím v nedohlednu a opravdu to vypadá, že pokud se na trhu neobjeví přístroj, schopný přehrát všechny formáty, zákazníci se do nákupních horeček nepoženou.

HD-DVD má zatím mírný náskok, zejména díky levnějším přehrávačům, rychlejšímu uvedení na trh a širšímu portfoliu titulů. Hodně mu nahrává jak combování některých studií (za trochu vyšší cenu si můžete koupit disk, který má na jedné straně DVD a na druhé HD-DVD verzi) a přídavná HD-DVD periferie k XBox 360, která už koncem listopadu nabídne uživatelům této konzole HD zážitek za solidních 199 dolarů. Konzolí se zatím prodalo kolem šesti milionů a řada majitelů jistě nepohrdne možností pořídit si domů levný přehrávač nového formátu (nejlevnější samostatný přehrávač od Toshiby stojí 399 dolarů). Jediným problémem Xboxu by mohla být do budoucna absence digitálního výstupu a tedy i absence podpory HDCP, ale přístroje nevybavené touto ochranou hodlají studia penalizovat až někdy v roce 2011 a to bude na trhu pravděpodobně už nová generace Xboxu.

Blu-Ray ztrácel především díky předraženému hardwaru (kvalitní Panasonic přehrávač stále stojí 999 dolarů) a zbytečnému lpění na starším videokodeku. To už se naštěstí vyřešilo a tak mají nové tituly kvalitu srovnatelnou s HD-DVD verzemi, které se taktéž nadále vyvíjejí. Studia se učí používat nové kodeky a zefektivňují postupy, na trhu se navíc objevily i první dvouvrstvé Blu-Ray tituly s kapacitou 50GB. Jistě nás ještě čekají zajímavé skoky v kvalitě obrazu.

Situace je tedy minimálně co do audiovizuálního zážitku vyrovnaná, ale Blu-Ray podkopává nohy jeho největší trumf - konzolí Sony Playstation 3 nebude tolik, kolik se očekávalo, především díky problémům s výrobou speciálních diod pro Blu-Ray mechaniky. Penetrace trhu se tak povážlivě sníží a důležitým faktem do budoucna bude i nemalá cena samotné konzole. Obojetné přehrávače jistě pomohou k vyšším prodejům oběma stranám, ale Blu-Ray zatím povážlivě zaostává. Cíl je daleko, ale běžec od Sony bude muset prásknout do tenisek. Osobně zatím sázím na HD-DVD a jsem ochoten na to obětovat i svých tvrdě vydřených 199 dolarů. :) Už 24. listopadu.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (31)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace