Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hollywoodský Experiment?


ikona
imf
experimentremake
 

Vědci ze Stanfordu už v roce 1971 věděli, jak vyrobit pořádně hutnou reality show. Představte si uměle vybudované vězení s nepřetržitým kamerovým dohledem, v němž se dobrovolně usadí dvacet mužů. Desítka putuje za mříže, desítka pak zastane roli dozorců. Pravidla jsou mírná a dozorci mají za úkol dodržovat pouze klid a pořádek. Za dva týdny bude konec a každý vyinkasuje tučnou odměnu. Kdokoliv může kdykoliv odejít, ale automaticky tím ztrácí právo na honorář.

Stanfordský experiment se nevysílal v prime time, sloužil čistě pro věděcké účely. Prvních pár dní všechno probíhalo bez problémů a dozorci i vězi byli kamarádi. S prvními hádkami se ale začnou projevovat klasické stereotypy. Obě skupiny se začnou navzájem provokovat, násilí ze strany dozorců eskaluje a dva týdny se náhle zdají býti nekonečné.

Lákavé téma zpracoval v roce 2001 německý režisér Oliver Hirschbiegel a dočkal se zaslouženého úspěchu. Das Experiment běžel i v našich kinech a představuje mrazivou psychologickou sondu do nejtemnějších zákoutí lidské duše. Hirschbiegel pak ještě pro jistotu natočil Pád Třetí Říše a tím si definitivně získal pověst bizarního tvůrce a začal se o něj zajímat Hollywood. Možná proto se s ním pro remake Experimentu nepočítá, zrovna totiž připravuje sci-fi thriller The Visiting, s Nicole Kidman a Danielem Craigem v hlavní roli. Premiéra je od nás vzdálena necelý rok.

Američtí producenti si naštěstí našli vhodnou náhradu. Máme tu vězeňské prostředí, tak koho bychom... a hele v televizi teď běží něco s muklama... ten Prison Break. Kdo to točí? Paul Scheuring? Výborně, toho berem. Má i trochu německý jméno, to se hodí. Aneb uvažování opilého sedláka, děti. Nechci vkládat producentům do úst něco, co neřekli, ale nástin situace se zřejmě od reality moc neliší. Autor Prison Breaku se tak zpoza mříží zjevně nevyhrabe. Přejme mu to.

Otázkou ovšem je, co chtějí na Experimentu v Hollywoodu vylepšit. Je mi jasné, že snímek vzniká kvůli přetrvávající cizojazyčné alergii amerických diváků a Experiment lze navíc natočit velice levně, ale v tom je právě jádro pudla. Německý pidirozpočet originálu nijak neublížil a po herecké stránce si také není na co stěžovat. Scheuring dostane zaplaceno tak či onak, ale docela by mě zajímalo, jestli ho nefrustruje, že bude s velkou pravděpodobností odvádět naprosto zbytečnou práci.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace