Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kdo vládne Asii?


ikona
imf
andy lau
 

Jackie Chan? Jet Li? Chow Yun-Fat? Pokud vás napadnul některý z těch tří, žijete tak minimálně v roce 1995. Kolik toho vlastně průměrný čtenář MovieZone ví o současné hongkongské kinematografii? Máme tu jednu celebritu, na které bychom snadno mohli prezentovat, co všechno se dneska v tomhle přístavu filmových chutí natáčí. A ne, není to modrovlasý Edison Chen z titulní stránky, toho jsme vylepili jen proto, abychom ve vás podnítili chuť kliknout a napít se Pepsi. Za tyhle drzé reklamy nám totiž velmi dobře platí.

Řeč bude o Andym Lauovi. Ještě na sklonku 80. letech byl jedním ze sidekicků v Jackieho filmech (Twinkle, Twinkle Lucky Stars), ale pak se vrhnul na zpívání (každý druhý herec v Hong Kongu je zároveň velmi úspěšný zpěvák) a romantické komedie, což ho vystřelilo vzhůru jako raketu. V Jackieho Drunken Masterovi 2 už si zahrál víceméně cameo, při kterém zvlhla polovina sálu a v 90. letech svými výdělky přehrál veškeré kolegy. Romantické komedie, občas i akční filmy (nezapomenutelná role v Magic Crystal z 80. let, kdy to Andy zkoušel jako nekompromisní akční hrdina), ale především gangsterky. Díky těm se Andy stal mezinárodní superhvězdou. Klíčová role v trilogii Infernal Affairs a spousta účastí v důležitých gangsterkách z posledních let. To ale zdaleka není všechno. Andy je dříč a vrhá se po hlavě do každého zajímavého projektu. V Running on Karma si zahrál svalovce (viz fotka), západní trhy ovládnul díky Klanu létajících dýk, Jiang Hu se díky němu stala jednou z nejúspěšnějších gangsterek poslední doby a World Without Thieves mu zajistil úspěch i u artověji založených jedinců. Zatímco Jackie odemigroval do světa rodinné zábavy, Jet Li pendluje mezi Amerikou a Evropou a Chow Yun-Fat se stará o svůj plnovous, maká Andy jako kůň, aby si udržel pozici komerčního krále a nejoblíbenějšího herce v Hong Kongu. Konkurence ze strany mladíků je veliká, ale Andy ne nadarmo získal přezdívku "nestárnoucí".

A je to svým způsobem i pravda, tak trochu ve stylu Toma Cruise. Andymu je pětačtyřicet, ale díky krátkému sestřihu vypadá pořád na třicet (a ve třiceti vypadal na dvacet). Minimálně co se týče výkonnosti, je ale v nejlepší formě. V nejbližších měsících se do kin dostane jednak hongkongsko-korejská historická řežba Battle of Wits (teaser), natočená podle japonské mangy The Strategy, ale také velmi očekávaná gangsterka The Protegé, na jejímž plakáte Andy Lau nebezpečně připomíná Hitmana ze stejnojmenné hry. :)

V obou případech jde o áčkové projekty a aby si Andy pojistil svůj postup na pole historických velkofilmů, oznámil ještě Romance of Three Kingdoms, ve kterém si zahraje mj. s Maggie Q nebo Sammo Hungem. Detaily jsou trochu únavné, takže jen ve zkratce - spousta generálů, spousta vojáků, spousta emocí a pravděpodobná oscarová nominace do roka a do dne. Těžko si jako producent a herec dopřát lepší kombinaci.

Pořád ještě to není všechno. Andy Lau by si totiž rád natočil něco v Americe. Nejlépe remake legendárních Five Venoms (u nás vyšlo v kolekci Intersonicu jako Pět zbraní). Kultovní kung-fu od Shaw Brothers s bojovníky pěti smrtících stylů by chtěl Andy natočit v angličtině, s největšími hongkongskými hvězdami (rozuměj největšími hongkongskými hvězdami v kategorii do třiceti let věku). Je to zhruba tak zvrhlé jako zpráva o tom, že Rob Cohen chystá svůj druhý film o legendě jménem Bruce Lee. Obojí ale kdáká jako čerstvě narozená kachna, takže to zatím klasifikujme jenom jako sladkou tečku pro zasmání. Kdo chce vědět detaily, ať sleduje naší asijskou rubriku.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace