Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Amerikanizace


ikona
imf
anne hathawaybeatrix potterbecoming janerenée zellweger
 

Vypadá to, že jsme svědky další velké vlny životopisných filmů. Poté co loni na Oscarech sklízely sošky především filmy založené na existujících persónách, se začínají připravovat životopisy ve velkém a když dojdou ty opravdu slavné postavy, začnou se recyklovat ty méně slavné, v tomto případě slavné britské autorky literární prózy.

Tenhle trend neznámých jmen, ale silných příběhů začal už s Těžkou váhou, protože - a teď nahlédněte do své duše - kdo z vás znal boxera jménem Jim Braddock? Teď se začínají připravovat dva projekty, kterou jdou do neznáma ještě mnohem hlouběji, troufám si říct, že pokud je mezi vámi znalec boxerské historie (a tedy Braddocka), v případě britských spisovatelek by bylo trochu těžší najít v hlavách potřebná fakta. Hollywood v tu chvíli musí sáhnout po nouzovém řešení a místo Britky jako poleno, na kterou američtí diváci do kina nikdy nepřijdou, se musí do hlavní role nasadit pořádný americký kalibr.

To je případ Beatrix Potter, slavné autorky knížek pro děti. Svůj první počin The Tale of Peter Rabbit napsala na samotném začátku dvacátého století, původně jako netradiční dopis kamarádčiným dětem a v roce 1902 ho vydala jako vůbec první obrázkovou knížku pro děti. Napsala pak ještě spoustu knížek a za ušetřené peníze si koupila farmy po celých Státech, na kterých idylicky žila až do svého skonu. V připravovaném filmu si Beatrix zahraje Renée Zellweger, která má ostatně slušné zkušenosti s hraním britských holčin (Bridget Jones), stačí přidat akcent a kdyby fanoušci spisovatelky reptali, třeba Hollywood někde vyhrabe, že Beatrix měla americké předky z druhého kolene. Hmm. Čekejme idylický život na farmě, psaní knížek, lásku k lidem i zvířatům... už se taky rozplýváte?

Druhou účastnicí je osoba nepoměrně slavnější, i když já osobně jsem od ní nikdy nic nečetl (Proč? Protože tištěné slovo je mrtvé ;). Bavíme se tu o Jane Austen, která napsala především Pýchu a předsudek a Rozum a cit. Slavná autorka se narodila v roce 1775, doma se naučila způsobům, pak vymetala čajové párty a nakonec se zamilovala do venkova. I tady můžeme čekat šťastné i nešťastné lásky, spoustu nádherných záběrů přírody a šněrovací korzety. Ten v hlavní roli by mohla efektně vyplnit Anne Hathaway. Absolventi Deníku princezny teď asi vyletěli z kůže, ale poslední zprávy hovoří o tom, že Anne nejen dobře vypadá, ale umí i hrát (zahrála si v jakémsi nezávisláku a krom hereckých schopností v něm ukázala i jiné přednosti). V tomhle případě budou asi fanatické protesty větší, ale Columbia Pictures se na ně... však vy víte co. Obsazení hlavní role i název snímku naznačuje, že Becoming Jane se bude věnovat období PŘED nehynoucí slávou, tj. událostem, které autorku inspirovaly k psaní - tragická láska k mladému Irovi by mohla být tím pravým ořechovým.

Nějaká pointa na závěr? J.K. Rowling by si tohle měla nějak pojistit, jinak se dočká toho, že v roce 2030 si jí v životopisném filmu zahraje stárnoucí Jessica Simpson. Uff, děsivé vyhlídky.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace